Alles voor de seks (met het leven als inzet)

Heuglijke tijding: afgelopen vrijdagavond zijn de eerste drie knoestige padden gearriveerd in de vijver, hun geboorte- en voortplantingsplaats. Het zijn de dappere voorbodes van many more to come. Zachtere temperaturen en regen zullen hen massaal uit hun bed lokken.
Twee daarvan volbrachten de tocht op eigen kracht, de derde hielp ik de straat over, mijn handen als vangnet gebruikend. Het verrassend gladde diertje wrong zich in tig bochten om toch maar uit die vleselijke val te kunnen ontsnappen. Onvoorstelbaar hoeveel kracht die korte maar gespierde pootjes kunnen ontwikkelen.

We staan er niet voldoende bij stil, maar de trek van overwinteringsplaats naar voortplantingsplaats is voor een dergelijke logge amfibie een waar huzarenstukje. Een pad springt nauwelijks, maar waggelt en sjokt veeleer vooruit. Als je dan weet dat sommige padden afstanden tot twee kilometer afleggen om tot bij de vijver te raken, en vijftien tot twintig minuten geen uitzondering zijn om de gemiddelde landelijke tweebaansweg over te steken (bij jonge dieren zelfs een halfuur!), ga je pas écht beseffen wat zo’n dier lijden kan. Tel daarbij het moordende verkeer en je snapt meteen de nood aan de talrijke vrijwillige overzetacties.

Jaarlijks steken op de gekende oversteekplaatsen in Vlaanderen gemiddeld 38.000 amfibieën de weg over en in piekjaren kan hun aantal tot 70.000 oplopen. Het merendeel bereikt met de hulp van vrijwillige overzetters veilig de overkant van de weg. Helaas zijn niet alle aanrijdingsplaatsen gekend waardoor er toch nog veel dieren worden gedood.
Anders dan wat velen denken, zijn het niet zozeer de wielen/banden van uw auto die het meest lethaal zijn, doch wel de snelheid waarmee u over ’s heren wegen zoeft. Bij snelheden vanaf vijftig kilometer per uur worden padden onder de auto – en zelfs tot een meter naast de auto – door de luchtverplaatsing aangezogen en tegen de bodemplaat van de wagen gesmakt of iets verder weer tegen het wegdek geslingerd. Hierdoor worden ze vaak met een opengereten lichaam op het wegdek aangetroffen. Of alsnog tot moes gereden.
In Nederland geldt dientengevolge een wettelijke snelheidsbeperking van maximaal 30 kilometer per uur in de buurt van oversteekplaatsen; in België wordt zulks slechts geadviseerd. (Door onder meer Natuurpunt.)

Zelf meedoen met de paddenoverzet?

Kijk op deze website en zoek een paddenoverzetactie bij u in de buurt.
Neem contact op met de contactpersoon van de lokale actie. Hij of zij zal u kunnen vertellen waar en wanneer er amfibieën de weg over worden gezet. Dat hangt sterk af van het weer (en is dus niet elke avond). Contactgegevens vindt u bij elke actie.
Trek laarzen en fluohesje aan en overzetten maar! Trek er zeker niet op eigen houtje op uit. Hoe goed bedoeld het ook mag zijn, mensen die geen contact hebben genomen met de lokale coördinator doen soms meer kwaad dan goed.

[ Foto: Menck | Twaait ]

 1. De Fruitberg

  Geen oversteekplaatsen in de buurt.
  Over lijden van padden gesproken , je vergeet er bij te vertellen dat veel van die padden het risico lopen gevangen te worden door een jonge deerne die ze daarna begint te tongzoenen, op zoek naar haar prins 😉

  Like

 2. Eilish

  Toch goed dat je blijft schrijven Menck, anders had ik nooit geweten dat padden zooo gruwelijk stierven. 😦 Morgen ga ik misschien eens kijken of ze hier te velde ook al overgezet worden.

