Schijn bedriegt

Wat denkt u als u bovenstaande foto ziet? Dat dit een hoop bijeen gewaaide dan wel aangeharkte bladeren is?
Schijn bedriegt. Er zijn namelijk verdroogde clematisranken in verweven alsook talloze strootjes siergras en een handvol geraniumstengels. De constructie – want dat is het wel degelijk –  heeft alzo wat weg van een omgekeerd overmaats vogelnest; zo’n dertig centimeter hoog en een doorsnee van ruim een halve meter.
Ik had een vermoeden wat eronder zat, maar wilde dat toch bevestigd zien. En ziedaar: een winterslaper die zonder de minste twijfel erg prikkelbaar zou zijn geworden indien ik hem had gewekt:

Als de wiedeweerga sloot ik egelmans abri weer netjes af na een haastige – en daardoor helaas slecht gefocuste – foto te hebben genomen.
Zulk een lumineus geconstrueerd slaapkamertje in de tuin: dat is a) het voordeel van een niet gestofzuigde winterse tuin en b) een overduidelijke hint dat ik de boel nog maar beter even de boel laat. Want toegegeven, u wordt toch ook niet graag te vroeg gewekt, nietwaar?

 

O ja, na hun winterslaap zijn egels überschattig, zeker na een gulle portie malse kattenbrokjes. Al blijft knuffelen desalniettemin een difficiele situatie:

[ Foto’s: Menck | Twaait ]

Eén reactie

  1. Stef Den Flater

    Ha, een knorrebeest op hotel bij jullie. Dat hadden we vroeger ook. Toen was onze tuin wat … eh … minder ‘onderhouden’ en konden dieren zich een winterverblijf permitteren. (Hint: geef hem eens een stukje appel in plaats van kattenbrokken. Kattenbrokken zijn uiteindelijk nogal aan de droge kant. Een stuk appel zal dat beest zeker waarderen.)

    Like

      • Stef Den Flater

        Oeps, dat had ik dan verkeerd begrepen. Mijn excuses. Ik dacht bij de term kattenbrokken enkel aan droogvoer. Mijn ervaring met de egels die ik enkele keer vlak na de winter in onze tuin vond, is wel dat ze ook heel graag een stuk appel verorberen. Ze aten dat gewoon uit mijn hand. Mocht je nog eens eentje in handen krijgen, houd het gerust een stukje appel onder zijn neus.
        (Tussen haakjes: het lijkt me toch een jong dier want in vergelijking met jouw hand, is het eerder klein.)

        Like

  2. Affodil

    Ik ben zó benieuwd of de egelkast in gebruik is. Wij “stofzuigen” de tuin ook niet, net met de hoop op dit effect. We hebben ook altijd een rommelig houtmijtje gehad, speciaal voor hen. Maar met de tijd vergaat dat natuurlijk en dus kochten we een heus huis voor egels. Er werd zelfs al wat basismeubilair in geplaatst. Eerste werk als het lente wordt: gaan kijken of we een logeetje gehad hebben.

    Like

    • Menck

      Wat moet ik me voorstellen bij ‘basismeubilair’ voor een egel? Een spijkerbedje?
      Een houtmijt, een composthoop of een takkenril zijn ongetwijfeld de meest geliefkoosde winterslaapplaatsen. En niet alleen van egels.

      Like

      • Affodil

        Ik had begin vorig jaar zo’n ruif gekocht om aan de gevel te hangen en planten in te zetten. Nu was ik daar nogal vroeg mee, zodat -tegen de tijd dat de palnten er in moesten – de vogels de halve cocosmat hadden gebruikt om hun nesten te bouwen. Door de drukte is het vullen van de korf niet meer gelukt en dus had ik al direct een bijna kamerbreed tapijt voor de egelkast. En lekker droge bladeren kon ik ook nog ter beschikking stellen, vóór de regen er een miezerige brij van maakte. Resten van gedroogd mos uit een doos met materiaal voor (droog)bloemstukken vulden de inrichting aan. Het enige wat nog moest gebeuren was het verplaatsen van de “meubels” en “accessoires” naar eigen goeddunken. En nu maar hopen dat die moeite geapprecieerd werd … 🙂

        Like

    • Menck

      In onze tuin ligt én een takken- én een composthoop (die thans bovendien lekker warm is!). Maar het prikkelbeest koos desalniettemin voor een blad- en stengelbeschutting. Typisch vrou egels!

      Like

  3. Bart

    Behalve de stekeltjes is ook de uitgebreide collectie ectoparasieten die de gemiddelde egel huisvest voor mij voldoende reden om het egelknuffelen tot een minimum te beperken 🙂

    Like

  4. Eilish

    Fijn zo’n leven in de tuin. Die mogen hier ook komen, op één voorwaarde dat ze het kippenhok links laten liggen. Nachtelijk bezoek bij de kippen is nl goed om heel de straat wakker te maken !

    Like

  5. zem

    Dat is toch écht een leuk, dat je het egelslaapkamertje vond. Hij zit anders zeer goed verstopt.
    Wij hebben elk jaar wel egeltjes, maar hun slaapplaatsjes houden ze goed geheim; er zijn ook heel wat takkenhopen langs de randen van de tuin.

    Like

    • Menck

      Zijn slaapplaats sprong in het oog door de abnormale hoogte en diameter van de hoop bladeren. Ik dacht eerst nog even weer een mol in de tuin te hebben.

      Like

  6. onderdeblauweregen

    Ah super cute! Maar goed dat je niks aan de tuin hebt gedaan.
    Bij ons in de tuin valt er niet zo lekker te slapen, maar ze komen wel vaak buurten en zet dan ook kattenbrokjes neer, dat smakken ze luidruchtig weg 🙂

    Like

  7. Myriam

    Wat een schattig beestje is dat toch. En meteen voel ik me minder schuldig om het feit dat mijn tuin er uit ziet alsof er in geen jaren is in gewerkt…

    Like

    • Menck

      Laat ons stellen dat de natuur er flink mee gebaat is als je ’s winters de tuin zoveel mogelijk ongemoeid laat. Alleen snappen veel mensen dat niks en vinden ze het “zo’n rommeltje”. Zucht.

      Like

    • Menck

      Vorig jaar koos hij voor een rustige abri onder de Pachysandra, dit jaar voor een ongemoeid gelaten bladiglo. Ik denk dat ik maar eens huurgeld zal beginnen vragen. 😉

      Like

  8. ariadnesdraad

    Wat een een meesterzet om Egelmans op gevoelige plaat vast te leggen,Menck ! Alweer eeuwen geleden dat ik Prikkebol nog zo goed te zien kreeg !’ t Is dat het ook prikt, maar die beestjes oppakken verdient wel een speldje. Maar het diende een überschattige missie, indeed !

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.