Niemand gaat verloren


Luc De Vos, de zanger van Gorki, held van schrijver dezes, eeuwig schone mens, is gisteravond overleden. Hij was 52 jaar. Het is nog niet duidelijk hoe hij om het leven is gekomen. Het parket en de politie van Gent onderzoeken de omstandigheden. Vandaag volgt een autopsie.
Het lichaam van Luc De Vos werd gevonden in zijn werkappartement in de buurt van zijn woning. Het parket laat weten dat er geen sporen van uitwendig geweld zijn.
Luc De Vos werd geboren in Wippelgem bij Gent als jongste van een groot katholiek gezin. Hij brak vrij laat door, op zijn 27e, toen hij in 1990 met Gorky (toen nog gespeld met ‘y’) derde werd in Humo’s Rock Rally. Een jaar daarop leerde ook het grote publiek Luc De Vos en Gorky kennen, met hits als ‘Anja’, ‘Soms vraagt een mens zich af’ en ‘Mia’.

Dat laatste nummer, eigenlijk een B-kant, kreeg een cultstatus toen het drie keer na elkaar werd verkozen tot nummer 1 in ‘De Tijdloze 100’ van Studio Brussel, en daarna ook in andere lijsten met klassiekers. Zelfs de Vlaamse muziekprijzen zijn naar het nummer genoemd: de MIA’s.
In ‘De laatste show’ vertelde De Vos ooit hoe ‘Mia’, dat hij omschreef als een hartenkreet, tot stand kwam. “Dat moet in mijn kamertje geweest zijn in 1988 of 1989. Ik woonde nog bij mijn moeder, ik had nog nooit een lief gehad. Ik was toen ook werkloos en wist van geen hout pijlen te maken.”

Behalve zanger was Luc De Vos ook columnist, onder andere voor radiozender Studio Brussel en het Gentse stadsmagazine Zone 09/. Hij schreef ook boeken, zoals ‘De verworpenen’, ‘Het woord bij De daad’, ‘De rest is geschiedenis’, ‘De volksmacht’ en de roman ‘De laatste mammoet’.
Onlangs maakte Luc De Vos nog een geslaagde passage in de quiz ‘De slimste mens ter wereld’ op Vier, waar hij drie keer kon deelnemen.

Luc De Vos laat een vrouw (Sandra Heylen, 43) en een zoon (Bruno, 14) achter.


UPDATE 30/11/2014:

Het parket liet gisteravond al weten dat er geen sporen van uitwendig geweld waren aangetroffen, maar liet toch een autopsie uitvoeren om de doodsoorzaak te achterhalen.
“Daaruit is gebleken dat er geen sprake is van kwaad opzet en dat er evenmin aanwijzingen zijn dat er sprake zou zijn van zelfdoding, maar dat de doodsoorzaak zou te wijten zijn aan acuut falen van een aantal vitale organen”, zegt woordvoerster An Schoonjans van het Gentse parket. “Uit respect voor de familie en de nabestaanden zullen we daaromtrent geen verdere details communiceren.”

Advertenties

 1. Thomas Pannenkoek

  Prachtige mens, inderdaad. Buiten de liederen die je vernoemde ken ik eigenlijk geen andere, maar dat speelt geen rol.
  Ik vind het enkel jammer dat hij zich ook aan ‘literatuur’ waagde. Schrijven was echt zijn beste kant niet…

  Like

 2. Billy

  ik hoorde de eerste nieuwsflash gisteravond net voor 19u, ik was er écht niet goed van.
  Luc is een jaartje jonger dan ik, het doet je wel nadenken over het leven.
  Zo’n allemansvriend en “wijze” vent die ons verlaten heeft, pfffffffffffff…

  Like

  • Menck

   In Nederland is Gorki, de groep waarvan Luc De Vos de leadzanger was, nooit zo populair geworden als in België. Begrijpelijk dus dat je hem niet kent.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.