Ondraaglijk mooi

Sinds gisteren weet ik pas écht waar euthanasie voor staat. Wat een ongelooflijk mooie, ontroerende, rauwe en bijwijlen stevig naar de keel grijpende televisie was me dat. En bovenal: tonnen respect heb ik gekregen voor Wielemie. She’s larger than fucking life, zeg ik u!

Ik kijk zelden televisie, maar ik ben blij dat ik gisterenavond geheel toevallig voor de buis zat toen ‘Het huis’ begon. Mocht u de reportage niet gezien hebben, dan heb ik slechts één advies voor u: 

[ Foto: hln.be ]

 1. TheHappyFive

  Beroepshalve kom ik regelmatig in contact met dit aspect van het leven.
  Ondraaglijk lijden. Het is iets dat ik mijn ergste vijand niet wil toewensen.
  Euthanasie is voor velen nog een taboe. Daarom ben ik blij dat BV’s zoals wielemie uit de schaduw treden en ons ook een blik achter de schermen gunnen. Het draagt mee aan het proces van “begrijpen”.
  Ik heb, samen met mijn vrouw, een medische opleiding achter de rug. Ik durf zeggen dat wij, in de 20 jaar dat wij nu actief zijn, verder durven kijken dan de meeste collega’s en “out of the box” durven denken en handelen.
  Toch is er een schroom: 25 jaar geleden hebben we onze studies aangevat met het idee om mensen te helpen, 20 jaar zetten we die doelstelling dagelijks om in ons handelen bij mensen aan huis. Ons motto is nog steeds: “Levenslang thuis wonen mag geen probleem zijn”.
  Om dan op een punt te komen waarbij je actief deel gaat uitmaken van een euthanasering, ik heb het er nog steeds moeilijk mee.
  Ik ga mee in de wil van de vrager, en ik wil hem of haar op de beste manier ondersteunen in dit proces, maar het drukt me tezelfdertijd ook met de neus op de feiten: de mensheid droomt ervan om Mars te gaan bewonen, dicht bij huis kunnen we dit ondraaglijk lijden nog steeds niet menswaardig het hoofd bieden. Ik beschouw dit nog steeds als een groot persoonlijk falen, en een falen van de wetenschap in het algemeen. En zo blijf ik achter met een dubbel gevoel.

  Geliked door 1 persoon

  • Menck

   Het een persoonlijk falen noemen, vind ik onterecht; je kunt maar roeien met de riemen die je hebt. Anders gezegd: als wat de wetenschap aanbiedt bij ondraaglijk lijden niet toereikend is, mag zulks nooit resulteren in een blaam voor verzorgers, verplegend personeel en dokters.
   Anderzijds ben ik het volledig met je eens dat er veel meer liquide middelen moeten vloeien naar onafgebroken wetenschappelijk onderzoek dan het grote geld te verpatsen aan experimenten die het menselijk welzijn niet als topprioriteit stellen.
   Dat je achterblijft met een dubbel gevoel, snap ik zodoende maar al te goed.
   Toch blijf ik geloven in immer nieuwe sprongen voorwaarts op medisch gebied, in de kracht van de menselijke expertise, maar om er zelf nog te kunnen van genieten zullen we héél oud moeten worden, vrees ik.

   Like

 2. onderdeappelboom

  Ik was ook zwaar onder de indruk van de reportage; en ik heb het ongelooflijke belang beseft van de mensen die helpen, mensen zoals Happy Five blijkbaar. Mijn grote bewondering!

  Like

  • Menck

   Absolute hulde voor de verzorgers. Ze zijn niet zelden de (ondergewaardeerde) helden. Voor slachtoffers zijn ze daarentegen je reinste toeverlaat.

   Like

 3. Kakel

  Afgelopen weekend zag ik een programma over een gezin met twee pubers. Hun vader was al overleden aan ALS. Ook dmv euthanasie. Bleek een half jaar later dat de moeder dezelfde ziekte heeft… Ook zij kiest ervoor om niet haar natuurlijke eind af te wachten. Ik was echt ontdaan.

  Like

 4. De Fruitberg

  Straffe madam, op alle vlakken. Mooie beelden, heb ik gehoord. En toch zijn er nog altijd mensen die hun overtuiging/godsdienst aan anderen proberen op te dringen, omdat een boek dat meer dan 2000 jaar geleden geschreven werd iets anders zegt…

  Like

 5. Heidi

  Ik vond het al een heel straffe madam, en zeker ook na haar verhaal in “Voorbij de grens”. Dit is een aangrijpende aanvulling, ook op een zeer mooie manier in beeld gebracht. Merci voor de tip, al ben ik er een beetje door “van mijn melk”.

  Like

  • Menck

   Een mens zou van minder van zijn melk zijn. Het is goed dat Eén deze beelden uiteindelijk op de kijkers losliet, want zulks was aanvankelijk de bedoeling niet. Het was op Mariekes uitdrukkelijke verzoek dat de confronterende scènes in de reportage werden gelaten.

   Like

  • Menck

   De ultieme tête-à-têtes met Eric Goens zijn van een uitzonderlijk hoog niveau. ‘Het huis’ lost tot op heden de beloftes in. De aflevering met Marieke Vervoort was, wat mij betreft, televisie op zijn mooist.

   Like

  • Menck

   Let wel: de aflevering blijft maar zeven dagen beschikbaar bij ‘Net gemist’.

   O ja, Affodil, heb je de handdoek in de ring gegooid? Que pasa?
   [ natuurindekijker.wordpress.com is no longer available.
   The authors have deleted this site. ]

   Like

   • Affodil

    Nee, Menck, maar ben deze week nog even bezig geweest met de tuin witerklaar te maken en heb nog een paar andere potjes op het vuur. Binnenkort komen er zeker weer nieuwe blogjes. Fotomateriaal heb ik al verzameld, nu nog de vertelselkes …

    Like

 6. damngoodsoffie

  Ik kom hier terecht via je reactie op de blog van Thomas Pannenkoek. Je schrijft dat de lijdensweg van je moeder gelijkaardig was, en ik dacht: zou er iets over op de blog staan? De lijdensweg van mijn moeder was immers ook gelijkaardig. En toen kwam ik op deze post. Ik heb de aflevering niet gezien, maar las er wel veel over achteraf. Ik ben blij dat Wielemie euthanasie bespreekbaar maakt. 2000 mensen per jaar kiezen voor euthanasie, en toch vond ik weinig verhalen van lotgenoten toen mijn moeder besloot dat ze niet verder kon leven met haar beperkingen. Ik hoop dat ze deze aflevering nog eens heruitzenden. En dat euthanasie nog een beetje meer uit de taboesfeer mag komen. Het is goed dat het bestaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.