Polychrome veelzijdigheid

Geregeld krijg ik de vraag of je Helleborus ook kunt houden in pot. Mijn antwoord is gestoeld op ervaring: beter van niet.
Nochtans wordt op groensites, in magazines of bij het tuincentrum vaak het tegenovergestelde beweerd. Helaas is er tussen theorie en praktijk niet zelden een wereld van verschil. In een pot is Helleborus geen lang leven beschoren, ongeacht de soort. Een jaar of twee, drie lukt nog net, maar daarna gaat het snel bergafwaarts met de plant. Waar het aan ligt, daar ligt het aan.

Nooit kreeg ik echter de vraag of je Helleborus ook als snijbloem kunt aanwenden. Gek, want net dat kan wél.
Al dien ik hier een belangrijke kanttekening bij te maken: niet met de steel in een vaas doch enkel als bloemhoofdje drijvend op het water. Loop dus niet als de wiedeweerga naar de bloemenzaak om een ruiker Helleborussen, want die vind je nergens. Trek daarentegen de tuin in met een schaar. Knip de bloemhoofdjes nooit af als het vriest. Beperk je tot één à twee bloemetjes per plant. En laat vooral een stukje steel aan elke bloem; dat zal fungeren als watertoevoer.

Het resultaat is een fraai polychroom geheel dat om en bij de twee weken standhoudt. In de tuin laten Helleborussen hun hoofdjes hangen zodat je ze moet oprichten om van hun schoonheid te kunnen genieten. Maar als drijfbloempjes blikken ze je fleurig aan.
Hoe meer kleurdiversiteit je in de schaal kunt brengen, hoe geslaagder de compositie wordt. Het is dus zaak om verschillende soorten Helleborus in je tuin te hebben. Of om, al dan niet stiekem, op rooftocht te gaan bij de buren, dat kan ook.

Tenslotte gedijt Helleborus ook als – tijdelijke! – kamerplant.
Verhuis je aankoop van de tuinzaak naar een mooie pot in de huiskamer. Weet hierbij dat deze kamerplant ad interim na de bloei zo snel mogelijk de tuin in moet. Vertrouw ze echter nooit aan de volle grond toe als het vriest.

[ Foto’s: Menck | Twaait ]

  • Menck

   Nope, bij hoge uitzondering een creatie van schrijver dezes. 😉
   En ervan eten raad ik ten stelligste af, hoe heerlijk het geheel er ook moge uitzien: de bloemen – net als de bladeren, overigens – zijn erg giftig door helleborine, een diglycoside dat bovendien bijzonder bitter smaakt.

   Geliked door 1 persoon

 1. Heidi

  Ik zal moeten wachten tot het niet meer vriest, maar als zo’n creatie twee weken voor fleur in huis zorgt maak ik er hier een paar een kopje kleiner. ’t Blijft één van mijn favoriete planten, en in ’t Wilgenbroek ga ik mij dit jaar nog wat meer van die beauties aanschaffen.

  Like

 2. zem

  Die subtiele kleurtjes, zo bij elkaar. Mooi, Menck.
  Helaas gaan de kalkminnende Helleborussen hier in de tuin niet langer dan een paar jaar mee. Ondanks slimme kalkgiften, zelfs bij de sterkste soorten.

  Like

  • Menck

   Ik las ook al bij andere bloggers dat Helleborussen niet lukken in hun tuin. Het welslagen hangt grotendeels af van de grondsoort. Te natte voeten is een no go, maar op een arme, droge en niet verrijkte grond zullen ze eveneens problemen hebben.

   Like

 3. Affodil

  Net die veelheid aan schakeringen maakt het zo mooi. Zal nog eens op zoek moeten naar een paar soorten die terzelfdertijd willen bloeien. Bij mij wachten ze allemaal hun beurt af.

  Like

 4. Kakel

  Altijd al een zwak gehad voor de Helleborus. Dit is de mooiste manier om de bloemetjes te zien, want die hangen inderdaad altijd gebogen. Bedankt voor je tip!
  Lieve groet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.