Plant van de Maand (1/12)

Natuurlijk-rijk kwam op de proppen met een challenge – die term kent overigens een ware opmars in de blogosfeer –  waar ik met graagte in mee stap: ‘Plant van de Maand’.
Bedoeling is om, wars van alle periodieke en veelal commercieel beladen suggesties in tuinmagazines, uw geheel persoonlijke maandeigen lievelingsflora op de lezer los te laten middels foto‘s en wat duiding.
De inspiratie en de bezieling voor deze uitdaging zal ik uitsluitend uit eigen tuin halen.

Good things come in small packages. Dat fijne gezegde gaat zeker op voor de uiterst bevallige dame die ik vandaag aan u wil voorstellen.
Januari is op tuingebied doorgaans een enigszins kleurloze maand. De eerste Helleborussen doen weliswaar verwoede pogingen om hun bloemblaadjes open te plooien, Winterzoet (Meloenboompje | Chimonanthus praecox) schittert als nooit tevoren en de Toverhazelaar (Hammamelis) alsook de Viburnum farreri stelen thans volop de show, doch hun winterbloei is ondertussen zodanig vertrouwd geraakt dat schier niemand er nog verwonderd van opkijkt.
Als ik u echter vertel dat één mijner clematissen momenteel volop in bloei staat, zult u allicht wél de wenkbrauwen fronsen. Want clematissen zijn óf voorjaars- óf zomerbloeiend, toch?
Niet helemaal juist. Het is net de winterse tuin die de uitgelezen playground van de Clematis cirrhosa ‘Freckles’ is. En yep, dat mag best wel verwondering wekken voor een van oorsprong mediterrane groenblijver. Zulks houdt ook meteen het nadeel van de plant in: ze intendeert strikte voorwaarden om een succesvolle uithouder te worden: in de zon, op een beschutte standplaats in goed doorlatende grond. Zorg er tevens voor dat de voet van de plant niet in de volle zon staat. Dat kan door een groenblijvende onderbeplanting aan te wenden.
Toch heeft Clematis cirrhosa soms de merkwaardige gewoonte om in de zomer zijn blad te verliezen. Dit zou een kenmerk  zijn van de natuurlijke toestand waarbij planten hun bladeren afstoten als bescherming tegen droogte.
Maar! De ‘Freckles’ is je reinste aandachtstrekker. Een bosrank die bloeit in januari! Zelfs – en zo heeft de ervaring van de afgelopen tien winters me geleerd – strenge vorst deert haar niet. Als ze maar goed beschut staat. Met beschut bedoel ik overigens niet ‘in de serre’, al mag dat natuurlijk wel.
De bloempjes zijn klein, zoals u op een van de onderstaande foto’s kunt bemerken, maar hun kleuren zijn onwinters warm. Bovendien haalt u met deze fraaie klimmer een relatieve nieuwigheid in de tuin, want de Clematis cirrhosa ‘Freckles’ werd pas in 1989 geïntroduceerd. Ze werd ontwikkeld door Raymond Evison van de Guernsey Clematis Nursery.

Aan al wie een tuin, hoe klein ook, of zelfs slechts een koertje of balkon heeft, kan ik deze winterse schoonheid van harte aanbevelen. Just handle it with care.

[ Foto’s: Menck | Twaait – uitz. f. 3 ]

Eén reactie

    • Menck

      Dat plaatsje vinden, zal misschien wel lukken, maar goed doorlatende grond lijkt me een ander paar mouwen in een natte wintertuin. Voldoende grondverbeteraar overwegen?

      Like

  1. kakel

    De bloeiende Hammamelis heb ik al bewonderd, en ik kijk de knoppen van de Helleborus uit de grond. Wij hebben diverse Clematissen in de tuin, maar geen enkele die bloeit in de winter. Bofkont 🙂

    Like

  2. Billy

    ik heb weinig plaats voor planten, een bewuste keuze want ik heb te weinig groene vingers.
    En wat ik staan heb, groeit in plantenbakken. In volle zon, aan ons zonneterrasje.

    Like

  3. Pingback: January 2015 Clematis of the Month | Clematis in Seattle
  4. Affodil

    Daar moet ik eens naar uitkijken. Ik heb al vaker -tegen beter weten in- clematissen geplant, maar ondanks alle opgevolgde maatregels en raadgevingen, is er nog niet veel goeds uit gekomen. Toch ga ik het nog eens proberen. Vermits ik nu lees dat deze zich ook in pot laat kweken, komt de tip goed van pas. We gaan namelijk een verhoogd perkje naast de garage weghalen en vervangen door een “keienstrandje” met allerlei potplanten.

    Like

  5. Pingback: Plant van de maand | natuurlijk-rijk
  6. Pingback: Plant van de maand, update | natuurlijk-rijk

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.