Wintersla(a)p?

Kijk, een krekel.
Of een sprinkhaan, ik wil er vanaf zijn. Entomologie is niet meteen mijn sterkste kant.
Wat ik wél weet, is dat het begin december is en, althans volgens de weerkundige kalender, de winter is begonnen. Krekels associeer ik met zwoele zomeravonden tijdens dewelke je ze naar hartenlust hoort tsjirpen wijl je de barbecue nog wat oppookt. Als je geluk hebt, tref je er zelfs eentje op je pad gedurende een schemerdonkere tuinwandeling.
De limoengroene rakker van bovenstaande foto kwam zich gisteravond genoeglijk naast me nestelen toen ik een luchtje ging scheppen. Op het moment dat ik door de knieën ging om dit kereltje op de gevoelige plaat vast te leggen, blikte hij me onversaagd aan. In gedachten hoorde ik hem “Wuk?” zeggen. “Want hey, het is wel nog veertien graden, hè.”
Krekels houden geen winterslaap. Geen enkel insect trouwens. Als het warm genoeg is, zijn ze er, ook al is het december. Pas als het hen te koud wordt, gaan ze in diapauze, een soort ontwikkelingsstilstand.
Deze krekel begeeft zich desalniettemin op glad ijs. Want als de temperatuur, zoals nu, relatief hoog is, verbruikt hij meer energie waardoor mogelijk zijn vetreserves niet toereikend zullen zijn om straks de winter door te komen. Ik had zodoende wat medelijden met dit fotogenieke gastje. Of zoals de mieren het al sinds mensenheugenis verkondigen: “Als je dit jaar te lang hebt gezongen, zal je in de winter dansen, o gij stommekloot!”

Nadat ik mijn luchtje had geschept, ging ik weer naar binnen. Op het moment dat ik de achterdeur opende, stoof Zohra, onze fulltime ADHD-kat, naar buiten en plantte ze prompt haar rechtervoorpoot op de krekel.
Weer een probleem minder, concludeerde ik alras, waarna ik toiletwaarts toog om er, geheel en al opgelucht, mijn derde ei van de dag te deponeren. Spruiten zijn des verderfs, zeg ik u.

[ Foto: Menck | Twaait ]

Advertenties

 1. Thomas Pannenkoek

  Een BBQ in de winter? Elk diertje zijn pleziertje, denk ik dan. Zou zo’n tiental groene diertjes op het rooster eigenlijk een speciaal geluid maken? Anders allicht dan de plof van je derde ei. Een geluk dan maar dat het nog veertien graden is, anders viel de bruine rakker op een bevroren ondergrond en moest je de ‘soepelepel’ erbij halen 🙂 !

  Like

 2. Affodil

  Een krekel, te zien aan de mini-vleugeltjes. Sprinkhanen hebben vleugels die de hele ruglengte bedekken.

  En ja, er is nog van alles op ronde, zo laat op het seizoen. Terwijl er alweer bij zijn die al volop met de volgende lente in hun kop zitten: tijdens het avondrondje met Jeppe gisteren de steenuiltjes al volle bak horen roepen. Eenden en zwanen hebben ook al de kolder in. Over de duiven zwijgen we maar, die doen het het hele jaar door.

  Like

  • Menck

   2006 was dan ook een goed spruitjesjaar, heb ik me laten wijsmaken. Door Frank Deboosere, vermoed ik. Maar die vent maakt me dan ook alle dagen wat wijs op tv.

   Like

 3. oponseiland

  Mmmm spruitjes! Hier kan ik die enkel ingevroren kopen, maar ze zijn lekker!
  Wij hadden ook een krekel zitten en tot een paar weken geleden hield hij mij een paar uur per nacht wakker met zijn getjirp onder het slaapkamerraam. Sinds dat er heel stevige regen is geweest heb ik hem niet meer gehoord. Verdronken?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s