Brugge die Gesellighe | Kerst 2014

De Brugse winkelstraat par excellence, de Steenstraat, braakte afgelopen zondag een kleurrijke, deinende mensenzee uit op de Grote Markt. Madam Menck en ik lieten ons, geheel noodgedwongen, meevoeren op deze stuwende stroom kijk- dan wel kooplustigen. Een zwaar verkouden mannenmens hoestte meermaals onbeschaamd in mijn nek, ik kreeg tig teisterende porren in mijn rug, viel ei zo na over een verdwaalde kinderbuggy en bleef met mijn jas haken aan een scheef tegen een gevel geplaatste kerstboom vol kitscherige lampjes. De stad geurde naar een mengeling van oliebollen, warme wafels, paardenstront en glühwein. Rokerige worstenstandjes benamen me bijwijlen de adem. Er werd gelachen, geroepen en gezongen; een permanente en nimmer aflatende kakofonie van geluiden gelardeerd met allerlei muzakjes en muziekjes. En uitgerekend op zo’n dag gaan wij toeristje-in-eigen-stad spelen.
De horror?
Toch niet. Ik geniet er namelijk met volle teugen van dat provinciestad Brugge thans ook eens in de wat latere uurtjes nog volop vibreert van het leven. Ik hou bovendien van mensjeskijken en sfeerproeven, vooral in deze tijd van het jaar. Kerst heeft, hoe u het ook draait of keert, iets magisch, ook al is het dan voornamelijk opgeklopte commerciële magie. Er zijn lichtjes in tweeëndertig kleuren en evenzoveel flikkeringen, er werd een heuse schaatspiste opgetrokken met daarrond tientallen stalletjes vol prullaria die voor geen meter verkopen en er wandelen zoveel Kerstmannen rond dat zowat elke min-zesjarige prompt begint te twijfelen aan de authenticiteit van de Enige Echte. Dolletjes.
Meermaals haalde ik mijn camera boven om Brugge die Gesellighe vast te leggen. De mensenstroom achter me hield dan even halt om me mijn ding te laten doen. Ik schoot haastig en uit de losse pols, wierp de vele geduldigen een luide ‘Thank you’ toe en zwengelde vervolgens de stroom weer aan nadat een gekke Japanner inderhaast nog een foto van mij wilde nemen. Alleen God en hij weten waarom, maar het zal beslist niet zijn omdat hij dagelijks overzees mijn blog leest.
In de C&A – na de Fnac het enige winkelpand dat we bezochten; Atlantic Wall van Stephan Vanfleteren was helaas uitverkocht – schafte ik me op vijf minuten tijd een antracietkleurige trui aan van negenentwintig euro. Een verwennerijtje mijner madam. Tijdens opwellingen is ze best wel een schat.

En u? Mijdt u stereotiep het ganse jinglebellstheater als de pest of hebt u er stiekem toch een dikke boon voor?
Wat er ook van zij: ik dompel u met graagte even onder in de warme kleuren en de broeierige foule die ik op een meteorologisch koude zondagavond heb vastgelegd. Geheel virtueel, dat spreekt.

Kerst in Brugge beleeft u tenvolle middels de no click image viewer die PICMENCK heet. Mary Kristmus, gij allen.

 1. Bart

  Mooie sfeerbeelden! En de bloemkunsten van MadaMenck zien er weer formidabel uit .
  Ook wij durven ook al eens een kerstmarktje meepikken, zoals het afgelopen weekend in Luxemburg City. Daar staan ook nog verscheidene kraampjes met meer ambachtelijke (lees Not made in China) prullaria en konden we ook enkele ijzersmeden aan het werk zien.
  Prettige feestdagen toegewenst…

  Like

  • Menck

   De inhoud van die kraampjes interesseert me bitter weinig, eerlijk gezegd. (Tenzij het een jeneverstand betreft, haha.) Maar de sfeer die op zo’n Kerstmarkt hangt, vind ik dan wel weer tof.
   Luxemburg City? Da’s toch net iets te ver uit de buurt wat mij betreft.

   Like

 2. Eilish

  Als ik die massa mensen zie, dan pas ik toch liever ! Maar je zal niet anders zien dan dat er hier nog een deerne rondloopt die echt NIETS heeft om aan te trekken voor kerst en dat taxi mams toch weer van dienst zal zijn …

  Like

  • Menck

   Tussen al die mensen sjokken, is ook niet echt mijn ding. Maar vanop een zekere afstand (lees: een – bij voorkeur verwarmd – terrasje) de massa gadeslaan, vind ik hooglijk genietbaar.
   Kan taxi mams niet eens omgeruild worden voor het openbaar vervoer? (Dat is: als het niet platligt, uiteraard.)

