Mijn 2015 in 5 x 5 wist-je-datjes

Tradities zijn er om in ere te worden gehouden. Nu het jaar welhaast wijlen is, steken tal van eindejaarslijstjes weer de kop op. Ook ik geef er met graagte aan toe, want lijstjes zijn fun.
Bovendien zal ik de laatste twee weken van het jaar vaak uithuizig zijn en zal het bloggen er dientengevolge wat bij inschieten. Geen tijd te verliezen, kortom.
Hieronder vindt u alvast vijf uiteenlopende rubrieken met daarin telkens vijf gerelateerde feitjes, wist-je-datjes en meningen van en over blogger dezes. Doch immer in de hoofdrol: 2015.

[ 1. BLOG ]

 • Schier 41.000 mensen bezochten – tot op vandaag, that is – Twaait. Ik liet dit jaar 77 nieuwe logjes op u los. Dat is in beide gevallen minder dan vorig jaar, doch daar is de totale blogstilte van maart tot september zonder meer debet aan.
 • Deze stek werd het drukst bezocht vanuit België (28.500), Nederland (7.500) en de Verenigde Staten (1.700). De rest surfte naar Twaait vanuit voornamelijk Duitsland, Spanje, Frankrijk, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Dolletjes!
 • PicMenck, de no click image viewer van Twaait, werd 353 keer gefrequenteerd. Dit jaar maakte ik van deze nevensite nochtans opmerkelijk minder gebruik aangezien het fotoformaat op mijn blog werd vergroot tot – indien gewenst – 830 pixels.
 • De meeste lezers kwamen hier terecht via Google, WordPress Reader – de volgelingen, zeg maar, en dat zijn er ondertussen 89 – en Muggenbeet, de blog van Ludo Rutten. De vlijtigste reageerders zijn Affodil en Thomas Pannenkoek, maar ze worden op de hielen gezeten door Mrs. Brubeck.
  U gaf dit jaar met zijn allen overigens zowat 2.700 reacties en 260 likes, waarvoor hartelijk dank.
 • Het meest gelezen logje was Erectio giganteum (623 keer gelezen). Of wat een enigszins ambigue titel al niet kan teweegbrengen.
  U komt het vaakst lezen op donderdagen rond 19 uur. Tja, een plausibele verklaring heb ik daar niet voor.

[ 2. PRIVE ]

 • Voor het eerst in mijn leven heb ik een baby’tje in mijn armen gehouden. Voor het eerst, jawel. Bovendien liet het zich gewillig pap – of welk liquide middel het dan ook moge geweest zijn – voeren door schrijver dezes. Ganz schön und hondroerend, zeg ik u.

 • 2015 was een ongunstig jaar voor ons bruintje. Er ging heel veel stuk en er werd zodoende ook heel veel vervangen. De grootste kost was, geheel werkgerelateerd, een nieuwe aanhanger met hydraulisch kipsysteem.

 • Dit jaar heb ik gemerkt dat goede contacten ineens kunnen verwateren door futiliteiten. Van mensen waar ik erg close mee was, hoor ik ondertussen al tijden niets meer. En het vreemde daarbij is dat ik gaandeweg steeds minder de behoefte voel om aan die situatie te sleutelen.
 • Met ultradonker schaamrood op de wangen deel ik u mee dat ik ook dit jaar weer om en bij de 9.000 sigaretten heb gerookt. Als je die kankerstokken allemaal achter elkaar zou leggen, zouden ze een gigasaffie van bijna 800 meter vormen. Wie mij – zonder pillen of andere chemische rommel, want dat is ongezond – kan doen stoppen met roken, neem ik stante pede op in mijn testament.

 • Dit jaar zijn madam Menck en ik exact twintig jaar samen. Dat zijn omgerekend bijna 11 miljoen minuten. Jawadde dadde, zet die feestmuts op!

[ 3. WERK ]

 • In 2015 heb ik nagenoeg 30 ton groenafval naar het plaatselijke recyclagebedrijf getransporteerd.

Dat wordt ter plekke omgeturnd tot kwalitatieve compost, het zwarte goud voor elke zichzelf respecterende tuinier.

Speekmedaille voor mezelf, jazeker.

 • Er tekenden zes nieuwe klanten in voor een tuincontract. Zulks garandeert me een jaarrond werk bij die mensen. Een contract biedt een pak meer zekerheid dan losse opdrachten, doch brengt niet noodzakelijk meer op.
 • Ik heb 16 keer een ijsvogel gespot in tuinen van klanten. Daarbij slaagde ik erin om hem één keer te fotograferen, iets wat overigens resulteerde in een eerder matige foto. Onze tuin liet deze fraaie jongen dit jaar helaas compleet links liggen.

