Uit de kunst

“Kunst is dat wat door mensenhanden gemaakt is met de vooropstaande bedoeling één of meer van de menselijke zintuigen én de menselijke geest te prikkelen. Bovendien is het de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie.”
Zo. Daar hadden ze beslist niet van terug. Ik nam een slok van mijn koffie. Doorgaans drink ik geen koffie op café, maar een aanslepende mottigheid verhinderde me enig alcoholhoudend vocht tot me te nemen.
“Dus… als ik het goed begrijp,” zei Carl traag wegens al stevig bezopen, “dan zijn de tieten van Annelien kunst. Ja?”
We keken gedrieën naar Annelien die twee tafels verderop zat.
“Nope,” bracht ik daar tegenin, “tieten zijn geen door mensenhanden gecreëerde schoonheden doch wel een werkje van moeder natuur.”
“Komaan Menck, je ziet toch zó dat Anneliens tieten zo nep zijn als de pest. Silicone valley, you know.” Aldus Pieter.
“Dan zijn haar tieten wel degelijk kunst”, concludeerde Carl overmoedig.
“Zijn ze dan de allerindividueelste expressie van de chirurgs allerindividueelste emotie, Carl?” vroeg ik met een toontje van ik-zet-je-hier-toch-wel-lekker-even-op-je-plaats.
“Bwah ja”, hikte hij. “Die mens heeft toch zijn uiterste best gedaan om schoonheid te creëren zoals hij schoonheid aanvoelt, niet?”
Er viel een korte stilte. ‘Hm’, zag ik Pieter denken. Carl hield me nauwlettend in het oog.
“In dat geval zijn ze, eh, toch misschien een béétje kunst”, weifelde ik.
“Voilà”, zei Carl. Hij greep naar zijn glas en sloeg de inhoud in één teug achterover.
“Zo is het maar net”, vulde Pieter aan.
Vanuit mijn linkerooghoek zag ik ineens dat Annelien zowat haar ganse pint morste op haar T-shirt.
“Mannen weten waarom”, grijnslachte ik, waarbij ik Carl en Pieter middels een subtiele hoofdknik naar links te kennen gaf wat er zich afspeelde twee tafels verderop. We schoten welhaast gelijktijdig in een luide lach.
Annelien keek hierop in onze richting, liep prompt rood aan en bedekte snel haar doorweekte pièces d’art met een servet.
“Uit de kunst!” bulderde Carl. Hij liet zijn glas hardhandig neerkomen, gaf een luide en langgerekte boer ten gehore en braakte daarop vol overgave onze tafel onder.

 1. Thomas Pannenkoek

  Ik ben geen kunstkenner, maar vind ‘de vrouw’ zo ongeveer het mooiste wezen dat ooit werd bedacht.
  Cafépraat, dat ben ik heel zeker, is geen kunst. Als je soms ziet welke figuren vrouwen ‘keuren’ dan heb ik mijn bedenkingen… Dan beeld ik me in dat die gekeurde vrouwen die olijkerds het volgende weekend eens ontmoeten in de sauna – kunnen zij eens lachen…

  Geliked door 1 persoon

 2. woelmuizenier

  Kunstborsten zijn artificieel en een heel duidelijk voorbeeld van toegepaste kunst. Ze voldoen zowel aan Kant’s definitie van kunst (een soort voorstelling die een doel op zich is, maar niettemin de mentale vermogens voor gezellige communicatie bevordert) als aan Plato’s (onvolmaakte afspiegelingen van de idee van de perfectie en het schone).
  Voilà.

  Like

 3. Myriam

  Nooit geloven wat je kids over je lijf vertellen. Mochten we dat allemaal geloven, dan zaten alle moeders met een zware depressie. 😉

  Like

 4. Joke

  Noem het kunst of kitsch, ’t is geenszins k*t. Men is gelukkig niet verplicht om het mooi te vinden of na te streven. Mogelijks speelde de conversatie zich af in de werkelijkheid, hopelijk de laatste actie niet.

  Like

 5. onderdeblauweregen

  Whahaha borsten/ tieten, het blijft een dankbaar onderwerp.
  Opmerkelijk blijft, hoe je het ook wend of keert, dat mannen er erg van houden in alle soorten en maten en vrouwen zeer weinig content zijn met wat moeder natuur mee heeft gegeven….ergens klopt er iets niet.
  Je verhaal heb je weer zeer vermakelijk geschreven en ik ga ook stuk bij degene die ‘uit de kunst roept’ maar heb ik het wel te doen met annelien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.