Hoog van de (Wacht)toren blazen (2 *)

U mag zeggen van Jehova’s getuigen wat u wilt, maar ik ben er geen fan van. Als je hen geheel beleefd mededeelt dat je allerminst gevleid bent door hun opdringerige handelswijze, dat hun zending je geen hol boeit en dat de Wachttoren vierkant aan je reet kan roesten, blijven ze desalniettemin halsstarrig aandringen. Dat alleen al is voor mij voldoende reden tot afkeer.
Iemand gaf me ooit de tip om de ronselende sekteleden te verkondigen dat je van hun lijst wenst geschrapt te worden. En waarlijk, ik bleef drie jaar verstoken van het gehersenspoeld pramen van die prekers. Daarna kwamen ze terug, “want ja, u kon intussen toch verhuisd zijn, niet?”

Andere, iets agressievere, afwijzingen brachten evenmin zoden aan de dijk:
“Ik gooi zo meteen de nachtemmer in jullie gezicht.”
“Blijf uit mijn buurt; ik heb een zeer besmettelijke vorm van olifantenbuilenpest.”
“Schat, breng eens mijn revolver, wil je?”
“Vlucht alvorens ik u een foto van mijn schoonmoeder toon!”

Afgelopen zomer kwam het onderwerp, overigens louter toevallig, aan bod tijdens een babbel met een hovenier die deelnam aan een opentuinweekend.
“Goh, van die luizen in de pels heb ik toch al minstens vijftien jaar geen last meer”, gaf hij me te kennen.
“Hoe slaag jij daar in Jehova’s naam in?” vroeg ik hem oprecht verwonderd.
“Wel, als je straks de tuin verlaat, check dan eens de boodschap naast de voordeur.” Hij schonk me daarbij een complotteuze knipoog.

Of die mens me al dan niet in het ootje nam, zal ik u een dezer weten te vertellen. Want op zijn boodschap rust namelijk geen auteursrecht, ziet u.

[ Foto (genomen tijdens het opentuinweekend): Menck | Twaait ]

(*) Deel 1 treft u hier.

 1. Thomas Pannenkoek

  Lang geleden dat zo’n kadee nog eens bij ons heeft aangebeld. Maar tegenwoordig zijn er andere vormen van ‘lastigvallen’, namelijk de telefoon. Hoe vaak we niet opgebeld worden voor de meest domme providers van internet, electriciteitsleveranciers, banken,… Als ik goed gehumeurd ben zal ik altijd eerst wat naast-de-kwestie vragen stellen tot ze het beu worden, maar in het andere geval doe ik zelfs de moeite niet om te luisteren.

  Like

 2. Eilish

  In ons dorp gaat een anekdote rond over een boer van hier die in gesprek ging met de Jehova’s. Ze vroegen hem hoe hij wou reïncarneren, en dit was zijn antwoord : “In nen meirloare. Alle joaren nen andere steirt en alle joaren een ander wif”
  Ik weet niet of hij ze daarna nog heeft teruggezien …

  Like

  • Stef Den Flater

   Mijn moeder is al 40 jaar een getuige. Als kind moest ik mee maar toen ik 18 werd, heb ik me ervan afgekeerd. Na bijna 30 jaar blijven ze nog altijd proberen. Niet te begrijpen dat ze het niet willen begrijpen.

   Like

   • Mrs. Brubeck

    Dit vind ik heavy, sorry…
    Altijd spijtig als er mensen gekwetst worden, maar dat is meestal zo met sektes… Mijn mening daarover is mss hard, maar ik blijf erbij…
    Hoop wel dat ik jouw persoonlijk er niet mee raak, want dat is niet de bedoeling…
    Ik ben pas naar de begrafenis geweest van een klant mij geweest, ook getuigen, vrouw had verschrikkelijke tumor en man wilde niet dat ze geopereerd werd … 😦

    Geliked door 1 persoon

    • Stef Den Flater

     Nee, je hebt me persoonlijk niet geraakt.
     Ik heb ze niet graag maar vind wel dat er ergere sektes zijn. Weinig waarschijnlijk dat ze ooit de wapens zullen opnemen voor hun geloof. Ze zijn vervelend maar niet moorddadig. Dat gedoe met het weigeren van bloed is een heikel discussiepunt. Raar dat ze niet mocht geopereerd worden maar veel logica kan een mens eigenlijk niet vinden in hun standpunt daarover. Het is ook iets waar ze te fanatiek in zijn. 😦

     Like

 3. De Fruitberg

  Toen ik vorig jaar aan ’t werken was in de voortuin was mijn bloed zowat aan ’t koken. Ze gingen van deur tot deur, in groep, met jonge kinderen, nog echte kleuters . Ik zou ze zo van mijn erf verdreven hebben. Ik heb voor dat soort mensen geen greintje respect, en laat dat ook blijken.

