Knock on wood (2 | slot)

Onderstaande e-mail kreeg ik een tijd geleden in mijn inbox:

En óf me dit iets leek! Als ik maar mag/kan creëren.
Al had ik wel een tijdlang mijn bedenkingen bij ‘zo goedkoop mogelijk qua materialen’. Zelfs tweedehandse spullen zijn tegenwoordig vaak flink aan de prijs.
Mijn voorkeur ging uit naar hout omdat het een erg werkbaar materiaal is dat ik me gaandeweg wat eigen heb gemaakt. Maar hout laat zich heden serieus betalen en is niet immer even duurzaam. Allicht geldt dat laatste in nog sterkere mate voor potentiële afdankertjes die ik hoopte op de kop te kunnen tikken.
Ik liet de mailschrijvers dan ook weten dat het misschien wel een lange zoektocht naar geschikt basismateriaal zou kunnen worden. ‘Geen nood,’ luidde hun antwoord, ‘als de kas er tegen volgend voorjaar staat, is het wat ons betreft oké.’

Doch niet lang daarna, beste lezer, werd er – o gij wondere toevalligheid – een woning gesloopt.
Én prompt een serre geconstrueerd, dat spreekt:

Kostprijs:

  • Binten/dakbalken, gered uit de sloop: gratis (toch voor mij, haha);
  • Sterk plastic serrezeil (40 m2): 48 €;
  • Dakbedekking (reeds aanwezige twee millimeter dikke doorzichtige pvc-platen, vervolgens overtrokken met serreplastic voor totale waterdichtheid): 0 € voor de pvc-platen;
  • Serredeur met hang- en sluitwerk: ter plaatse van een eerder project (in donker gebeitst hout);
  • Metalen bevestigingsvoeten: 14 stuks, 42 €;
  • Schroeven: 18 €;
  • 60 pannenlatten van 1 meter lengte per stuk (tweedehands): 5 € (Dank u, vrijgevige plaatselijke houthandel);
  • Doos middellange spijkers: 16 €;
  • Nietjes: 10 €;
  • Werkuren: 17 uren.

Moet ik u nog vertellen dat de nieuwbakken eigenaars uitermate tevreden waren?
Volgende zomer ga ik er zonder enige twijfel geweldig veel tomaten proeven, zoveel is zeker.

[ Foto’s: Menck | Twaait ]

Eén reactie

  1. De Fruitberg

    Veel goedkoper ga je zoiets niet kunnen maken. Lijkt me nogal wiedes dat de eigenaars zullen uitermate tevreden zijn, een werkje dat perfect binnen de specificaties wordt afgeleverd. Maar had dat hout geen bak bier gekost ?

    Like

  2. Kakel

    Aha, vandaar je interesse toen het gesloopt wordt. Je kan sowieso de kratten bier in rekening brengen 😉 Een toppertje van een kas en jouw uitdaging is geslaagd. Good boy!

    Like

    • Eilish

      Ik dacht dat ook. 17 uren, en die vakmensen die zo kunnen doorrekenen 🙂
      Volgens mij is die serre ook véél te mooi om ze maar zo kort te gebruiken ! Tenzij dat materiaal ook weer gerecycleerd wordt natuurlijk.

      Like

      • Menck

        Voor een serre bestaande uit kwalitatief beter materiaal (kerngeïmpregneerd hout dan wel aluminium, glas in plaats van plastic, dakraam, …) zouden die 17 uren óók moeten betaald worden. De opdrachtgever heeft dus ontzettend veel gespaard door te opteren voor dit alternatief.
        Wie echter niet de 17 werkuren wil betalen voor een constructie als deze, dient zélf de handen uit de mouwen te steken. Alleen dan is een dergelijke serre quasi kosteloos.
        Het materiaal zal, als het na die drie jaar nog in degelijke staat is (het is tenslotte onbehandeld hout), gerecupereerd worden.

        Met een uurloon van iets meer dan 20 euro kan je me bezwaarlijk klasseren onder ‘die vakmensen die zo kunnen doorrekenen’. Dat is een scherpe doch reële prijs: ik werk zonder personeel in de allesbehalve dik betaalde tuinbouwsector. Enkele collega’s van me die met personeel werken, hanteren evenmin woekerprijzen: tussen de 25 à 30 euro uurloon. Als je weet dat mijn garagist 48 euro per uur aanrekent en mijn loodgieter zelfs 52, zal je dus allerminst je broek scheuren aan mijn diensten.

        Onderstaande tekst hangt trouwens ingekaderd in mijn bureel:
        God zag me werken als een paard en hij knikte goedkeurend.
        Toen zag hij mijn uurloon en hij weende bittere tranen.”

        Like

  3. Stef Den Flater

    We hebben hier een ‘serre’ die bestaat uit een aluminium geraamte, verstevigd met wat bewerkt hout en plastieken platen uit de Brico. Het is geen zicht, vooral in vergelijking met wat jij hier maakte maar het staat toch al meer dan 10 jaar recht en de tomaten groeien er nog steeds fantastisch. Die serre zal minstens 3 jaar mee gaan.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.