Nieuwe borstels vegen niet noodzakelijk beter

De nieuweling lost de verwachtingen aardig in, maar ik zou liegen mocht ik beweren dat de foto’s significant kwalitatiever zijn dan de afbeeldingen die uit mijn ter ziele gegane camera rolden. Ze zijn een pak groter qua formaat, dat wel, maar daar zat ik nu niet bepaald op te wachten.
De EOS 700D heeft, zoals u op deze stek reeds kon lezen, de EOS 450D noodgedwongen opgevolgd, maar het predicaat ‘hoger in rang’ gun ik hem niet, tenzij misschien wat de instelmogelijkheden en de videofunctie betreft.
In every parting there is an image of death, zeg maar.

Ter staving: in de onderstaande reeks bevinden zich drie foto’s die nog met het vorige fotoapparaat zijn gemaakt. U haalt ze er geheid niet uit.

[ Foto’s: Menck | Twaait ]

  • Menck

   Als je er posters laat van maken, dan wel. Maar voor gewone foto’s – en om ze digitaal te bekijken – voldeed het aantal pixels van mijn vorige camera prima. Nu raakt mijn harde schijf alleen maar sneller vol.

   Like

 1. Brubeck

  Zelf ben ik zeer tevreden over mijn nieuwe Eos760d, die mijn 400d verving. Maar veel heeft ook weer te maken met de lenzen die je gebruikt. En die combinatie levert mooie, scherpe foto’s op.

  Like

  • Menck

   Ik hanteer een “gewone” kitlens (Canon, EFS 18 – 55 mm) en heel soms een telelens (ook van Canon, 75 – 300 mm) and that’s it. Die dingen zijn pokkeduur en mijn bruintje heeft momenteel helaas iets te veel andere besognes. 😉

   Like

 2. Thomas Pannenkoek

  Ik haal de drie er niet uit, maar dat kan te maken hebben met het feit dat ik ’s morgens vroeg nog teveel prut in mijn ogen heb zitten. Ik haalde er wel het tuinpaadje uit, gevuld met bladafval (knap alternatief om dit kwijt te raken) en de handgesnoeide haag. Heeft iets mooi rustieks…

  Like

  • Menck

   Het zijn beelden genomen in onze tuin. Het tuinpaadje is gevuld met hakselhout maar wordt langzamerhand bedekt met bladval. Ik laat gedijen wegens erg mooi.
   En yep, de haag is handgesnoeid door madam Menck. Zolang ze niet bibbert, is dit jaarlijkse klusje voor haar. 😉

   Like

 3. bart

  Het is dan ook volkomen logisch dat je die er niet uit haalt. De kwaliteit van de foto’s zit hem absoluut niet in het fototoestel maar wel in de gebruiker en in de kwaliteit van de lenzen die je gebruikt. Hoe geavanceerder (en duurder) het toestel, hoe meer instelmogelijkheden, hoe makkelijker (sneller) die bereikbaar zijn via het menu en dikwijls ook hoe meer megapixels, waardoor je makkelijker uitsnedes uit je foto kan maken zonder kwaliteitsverlies. Maar verder? Beetje snellere autofocus, beetje beter in de hoge isowaarden, beestje meer scherpstelpunten. Van die dingen. Maar au fond kun je net zo goeie foto’s maken met een beginnerstoestel van 350 euro, als met een semiprofessioneel van 1500 euro, zolang je de automatische instellingen niet te veel wil corrigeren,geen scherptediepteknop wil, geen bracketing wil, … Voor wie altijd op automatische piloot fotografeert is een goedkoop toestel met een goeie lens een veel betere investering dan een duur fototoestel met een kitlens waar je 90% van de mogelijkheden onbenut laat. Dus nu is’t kwestie van al die mogelijkheden te verkennen Menck; lezen die handleiding! En nog een keer herlezen! 🙂

  Like

 4. pianoliedvandemaand

  De beste resultaten bereik je nog steeds door te fotograferen in RAW formaat en je foto’s nadien te bewerken. De JPGs die uit het toestel komen zijn reeds voorbewerkt (dit valt trouwens in te stellen) wat soms een uitstekend resultaat oplevert, andere keren is het weer wat minder.

  PS: de pixelgrootte van de foto’s kun je normaal gezien ook instellen via het toestel (werkt enkel voor JPG)
  PS2: ik gok op foto’s 2, 9 en de laatste 🙂

  Like

  • Menck

   Je gokte er eentje juist: de laatste. De foto’s die met het vorige toestel zijn genomen vlak voordat het de geest gaf, zijn overigens de laatste drie.

   Like

 5. De Fruitberg

  Op zo’n klein formaat zie je die verschillen niet of amper.
  Mijn oudje is nog altijd alive and kicking, denk dat ik mijn digitaal fototoestel (D700) al sinds augustus 2008. Dat is dus al iets meer dan 7 jaar.

  Like

 6. Affodil

  Nieuwe toestellen verschillen inderdaad vooral op gebied van mogelijkheden. Die worden steeds talrijker en dat heeft nogal vaak voor gevolg dat er steeds meer ongebruikt blijven. Mijn verzopen videocamera had ook veel meer te bieden dan mijn miniPanasonic. Maar voor sommige zaken greep/grijp ik graag terug naar dat handige kleine formaat. Al was het maar omdat die zowel in mijn hand als in mijn jaszak past. Het eerste is niet zelden een voordeel als je ongemerkt kinderen of dieren wil filmen. Het tweede scheelt een rugzak of wat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.