 • Een klant vroeg me, nadat ik zijn beukenhaag had geschoren en wat minieme aanplantingen had verricht, om tevens zijn auto te wassen en te stofzuigen. Dit vreemde voorstel heeft me welgeteld 51 euro rijker gemaakt. Daarop heeft hij me getrakteerd op twee stevige trappisten, zo blij was hij. #kleinedingendeslevens
 • Bij goede vriendin Chelone, een gewezen blogster wiens tuin ik ook aanlegde, trok ik een kastanjeafsluiting op rond de vijver. Haar eerste kleinkind is een feit en verdrinkingsgevaar diende absoluut te worden vermeden. Proficiat, oma!

[ 4. EINDEJAARSVRAAGJES ]

Wat vindt u de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar?
Dat de oorspronkelijke ambities ver te zoeken zijn op de Klimaattop in Parijs. Ik vind het affreus dat de uitstootdoelstellingen van de deelnemende landen zo zwak zijn. Er is bovendien bijzonder weinig in de tekst dat ze snel zal doen terugkomen met betere doelstellingen. Maar het ergste is de deadline voor het uitfaseren van de CO2-uitstoot. Op dit moment bevat de tekst slechts vage taal in plaats van een strikte deadline.

Minstens even horribel: het versnelde oprukken van het moslimextremisme.

Wat vindt u het beste en wat het slechtste radio- en /of tv-programma van 2015?
Beste tv: Bevergem (Canvas) en Radio Gaga (Canvas). Guilty pleasure: All Saints (Vitaya). Voor de rest heb ik maar weinig gezien, vrees ik. Ik ben bovenal een onlinemens.
Beste radio: Ik volg Ayco Duyster nog steeds met graagte. Ook: nostalgie op Nostalgie. Een kind van the eighties, that’s me.

Wat vindt u het beste boek/toneelstuk/concert en wat de beste film/cd van 2015?
Boek: ‘Het Zilte Westen’ van Stijn Vanderhaeghe en ‘Rock Werchter sinds 1975’ van Jan Delvaux.
CD: ‘Porta Bohemica’ van Trixie Whitley alsook ‘How big, how blue, how beautiful’ van Florence + The Machine.
Film, toneelstuk en/of concert: tijd noch goesting.

Wie wenst u wat toe voor 2016 (ten goede of ten kwade)?
Ik wens zowel Annemie Turtelboom als Joke Schauvliege een massa jeuk en veel te korte armpjes toe.
Mezelf wens ik dan weer wat meer karakter toe.

Wat wenst u de blogosfeer toe voor 2016?
Ik hoop van ganser harte dat bepaalde feniksen weer uit hun as zullen verrijzen. Goh, het zou me zelfs ontzettend veel deugd doen.

[ 5. VOORNEMENS ]

 • In 2016 wens ik bovenal te bouwen aan een gezondere levensstijl. Als ik voortdoe zoals ik bezig ben, haal ik geeneens de vijftig. Denk ik. Soms.
 • Werk maken van een meer georganiseerde agenda staat eveneens bovenaan mijn, eh, agenda. Het is schaamtelijk om afspraken te moeten mislopen door slordigheden mijnentwege. Ook dubbelboekingen zijn een oud zeer dat dringend moet worden weggewerkt.
 • De sociale contacten moeten beslist beter kunnen in 2016. Geen makkelijke opgave voor een loner als deze.
 • Nog meer dan in 2015 wil ik gedurende het komende jaar mijn familie koesteren. Een broer, een zus en een vader is al wat me rest.
  Al moet ik daarbij aantekenen dat ook mijn schoonfamilie er eentje uit de duizend is.
 • Minder wc-papier gebruiken bij het reinigen mijner reet. Iets minder slap kakken lijkt me ook wel een strak plan.

En u?

[ Foto’s: Menck | Twaait ]

 1. Thomas Pannenkoek

  ‘lijstJE’, zeg je? Serieus jaaroverzicht, ja!
  Ik ben niet voor de venten, maar was toch blij toen je de schrijversmicrobe weer te pakken kreeg. Rechttoe rechtaan stukjes, logjes waarbij de ‘Mens Menck’ zonder blad voor de mond zijn ding doet, die staan me wel aan.
  Misschien tijd dat ik ook eens een soortgelijk overzicht maak, zonder na te apen, we zien wel…
  Het budgetprobleem met het schijtpapier los ik al jaren op door papier van de Aldi te gebruiken. Veegt even goed, je schiet er misschien één keer op de tien door (met gering achterblijven van resten tussen je nagels) en het kost echt geen geld.

  Like

 2. Mrs. Brubeck

  Ik moet de eer hoog houden.. 🙂
  Ben blij dat B me op jouw blog gewezen heeft, ik heb je blog
  “hoog” staan! Ook dit weer met een grote glimlach gelezen, dat babytje staat ons ook te wachten, en dat van die contacten en hoe je ermee omgaat: griezelig hetzelfde 🙂
  Ik ga hier niet antwoorden met over mezelf bezig te zijn, het is jouw blog, k zal er zelf eentje aan wijden binnenkort….
  Maar ik blijf een fan van jou op de 1ste rij!

