Photo Challenge: ‘Beeld van een beeld’ (3/12)

Het zijn ronkende dan wel roemruchte namen uit de Vlaamse metaalindustrie: Packo, Case New Holland en – om maar even wat vergane doch toentertijd immens populaire glorie op te rakelen – Claeys, Flandria en Superia. Alle hebben ze één ding gemeen: Zedelgem.
Deze West-Vlaamse gemeente, waar ik schier dertig jaar van mijn leven heb doorgebracht, is behoorlijk scherpomlijnd in drie stukken verdeeld: de huisvesting (11,98 % van de totale gemeenteoppervlakte), de industrie (11,21 %) en 76,81 % landbouw- en natuurgebied. De metaalnijverheid staat te boek als de grootste industriële werkgever uit Noord-West-Vlaanderen, met Case New Holland op kop.
Het mag dan ook geen verwondering wekken dat het beeld dat ik u deze maand voorschotel, geheel en al in het teken van de Zedelgemse metaalindustrie staat. Het werd ontworpen als eerbetoon aan de gewezen en huidige nijveraars die een klein dorp manifest op de kaart hebben gezet. ‘Ode aan het metaal’ van Roger Bonduel (Sint-Andries, Brugge) is een hoge, slanke constructie op een ronde sokkel en werd hoofdzakelijk opgetrokken uit vele honderden inoxstaven. Het beeld werd ingehuldigd in 1993 en staat, nog steeds onaangetast door de natuurelementen, hooglijk te blinken bezijden de weg naar het dorpsplein.
Deze moderne structuur omschrijven, is onbegonnen werk. Elkeen die ze aanschouwt, herkent er iets anders in. Maar dat de ranke opbouw de omgeving domineert en meteen in het oog springt, staat buiten kijf. En dat de titel van het werk tevens de nagel op de kop slaat, behoeft al evenmin betoog.

Of ik het kunstwerk mooi vind?
Ik vind het héél mooi.
Meer zelfs: mocht ik een uitgestrekte tuin hebben, dan zou ik het beeld er meteen neerplaatsen. Stel je eens voor hoeveel mezenbolletjes je daar kunt aan ophangen!

[ Foto’s: Menck/Twaait | Gisteren gekiekt op een moment dat de zon zich van haar gewilligste kant liet zien. Dàt was lang geleden! ]

 1. Billy

  Het is toch wel een vreemd geval. Was er op het eerste zicht niet zo gek op, maar als je de naam ziet, herken je veel vormen van metaal in het beeld. En in inox weerspiegelde het de zon erg zeker?

  Like

 2. Brubeck

  Persoonlijk niet mijn ding, zeker niet als er metalen voorwerpen, kriskras aan mekaar worden gehecht. Maar dat is wederom en tot herhaling toe een geval van smaak 🙂

  Like

 3. kakel

  Eén foto zegt meer dan duizend woorden. Met dit beeld is het niet anders. Ik vind het mooi omdat je er zoveel in ziet. Kunst die je teveel moet uitleggen vind ik geen kunst. En dat je er veel mezenbollen in kunt hangen, is mooi meegenomen 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.