  Like

 3. Bart

  Ik ben net terug van onze overzetplaats, maar vanavond gaven ze nog niet thuis. Het is met amper 5° net iets te koud om hen tot amoureuze verplaatsingen te overhalen. Vanochtend had m’n vrouwtje meer geluk, de eerste 2 mannetjes zaten te wachten in een opvang emmer, om veilig naar de andere kant van de straat gebracht te worden.
  Hopelijk komt die snelheidsbeperking er in België ook. Bij ons staan waarschuwingsborden maar toch blijft de meerderheid ons voorbijvliegen. En zelfs met een snelheidsbeperking … We weten allemaal hoe moeilijk de Belg het daarmee heeft.
  Bedankt om dit onderwerp in Menck stijl onder de aandacht te brengen. 🙂

  Like

 4. kakel

  In Stolwijk hebben ze zelfs een verkeersbord om aan te geven dat de paddentrek begonnen is! Dankzij veel vrijwilligers blijft de paddenstand een beetje op peil. Bij ons in de tuin zitten een aantal salamanders. Wij durven niets aan de tuin te doen omdat we bang zijn dat we ze verstoren. Het wachten is op de schildpadden bij de buren. Als die uit de modder van de vijver klauteren en zich koesteren in de lentezon, weten we dat de salamanders ook wakker geworden zijn.

  Like

  • Menck

   In onze tuin is er nog steeds een egel aan zijn winterslaap bezig. Dat hoekje laten we vooralsnog ongemoeid. Maar de salamanders zitten hier al in onverwacht groten getale in de vijvers.

   Like

 5. onderdeblauweregen

  Leerzaam stukje. Ik heb werkelijk geen idee of daarvan iets in mijn buurt gaande is.
  Ik heb vooral in het najaar een paar verdeaalden in m’n vochtige tuingieter zitten, aangezien mijn katten dit meer dan interessant vinden gaat alles wat beschut is en vochtig kan worden de schuur in.

  Like

   • onderdeblauweregen

    Pakken doet ze idd niet, het zijn naar mijn weten wel padden. Ze heeft ze nu 2x klem gezet in hoek vd tuin en pip speelt er haast dansend omheen zonder echt tot actie over te komen. Gelukkig “schreeuwen” die beestjes zodat ik weet dat er wat gaande is en breng ze dan ver van de tuin en onze maffe katten.

    Like

 6. zem

  Hier in de regio zijn ook overzetters.
  Er zijn veel trekkende padden, maar het is in het noorden nog wat aan de vroege kant. Er zijn in het algemeen veel te veel dieren slachtoffer in het verkeer.

  Like

 7. Myriam

  Padden en seks, het is eens wat anders. Ik krijg er visioenen van 😉
  Neen, alle gekheid op een stokje, in onze vijver zitten er elk jaar velen hun ding te doen, met héél véél resultaat. Maar tot nu toe heb ik er nog geen gespot in mijn tuin.

  Like

   • Myriam

    De paddo’s of de padden. Of allebei. Mochten paddos mooie visioenen geven, ik zou het toch eens proberen, zo als uiting van een midlifecrisis. Zou dat niet mooi zijn?

    Like

    • Menck

     Het zou nog véél mooier zijn moest ik een reactie kunnen plaatsen op je blog. Ik heb al ganse epistels geschreven in je reactieluik, maar als ik op ‘versturen’ klik, verdwijnen ze in het niets. En hoewel jij ook een WordPress-blog bezigt, moet ik toch telkens inloggen (terwijl ik al ingelogd ben!).
     Het is dus niet dat ik niet wil reageren, maar dat ik simpelweg niet kàn.
     Que pasa?

     Like

 8. Joke

  Afgelopen vrijdag heb ik tijdens het joggen ’s avonds bijna mijn nek gebroken over die onappetijtelijke beesten. Ik heb me wel aan de snelheidsbeperking gehouden, zo te lezen (al was ik me daar niet van bewust).

  Like

  • Menck

   Je moet dan ook echt al een geoefend oog hebben om die diertjes in het schijnsel van je koplampen niet te gaan verwarren met pakweg een dood blad of een kluit aarde. Als ze koplampen zien aankomen, verstarren ze namelijk.

   Like

 9. Liese

  Zijn brulkikkers niet zo’n fuckers die je uit je slaap kunnen houden ’s nachts? De paddenoversteek deden we ook soms met de bewoners op het werk. Zelf sta ik niet te springen om die beestjes vast te pakken maar ik begrijp heel goed het nut ervan. En paddemoes, dat is toch ook weinig apetijtelijk hé

  Like

  • Menck

   De overmaatse brulkikker (of stierkikker) zie (en hoor) je niet zo vaak in Vlaanderen. Bovendien zijn ze ongewenst wegens een bedreiging voor de inlandse kikkerbevolking:

   De kikkers die je ’s nachts uit je slaap houden, zijn voornamelijk de veel kleinere groene kikker…:

   … en die iets grotere en erg luidruchtige meerkikker:

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.