  Like

 3. tinyblogt

  Bij elke aanhangwagen check ik altijd even of ik Menck spot. Tot nu toe nog niet gelukt, maar ik hoop er wel op! Als er ineens iemand uit het niets jou komt knuffelen, dan ben ik het!
  ‘k Zal mijn neus wel toeknijpen dan, want een rookgeurtje, daar ga ik toch niet meer aan wennen zulle. Rookt madam Menck ook? Stoppen met die handel, nu direct.
  Zeg, ben jij jonger dan ik, dat zal toch niet veel schelen, als je (ook) nog geen vijftig bent, hoezee.
  En kind van de eighties, smeer uw kuiten in en kom op 16 januari eens naar zaal Daverlo in Assebroek, een jaren tachtig fuifje met mijn aanwezigheid en ter ere van mijn verjaardag, dat zal jou toch wel bekoren? Peist er een keer over!

  Like

  • Menck

   Ik ben 48 lentes jong, doch niet voor lang meer: begin volgende maand wacht me een nieuwe achterdeur.
   Op een rookgeur in mijn kleren zal je me niet licht betrappen; ik rook immer buiten. En nee, madam Menck rookt niet. (Behalve na de seks, maar naar eigen zeggen heeft ze daar nog nooit op gelet, haha.)

   Je verjaart op 16 januari? Aha, een Steenbok, comme moi! Steenbokken zijn waarlijk fijne beestjes, zeg ik u. 😉

   Like

 4. els

  Mooi overzichtje.
  Enkele opmerkingen:
  Jouw liefde voor de natuur komt overal even om het hoekje kijken. Zij het niet bij het wegbrengen van je groenafval naar een recyclagebedrijf, het spotten van een ijsvogeltje en de Klimaattop, dan wel met je platte gevoegplegingen….
  4 van jouw 5 voornemens lijken wel voor mij geschreven.
  In de rustige eindejaarsdagen ga ik me ook aan een lijstje wagen, neem ik me voor.

  Like

 5. Affodil

  Het gebruik van een beetje dubbelzinnige titels is inderdaad steevast aanleiding tot een bezoekerspiek en eventueel hilariteit bij de schrijver van het blog. Bij mij was het 2x voedingsgebonden: Nieuwe maatjes en De menukaart, die noch met jonge haring, noch met feest/restauranttafels te maken hadden. Kan hjet niet helpen, maar lig dan in een deuk. 🙂
  Wat ijsvogels en foto’s betreft: om daar dé foto te maken heb je 7 jaar en 720.000 foto’s nodig om de ideale te maken ( http://www.want.nl/de-perfecte-foto-van-een-ijsvogel-heeft-fotograaf-6-jaar-en-720-000-fotos-gekost/ ). Dan vind ik dat na 16 pogingen jouw foto zeker mag gezien worden.

  Like

  • Menck

   Die ultieme ijsvogelfoto is dan ook pure perfectie. What a shot, potverdorie! En ook: wat een immens geduld!
   Een beetje dubbelzinnigheid door een logje weven: love it. 😉

   Like

 6. pianoliedvandemaand

  Stoppen met roken, Menck, en wel nu! It’s all in the mind. Ik hoop je immers nog een jaar of 40 te mogen lezen, want je schrijft veel te goed. Weet je wat? Voor iedere sigaret die je rookt, stort je 50 euro op mijn rekening. Dit is een win-win situatie, zeker weten! 😉

  Like

 7. zem

  Goede voornemens gaan altijd de mist in.
  Maar toch voor mij: twee ongeleide projectielen van piepjonge katten een goede opvoeding geven en daar zelf het leven bij behouden!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

 8. Rob Alberts

  In het vorige Millennium rookte ik 30 jaar lang.
  Het laatste jaar zelfs 1 pakje shag per dag.

  Om 23.45 uur stak ik mijn laatste sigaret in mijn mond.
  Om 23.50 uur gooide ik al mijn rookgerei in de prullenbak.
  Nu nog taal ik niet meer naar een rokertje.
  Wat mij heeft doen stoppen weet ik nu nog niet.

  Een goede tip?
  Nee, die heb ik niet voor jou.
  Maar ik wens je wel succes met het nooit meer roken.

  Vredelievende groet,

  Like

  • Menck

   Al ben ik een mens van goede wil, van veel karakter blijf ik helaas verstoken. Ik vrees dat er op mijn grafsteen zal staan: ‘Eindelijk is hij gestopt met roken.’