  Like

 4. Stef Den Flater

  Vroeger, toen moeder de vrouw me nog kon meesleuren in haar sekte genaamd getuigen van Jehovah (want ze eisen dat het zo geschreven wordt), kon je van hen eisen dat ze niet meer langs kwamen. Ze noteerden dan je adres en gingen ook effectief 5 jaar niet meer langs. Hoe dat tegenwoordig is, kan ik niet vertellen. Al kan je hen altijd proberen wijs te maken dat je een uitgesloten getuige van Jehovah bent: dat je zo’n verstokte zondaar bent, dat ze je niet meer willen. Dan bekijken ze je als de duivel zelve en mijden ze je meestal als de pest.
  (Btw: ik woon nog altijd samen met zo’n getuige van Jehovah. Kan je begrijpen dat ik eigenlijk zelden graag thuis ben?)

  Like

  • Menck

   Ze eisen inderdaad dat het zo wordt geschreven, maar in het Nederlands wordt enkel ‘Jehova’ als juiste schrijfwijze aanvaard.
   Ik heb verder slechts één advies voor jou: ga op eigen benen staan. Wat houdt je overigens tegen?

   Like

 5. Liesbeth

  ik heb ze met respect behandeld en gevraagd me met rust te laten. Gezegd dat een geloof wat aan de deur gebracht moet worden niet deugd en of ze me met rust willen laten. Ik heb ze gechoqueerd toen gingen ze zelf weg blijkbaar werkt dat het beste.

  Like

 6. els

  Hier staan ze ook regelmatig aan de (gesloten) deur. Ik moet ze niet en ik begrijp ze niet..
  En toch heb ik op één of andere manier bewondering voor hun vastberadenheid en hun wil om het telkens opnieuw te proberen.

  Like

 7. zem

  Ha, ha. Wij doen het korter. Op ons briefje staat: “Nee. Geen verkoop aan de deur. Geen geloofsovertuigers.”
  Laatst belden er tóch een paar in het zwart geklede lieden aan. Toen ze het briefje – net even te laat dus – in het oog kregen verontschuldigden ze zich en gingen weg…

  Like

 8. bart

  De laatste Jehova die aanbelde droop af na volgend antwoord van mijnentwege: “Een geloofsovertuiging is als een geslachtsdeel. Iedereen mag er voor mijn part een hebben, maar gelieve er niet ongevraagd mee aan mijn voordeur te komen leuren.” ’t Is ondertussen toch al tien jaar dat ik ze nog gezien heb sindsdien.

  Like

 9. ludorutten

  Wij kenden een ‘bisschop van de getuigen’, sinds we met hem afspraken dat alleman welkom is om een tas koffie te drinken maar we niet geïnteresseerd zijn in hun godsdienstige praatjes, hebben ze hun perfect aan de afspraak gehouden. Zelfs nu de bisschop overleden is, blijkt de afspraak stand te houden.

  Like

 10. oponseiland

  Ook hier zien we ze om de zoveel weken verschijnen. Doordat we een lage muur hebben zien we de groepjes aankomen. We doen wel open maar doen alsof we hen niet verstaan. We zeggen dat dan ook in ons duffels dialect 😀 Jammer genoeg komen ze telkens terug…

  Like

 11. Affodil

  Nu je erover begint: ik heb ze al jaren niet meer aan de deur gehad. In het begin sqtonden ze hier bijna elke week. En ik zie ze nog regelmatig (tegenwoordig is dat eerder 1x per maand) in onze wijk rondtoeren. Maar sinds ik hen een keer – beleefd, maar kort en krachtig – gezegd heb dat ik maar respect kan opbrengen voor wie respect voor mijn opvatting opbrengt, heb ik ze niet meer gezien. Ze zijn waarschijnlijk nog altijd aan het uitzoeken wat dat betekent …

  Like

 12. Billy

  wij zien hier praktisch nooit Jehova’s, ook al hebben wij hier buren die dit geloof aanhangen.
  En gelukkig hebben wij een groot raam aan de deur met een gordijn, waardoor wij hen kunnen zien maar zij ons niet. En dan blijft de deur gewoon dicht!
  Ik heb respect voor hun geloof, mij zij hebben geen respect voor ons niet-geloven…ergerlijk!

  Like

 13. Kakel

  Ik heb een goede remedie ontwikkeld tegen ongewenste bemoeienis van Jehova’s: ik doe de deur niet meer open. Waarlijk onbeleefd maar alles beter dan naar ongewenst geleuter luisteren.
  Lieve groet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.