   Like

 3. tinyblogt

  De foto’s zijn mooi, zoals gewoonlijk, en wijzen mij nog maar eens de juiste richting. NIET richting Markt, Steenstraat en omgeving. Of ik ben gegarandeerd klaar voor de psychiatrie.
  Leuke weetjes ook tussendoor – die ik ook niet allemaal wist, of al weer vergeten was. 🙂

  Like

  • Menck

   Ik was, na dat vele slenteren, vooral klaar voor de zetel die avond. Bovendien was het afgelopen zondag niet al te warm; mijn fleecedekentje was méér dan welkom.

   Like

 4. Heidi

  Idem hier, bah, ik moet er niet aan denken! Online shoppen, Collect and go, of man des huizes er op uit sturen, da’s mijn strategie. Maar de foto’s en MadaMenck haar creaties zijn wél pareltjes.

  Like

 5. Maaike

  Ziet er gezellig uit!
  Ik ben een echte kerstdruktemijder. Je zal me niet (vrijwillig) op een kerstmarkt of vergelijkbaars zien, ik doe ook ruim voor kerst boodschappen zodat ik normaal de winkel door kan. Ik merk daardoor over het algemeen (in m’n privé leven, op het werk is dat iets anders) weinig drukte rond kerst.
  Maar in 2015 zou ik rond kerst wel naar redelijk rustig Brugge moeten kunnen, daar alleen de lezers van Peter Pannenkoek Brugge dan nog in mogen… dussss tot volgend jaar!

  Like

  • Menck

   Peter Pannenkoek? Is dat de broer van Thomas Pannenkoek? Want als het van die laatste afhangt, dan wordt Brugge inderdaad uitermate rustig volgend jaar. 😉

   Like

   • Maaike

    Whahaha oh sorry ja Thomas bedoel ik!! Peter Pannenkoek is een stand up comedian die elke week in het NL programma ‘de wereld draait door’ zit. Ik haal ze even door elkaar lol :’-D

    Like

 6. zem

  Een schitterende reportage, Menck. Prachtige kersstukken van madame Menck.
  Maar toch zie ik deze taferelen het liefst op foto, dan hoef ik me er niet tussenin te begeven.
  Ik krijg terugtrekneigingen in deze feestperiode. Op de hei met een boekje, alles eenvoudig.
  Overigens vieren we het gewoon thuis met familie, en met zo min mogelijk toeters en bellen.

  Like

  • Menck

   Kerst is ook bij ons een pure familieaangelegenheid. Geen wild geraas, geen feestgedruis maar een gezellig samenzijn.
   Maar me één keertje tussen de mensenmassa begeven, kan ik desalniettemin niet laten. 😉

   Like

 7. Billy

  Ik hou wel van de kerstsfeer, de lichtjes, de gezelligheid. Maar helemaal niet van de overdreven drukte die je in Brugge toch wel vaak hebt. En eerlijk gezegd vinden we de Brugse kerstmarkt (bezochten we 2 x in verschillende jaren) toch wel een tegenvaller voor zo’n stad. Veel te weinig kraampjes vind ik, maar dat zal wellicht wel iets te maken hebben met het grote aanbod aan winkels en horecazaken ter plaatse…

  Like

 8. Falderie

  Ik hou wel van die kerstsfeer eigenlijk.
  En fijn om te lezen dat Brugge nu ook in de latere uurtjes wat leeft. Dat mis ik hier namelijk nog het meest van al: enkele leuke kroegen waar je echt tot een gat in de nacht kan doorzakken… 🙂

  Like

  • Menck

   De belangrijkste winkelstraat en de Grote Markt: daar was het superdruk. In de andere – ook sfeervol versierde – straten was er een pak meer ademruimte.

   Like

 9. Affodil

  Zo eens een keertje vind ik dat wel leuk, maar mijn betere helft is hier niet naartoe te porren. En alleen is het niet half zo leuk meer. En eigenlijk, feitelijk: ik heb weinig reukzin overgehouden aan een beroepsleven tussen de laboluchtjes, maar de mengeling van zoet, zuur, hartig, vettig en verbrand dringt me soms wel wat té goed door. Daar gruwel ik van.

  Overigens: die kunstwerkjes van uw madame mogen gezien worden, maar dat is al koud nieuws.

  Fijne feestdagen!

  Like

 10. Pingback: Kerstsfeer in Gent | Het huis van Tante Alice
 11. de biodiverse tuinier

  Het biodivers gezinnetje dwaalde een dag eerder, onder deskundige begeleiding van lokaal geboren familieleden, over dezelfde pleinen en straten. Heerlijke sfeer – ik zie veel overeenkomst tussen jouw en mijn foto’s. Alleen mis ik bij jou dat beeld van het koetspaard met de rendiermuts.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.