   Like

 9. resaarcle

  Wauw, een ijsvogel! Dat wil ik ook wel eens in het echt zien want dat is een prachtige vogel! En ik ben ook wat jaloers op dat glazen papflesje op de foto. Mag ik niet kopen van mijn vent want hij is bang dat het snel zou breken.

  Like

  • Menck

   Ik kan je verzekeren dat dergelijke papflesjes niet snel breken. Meer nog: het kleinood is al een paar keer onzacht in aanraking gekomen met de vloer en het is telkens heel gebleven.
   Voorwaarde nummer 1 om een ijsvogel te spotten, is water in de zeer dichte nabijheid. (Een tuinvijver mét vissen is het nec plus ultra voor die snelle jagertjes.)

   Like

 10. woelmuizenier

  Ophouden met roken? Niks gemakkelijker dan dat. Ik doe dat elke dag.
  Naar een psycholoog gaan? Vraag eens Sigmund Freud …
  Wat mijn statistieken betreft: het gros van mijn lezers zijn Russen, KGB waarschijnlijk, gevolgd door Belgen en dan Nederlanders. De strontrapers achter de trein zijn Zwitsers, voorafgegaan door Oekraïners.
  De bezoekjes per va, neen sorry, pagina variëren tussen de 70 en 100, met een paar uitschieters.
  Mijn publicaties omtrent patatten op ne roe spannen wel de kroon: 1000den bezoekjes, alsof die gasten geen andere zorgen hebben.
  Mijn plannen voor volgend jaar: eindelijk die strontkeuken tot een goed einde brengen.
  Voor de rest: aan alles mijn gat vegen. Dat spaart veel wc-papier.

  Like

  • Menck

   Soms vraag ik me inderdaad ook echt wel af waarom nou net dat ene stukje zoveel bezoekers genereert.
   Als je aan alles je gat veegt, zal de wereld er weldra bruiner in plaats van groener op worden. Ze zullen het graag horen op de Klimaattop. 😉

   Like

 11. zeezicht

  Amaai! Chapeau!
  Serieus gewerkt aan je ‘lijstje’
  maar ik heb wel een opmerking: je kan niet meer ‘geliked’ worden.
  Vroeger had je daar een vakje voor, maar dat is al enige tijd weg.

  Like

  • Menck

   Dat klopt. Liken is iets voor Facebook en consorten. Ik heb die functie dan ook bewust verwijderd omdat ik een commentaar prefereer boven een al te gemakkelijke ‘like’.

   Like

 12. Brubeck

  Ik heb de 50 al gehaald en zie nog heel wat jaren voor mij liggen. Dus zo moeilijk is dat niet, zelfs als kettingroker (wat ik dan weer niet ben)
  Fijne blog met een goede insteek, die 5 x 5. Ik sluit me bij Eilish aan hierboven, een feestje mag altijd, dan trekken we het gehalte sociale contacten wel omhoog. En een baby voor de eerste keer vasthouden, wat houd je tegen om daar een patroon van te maken (hint, hint) ? 🙂

  Like

 13. beaunino

  Mooie lijst Menck, graag gelezen. Voor wat dat stoppen met roken betreft: je moet gewoon op de lange termijn denken op de momenten dat je het moeilijk hebt. Jij wilt dit toch? Stoppen? Geloof me, iedere dag wordt het makkelijker en er komt echt een dag dat je een pintje of koffie kunt drinken zonder te verlangen naar een sigaret.
  Ik ben nu ruim drie jaar gestopt.
  Ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen.

  Like

 14. Billy

  dit is wel het eerste logje dat ik onder ogen krijg met zo’n eindejaarslijstje, Menck.
  Aangenaam om lezen!
  Die kankerstokken zijn wel een smet op je leven, daar lijkt die ijsvogel het zelfs mee eens als ik z’n blik zie.
  De sociale contacten verbeteren, kan ook door bloggers irl te leren kennen, maar daar lijk je niet echt open (meer) voor te staan? Kan inderdaad ook wel ’s tegenvallen… 😉

  Like

  • Menck

   In het verleden is dat niet zozeer tegengevallen, dat bloggers IRL ontmoeten. (Ook al verwateren die contacten ongelooflijk snel eenmaal men de brui aan het bloggen geeft.) Laat ons zeggen dat ik mijn privacy alsook mijn “huisduiverij” steeds hoger in het vaandel begin te dragen. 😉

   Like

 15. Kristien

  Met dat rookprobleem kan ik je niet helpen. Dat testament kan ik dus vergeten. Ik heb nooit geweten wat men aan die stinkstokken heeft. It’s killing you!!!
  Ik heb wel genoten van dit logje, mooi overzichtje, knap geschreven!

  Like

  • Menck

   Stijn Vanderhaeghe als ex-dorpsgenoot én een broer die auteur is: geen wonder dat jij blogt; je leeft tussen de schrijfmicroben! Ik kijk nu al uit naar je eerste boek, Liese. 😀

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.