Plant van de Maand (2/12)

Natuurlijk-rijk kwam op de proppen met een challenge waar ik met graagte in mee stap: ‘Plant van de Maand’. Bedoeling is om, wars van alle periodieke en veelal commercieel beladen suggesties in tuinmagazines, uw geheel persoonlijke maandeigen lievelingsflora op de lezer los te laten middels foto‘s en wat duiding.
De inspiratie en de bezieling voor deze uitdaging zal ik elke maand uitsluitend uit eigen tuin halen.

Februari is voor velen de maand van de krokussen, de helleborussen en de sneeuwklokjes. Maar tussen al dat fraais gooi ik met graagte een kleintje dat evenzo hard de show steelt: de Iris reticulata of dwergiris. Met zijn blauwe, paarse, gele en witte kleuren, of zelfs een combinatie ervan, is het een plantje dat een prominente plaats op de voorgrond verdient. Dat is sowieso een vereiste door de geringe afmetingen van deze irissoort: met een hoogte van 10 tot 15 centimeter overtroeft het weinig andere vegetatie.
De dwergiris bloeit vroeg: de aanzet begint reeds in januari, maar in februari – en dat tot een eind in maart – geeft deze olijkerd het beste van zichzelf. Bovendien laat de Iris reticulata zich veelzijdig aanwenden: in volle grond, in pot, in de rotstuin en zelfs als snijbloem of in bloemstukken. Plant dwergirissen rijkelijk tussen krokussen en er ontstaat een natuurlijk schilderijtje dat helemaal klopt qua kleuren, hoogte en standplaats. Bovendien zijn het beiden stinsenplanten (of stinzenplanten, zoals ze thans gemeenzamer zijn gekend).

Is de Iris reticulata een moeilijke plant?
Behoorlijk.
Want hoewel de bloemen meer dan de moeite waard zijn (en bovendien heerlijk geuren!), zijn dwergirissen als tuinplant vaak nogal onbetrouwbaar. Ze doen het dan slechts één jaar goed en duiken vervolgens niet meer op. Meer kans op slagen is er als je deze kleinoden als potplant aanwendt (en vorstvrij overwintert). Dien na de winter geregeld wat vloeibare meststof toe, want de hoeveelheid voedsel in een bloempot is natuurlijk eindig.
Doch wie ze in de tuin een plaatsje toekent op een zonnige tot heel tijdelijk beschaduwde plek in een eerder humusrijke en goed gedraineerde – bij voorkeur alkalische – grond, komt niet snel voor verrassingen te staan. Zorg er in dezen vooral voor dat ze ’s zomers niet nat staan; een bodem die snel het water afvoert, is zodoende een absolute vereiste. In onze veeleer zanderige tuin houden ze het zo toch al een jaar of zes vol, maar de op papier beloofde spontane snelle vermeerdering blijft helaas uit.

De grootste belager van de Iris reticulata is de slak. Die heeft het voornamelijk op de bloemblaadjes gemunt. Het voordeel is echter dat slakken nog niet zo omnipresent zijn op het moment dat de dwergiris bloeit, al hangt zulks voornamelijk van the goodwill van het vroege voorjaarsweer af.

Benieuwd naar de Plant van de Maand van andere bloggers? Of zelf inhaken op deze challenge? Klik HIER.

[ Foto’s: Menck | Twaait ]

Eén reactie

    • Menck

      Het is oorspronkelijk een bergplantje dat inheems is in Turkije, Iran, Irak en de Kaukasus.
      Die nieuwe adem was slechts een tijdelijk gegeven; ik ben nogal kortademig, zie je. 😀

      Geliked door 1 persoon

  1. tinyblogt

    Goh ik vind dat allemaal zo mooi hé! Bij een ander, want zelfs een cactus gaat dood bij mij. Ik durf niks meer te planten, want het is nooit een lang leven beschoren. Zelfs als iemand mij een plantje geeft en mij bezweert: “dat kan tegen àlles en je moet er niks aan doen”, dan komt er geheid meteen een storm die de boel toch naar de knoppen helpt. Zucht.

    Geliked door 1 persoon

    • Menck

      Een goede hand hebben om met planten om te gaan, behoeft in de eerste plaats een diepgeworteld verlangen om zulks te doen. En als hovenier ben ik uitermate blij dat niet iedereen zoiets heeft. 😉

      Like

  2. Eilish

    Ik heb heel wat irissen in de tuin staan (gewijde exemplaren 🙂 uitgedeeld door de pastoor toen hij naar een andere gemeente verhuisde), maar deze vroege kleine versie kende ik niet. Schitterende bloemen !

    Like

    • Menck

      Wellicht heb jij de veel grotere en later bloeiende baardirissen in je tuin. Ook daar zitten je reinste parels tussen, in de meest uiteenlopende kleuren!

      Like

  3. zem

    Prachtige bloemen, zo mooi samengesteld. Aan de hand van de bovengenoemde adviezen, zal ik er nog eens een poging mee wagen: ik heb een groepje in pot gekregen.

    Like

  4. Pingback: Plant(en) van de maand, februari | natuurlijk-rijk
    • Menck

      Veel kans dat het probleem bij de tuingrond ligt, Kakel. Probeer de Iris reticulata eens in pot. Als je er op die manier kunt van genieten, is dat ook mooi meegenomen.

      Like

  5. Liese

    Ik ben gek op alle “lente”plantjes. Maar zelf planten zit er voorlopig niet in, al heb ik vorig najaar wel narcissen geplant in bloempotten, ik vraag me af wat er daarvan gaat komen 😀

    Like

  6. Pingback: Kleurbommeke | natuurlijk-rijk
  7. Pingback: Plant van de maand, update | natuurlijk-rijk
  8. Pingback: Plant in de kijker: de dwerg iris | Huisje Tuintje Boompje

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.