Het zout op de patatten verdienen

1 miljoen euro.
Die riante som heeft de Ierse fotograaf Kevin Abosch gevraagd én gekregen voor een foto van een aardappel. De koper is een zakenman die zijn werk verzamelt.
U heeft deze tijding ongetwijfeld opgepikt via de media.

Bij het brede publiek is Abosch mogelijk een nobele onbekende, maar onder CEO’s van grote bedrijven en beroemdheden overal ter wereld klinkt zijn naam als een bel: een Ierse fotograaf die torenhoge prijzen aanrekent voor kenmerkende portretten tegen een zwarte achtergrond.
Stonden al voor zijn lens: topman van Google Eric Schmidt, COO van Facebook Sheryl Sandberg, CEO van Twitter Jack Dorsey en CEO van Codeacademy Zach Sims. Ook Hollywoodsterren als Johnny Depp schuiven bij hem aan evenals mensenrechtenactivisten als Aung San Suu Kyi en Malala Yousafzai.
Zijn ereloon is niet min. Voor een gewone portretopdracht vraagt hij standaard een vergoeding van 150.000 dollar (138.000 euro). Als dat portret later commerciële doelen dient, dan rekent hij zelfs 500.000 dollar (461.000 euro) aan.

Waanzinnig, welhaast: 1 miljoen euro voor een foto van zegge en schrijve een patat! En dan een patat in zulk een kleurloze compositie. Die monotoon zwarte achtergrond: triple bah. En ook: wat een saaie, banale en gortdroge weergave van een Solanum tuberosum is me dat, zeg.
Dientengevolge dacht ik: dat moet beter kunnen. Véél beter.
Mét een ordinaire patat, jazeker.
Maar dan wel een patat 2.0: de dynamische opgeschoten versie!
Geheel en al polychroom bovendien middels de romaneske, mysterieuze achtergrondroodschakering.

Et voilà, u aanschouwt onderstaand niet langer een volkse aardappel, beste lezer. Dit is, mits een weinig verbeelding uwentwege, je reinste Axolotl in zijn emerse gestalte. Dit is een macabere tentakelige morfologie die thuishoort in het rariteitenkabinet van pakweg sir David Attenborough. Dit is een tot kunstvorm verheven pieper dewelke men kookt noch bakt doch hooglijk adoreert en op sterk water zet.
Of, zoals in mijn geval, vereeuwigt middels een foto.

Er bestaan twee versies van, getuige de onderstaande afbeeldingen.
De eerste wisselt van eigenaar voor amper 1,1 miljoen euro. De low budget versie, zeg maar. In deze prijs is de – mahoniehouten – lijst inbegrepen, dat spreekt. De verzendkosten zijn evenwel te uwen laste.
Het tweede portret kan het uwe zijn indien u daar 1,57 miljoen euro voor veil hebt. Toegegeven: ronduit peanuts in vergelijking met de armetierige beeltenis van een zekere Kevin Abosch. En het wordt bovendien gesigneerd door de meester hemzelf. Hà!

Iemand?

[ Foto 1: Kevin AboschFoto’s 2 & 3: Menck | Twaait -> aanklikbaar voor groter ]

 1. Eilish

  Ik snap de prijzen niet van (zogezegde) kunst, en ik vraag me dan altijd af waarom ikzelf niet op het idee kom.
  Is het goed dat ik foto 2 zelf uitprint en boven mijn bed hang ?

  Like

  • Menck

   Ik snap vooral niet dat iemand een dergelijke prijs wenst te betalen. Want laat ons eerlijk wezen: zó verschrikkelijk speciaal is deze foto niet, ook al is hij technisch wel goed.

   Like

 2. De Fruitberg

  Zijn portretten zijn goed, maar niet zo speciaal vind ik. De belichting van zijn patatfoto is wel knap, maar zo uitzonderlijk is de foto niet
  De prijzen zijn inderdaad van de pot gerukt. En de jouwe ook. Maar jouw foto is duidelijk niet in ’t zwart gemaakt, anders had ik de fiscus ingelicht 😀

  Like

 3. Mrs. Brubeck

  Alles is maar waard wat je er voor betaalt…. Ik heb ook nooit begrepen waarom er voor een voetballer miljoenen moet betaald worden 😦
  Er zijn zoveel dingen van de pot gerukt. Maar er is voor ons bloggers inderdaad een lichtpunt: “Tiny”… Terwijl de wereld nog niet weet wat een talent ze is, kopen wij nu al al haar foto’s van patatten op! 🙂

  Like

 4. tinyblogt

  Proficiat, goeie poging… Gisterenavond heb ik heel de avond hetzelfde gedaan met een appel, ondertussen kan ik geen appel meer zien.
  Wat ik wel heb geleerd: let op je achtergrond, ’t is niet mis dat rood, maar je hebt een streep tussen de “grond” en de achterkant. Moest het allemaal één kleur zijn, zou je er meer geld voor kunnen vragen… 😉

  Like

  • Menck

   I know, de achtergrond is allesbehalve volgens de regels, maar dit kiekje is dan ook op twee minuten gemaakt. Hoogstaande fotografie was namelijk allerminst de bedoeling van dit logje. 😉

   Geliked door 1 persoon

 5. Kakel

  Over smaak valt nu eenmaal te twisten. 1 miljoen euro voor 1 zo’n pieper…ik hoop dat hij het geld aan een goed doel geschonken heeft, maar hij zal wel aan zijn persoonlijke goede doel gedacht hebben.
  Ik bedank je vriendelijk doch beslist voor de kunstige foto van de uitgelopen pieper. Ook al ben ik slecht in fotograferen, zo’n pieper zie ik zo regelmatig, op een extra afbeelding aan de wand zit ik niet te wachten. Hoe groot je prestatie ook is 😉
  Lieve groet

  Like

 6. Liese

  ik vroeg me af waarom je er een rekkertje had rondgedaan, mss viel zijn haar af? (zag pas toen ik beter keek wat het was). Vroeger was ik bang van aardappelen met tengels.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.