Save the best for last

Een waarlijk woelige wind en een niet wijkend winters wolkendek domineerden dreigend en driest deze donkere decemberdag.
Doch om vier voor vijf keek ik door het verregende vensterraam naar de voortuin waarboven zich warempel deze tot de verbeelding sprekende vlammende verheerlijking van de valavond vertoonde. Al bij al een attractieve afronding van een anderszins allesbehalve deugddoende dag.

[ Foto: Menck/Twaait | aanklikbaar voor groter ]

  • Menck

   Yep, al de ganse dag heerst er een stevige woei. Toen ik vanmorgen naar de brievenbus stapte, was ik op een wip en een scheet verlost van de roos in mijn haar.

   Like

  • Menck

   Avondrood ontstaat voornamelijk bij verstrooiing van zonlicht door stof. Op mooie warme dagen gaat er in de regel vervuiling in de lucht omhoog. In het licht van de laagstaande avondzon leidt dit stof tot roodkleuring. Het hangt dus vaak samen met luchtverontreiniging.
   ’s Ochtends zweeft er meestal nog niet zoveel stof in de lucht. Is de lucht dan toch rood, dan wijst zulks in de regel op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid. Morgenrood hangt samen met uiterst kleine waterdruppeltjes en een grotere neerslagkans.

   Geliked door 1 persoon

 1. Affodil

  … omdat er buiten een zodanig tumult was, dat we dachten dat er een vrachtwagen in onze voortuin beland was. Maar nee hoor, ’t was gewoon “een zuchtje wind”…

  (Sorry voor de dubbelpost, maar ik heb één of andere verkeerde toets geraakt midden in mijn uitleg. Kan misschien beter eens onder de wol kruipen, met een helder hoofd weet ik misschien beter waar ik mee bezig ben.)

  Like

  • Menck

   Aan de kust zijn we dergelijke “zuchtjes wind” wel gewoon (cfr. de naam van deze blog), maar zulks plezant vinden zal ik toch nooit. Windstilte alhier: daar kan ik echt ongelooflijk van genieten.

   Like

  • Menck

   Het was, echt waar, even voor vijf. Voor het alliteratieplezier werd dat bijgesteld naar vier voor vijf.
   En de lucht zag er krek uit zoals op de foto (die overigens niet eens bewerkt is). Ik moést zulk een schoon avondrood wel fotograferen; zo’n grillige wolkencompositie, in vuur en vlam bovendien, zie je nu eenmaal niet zo vaak.

   Like

 2. els

  Wolken kunnen soms echt indrukwekkend zijn. Zulke wolken in combinatie met de prachtig gekleurde lucht vormen inderdaad een mooie afsluiter van de dag.
  Waarom moest ik bij het lezen van de eerste regels aan Suske en Wiske denken?
  Mooie foto.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.