Sneller dan een kogel: de ijsvogel

Voor u erover begint: neen, dit is niet mijn meest scherpe foto. En ja, hij kreeg een tilt-shiftbewerking om het bevallig poserende model beter te laten uitkomen.
Ik schoot de immer wonderlijke ijsvogel (Alcedo atthis) vanuit de woonkamer, dwars doorheen het dubbelglazige raam. Zulks gebeurde overigens geheel en al digitaal, want ik ben niet zo tuk op glasscherven op het tapijt.
De kleurrijkste der vissers bevond zich daarbij op een aanzienlijke afstand van me: aan de overkant van de vijver. (Waar is die telelens als je ze nodig hebt?) Daar wist ik hem ten tweede male vast te leggen dit jaar. De eerste keer was in januari.

Wat denkt u: zou ik deze fijne waarneming laten meetellen voor het Grote Vogeltelweekend van 17 en 18 januari? Of is dat toch een klein beetje valsspelen?

De onbewerkte foto:

[ Foto’s: Menck | Twaait ]

  • Nachtbraker

   Hangt ervan af wat het resultaat is van de klimaatopwarming. Wanneer dit “strengere winters” betekent (een mogelijks scenario bij ons) zou dit minder positief zijn, want het beest heeft nogal last van de koude.

   Like

   • Menck

    Klopt. De ijsvogel is een standvogel: hij blijft zomer en winter in ons land. Ijsvogels trekken niet weg en dat kan in bepaalde periodes de ijsvogel zelfs noodlottig worden. Want als we een strenge winter hebben, vriest alles dicht en kunnen ze geen voedsel meer vinden. Zulks resulteert maar al te vaak in een massale sterfte onder de ijsvogels.

    Like

 1. els

  Omdat er altijd gesproken wordt van een ‘ijsvogel’ had ik tot 20 jaar geleden een gigantisch groot beeld van de ijsvogel in mijn gedachten. Tot ik hem voor het eerst in het echt te zien kreeg. Piepklein vogeltje. Prachtig diertje.

  Like

  • Menck

   Met je vijvers in de buurt zal dit vroeg of laat het geval zijn. Een geschikte vispositie vlakbij het water is onontbeerlijk. (Denk aan een overhangende tak, al dan niet – zoals in mijn geval – zelf geplaatst.)

   Like

 2. kakel

  Het is een klein beetje vals spelen maar in geval van een IJsvogel mag het.
  De titel van je blog vind ik zo mooi! Ik heb ooit eens een IJsvogel in Begie gezien. Als een blauwe, fluorescerende bliksemschicht vloog hij voorbij. Mijn mond viel ervan op de grond…
  Wat maak je een mooie foto’s. En je schrijft leuk. Ik kom nog eens langs.
  Groetjes Kakel
  Voel je niet verplicht om te reageren. Ik zet mijn link er alleen bij omdat Google mij niet kent.
  http://kakelbont.freeweb.nl

  Like

 3. Stef Den Flater

  Daar ben ik nu eens jaloers op. Ik ben dit jaar een paar keer naar het Natuurdomein De Leiemeersen in Moerbrugge geweest omdat een collega daar ijsvogels had gespot maar ze hebben zich niet laten zien.
  Plaats die maar bij die vogeltelling. Uiteindelijk gaat het over welke vogels er in je tuin komen en dat kan je niet in één weekend allemaal tellen hé.

  Like

  • Menck

   Als je in het wild ijsvogels wil spotten (en dus niet in de tuin, vanuit de woonkamer, zoals ik), dan doe je best beroep op a) heel veel geduld en b) een schuilhut. Tip: neem een thermoskan koffie mee; you’ll need it.

   Like

 4. Heidi

  Prachtbeestje hé! In onze tuin is geen vijver, dus weinig kans, maar 300 meter verder aan de Molenbeek heb ik er wel al eens eentje voorbij zien flitsen. Tot dan wist ik ook niet dat het zo’n mini-vogeltje is.

  Like

  • Menck

   Zonder twijfel een prachtbeest. Ik blijf me nog steeds verbazen over de schoonheid van de ijsvogel. En over zijn snelheid en behendigheid, dat zeker ook. Hem zien duiken en weer opduiken (in 99 % van de gevallen mét een visje), is ronduit subliem.

   Like

 5. Affodil

  Schitterend! Wij hopen al jaren dat de af en toe overvliegende ijsvogel zich eens een momentje rust gunt bij onze vijver. Manlief heeft zelfs al heel nauwgezet een tak uitgesorteerd en op de oever in de grond gezet zodat die een beetje overhangt. Dat hebben die gasten graag. Hopelijk komt het er van vóór die tak wortel schiet en alzo de vijver lek prikt.

  Like

  • Menck

   Zitten er ook écht kleine visjes in jullie vijver? Want – zo leert me althans de ervaring – elk visje groter dan je pink laat de ijsvogel blijkbaar links liggen. Zijn maaltijden bestaan – nogmaals: volgens wat ik waarneem – uit vissengrut (en ook jongbroed).
   Voordeel is wel dat hij dagelijks zijn eigen gewicht aan vis behoeft, zodat hij daardoor vaak komt duiken. Langdurig spektakel verzekerd!

   Like

   • Affodil

    Er zitten zeker ruim 100 hapklare brokjes in voor de ijsvogel. Maar het kan welzijn dat die voldoende uitwijkmogelijkheden hebben om het hem erg moeilijk te maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.