Archaïsch of atypisch?

Het houdt me bezig en het laat me koud.
De laatste weken heeft het eerste deel van bovenstaande zin stevig aan kracht gewonnen. En daar maak ik me thans wat zorgen over. Of die hoofdbrekens al dan niet terecht zijn, laat ik voorlopig nog even in het midden.
U moet weten: ik loop achter. Achter op de verduiveld snel evoluerende maatschappij waarin ik heden steeds krampachtiger mijn evenwicht tracht te bewaren. Want ik ben, en ik zeg het niet graag, hoegenaamd niet meer mee met wat is en dientengevolge ongewapend tegen wat komen zal. Doch laat ik iets concreter worden alvorens u uw wenkbrauwen tot op uw voorhoofd gaat fronsen.

Ik heb een gsm. Dat was, jaren geleden, je reinste overwinning op mezelf. Maar weet u wat? Ik heb die gsm nóg. Diezelfde, jazeker. En ik gebruik hem ook nog steeds, dat is het strafste van heel de zaak. Ik kan er mee bellen. Ik kan er, mocht ik daar de moed voor vinden, zelfs mee sms’en. Maar daar stopt het.
Iedereen – maar dan ook werkelijk iedereen – uit mijn vrienden- en kennissenkring jongleert dezer dagen met een smartphone of tablet. Ze goochelen met apps, surfen eender waar ze zich bevinden op het internet, raadplegen hun mailbox, zwieren gezwind zelfgemaakte filmpjes op het www en – u schetst mijn verwondering – scrollen door én vergroten foto’s door met hun vingers over het scherm te wrijven. De eerste keer dat ik zulks zag – dat was eergisteren, als ik me niet vergis – stond ik als aan de grond genageld van ongeveinsde verbazing. En wordt dat schermpje daar dan niet ongelooflijk vettig van?

Nog een voorbeeld, dit keer uit de meer huiselijke kring: het televisietoestel. De huidige modellen zijn vooral groot en dun en fungeren niet zelden als halve computers. Nu, te onzent pronkt er ook een lichtbak, daar niet van. Maar de nadruk ligt op ‘bak’. Ja, zo’n toestel dat u zich wellicht nog slechts herinnert uit de tijd dat Walter Capiau nog hot was. Een bakelieten gevaarte van een halve meter diepte met een dikglazig bol scherm van zegge en schrijve 69 centimeter diameter. Plasma? LED? Onze oudbakken kolos huivert bij het aanhoren van die termen.

En ik ga verder met mezelf tot hopeloos achterhaald te bombarderen. Want wie tokkelt er heden nog op een desktop? Jahaa, het soort pc dat nooit het bureel verlaat wegens verankerd aan driehonderdzevenenveertig kabels. Even lekker surfen op de bank? Dan moet ik de bank mijn bureel binnen sleuren. Maar ik kan al online bankieren, dat dan weer wel.

Geen touchscreen, geen iPad, -Pod, -Tunes of -Phone, geen oversized LED-scherm, geen docking station en geen blitse multiroommuziekinstallatie. Ja, zelfs geen handsfree kit in de wagen, geen WIFI-verbinding en geen fucking hexacopterdrone met ingebouwde hogedefinitiecamera in de tuinschuur. À propos: geen tuinschuur ook.

Ik vroeg me af of ik 2015 nog haal zonder dat er talloze meewarige blikken op me afgevuurd zullen worden. Of wacht, het was 2014.
Freddy De Vadder zou zeggen: “Ik heb dat niet nodig.” Maar het laatste wat ik wil, is me aan die obsolete mannenmens spiegelen.
Noodzaak? Of toch nog altijd maar handige commerciële manipulatie van een beïnvloedbare wegwerpmaatschappij die er vooral bij wil horen?

Fuck jong, ik ben waarlijk nog maar een veertiger maar voel me ineens vijfenzeventig.

 1. Thomas Pannenkoek

  Ik zit qua leeftijd tussen die veertiger en zestiger. Eerlijk gezegd ben ik wat jaloers van je hippe model GSM, want de mijne is een nog oudere versie. Ik ‘gebruik’ die om ‘bereikbaar’ te zijn, maar vergeet die negen keer op tien thuis, als hij al niet plat is (want naar het schijnt moet je die regelmatig opladen). We hebben wel een flatscreen-TV, want mijn tante Frieda heeft een vreselijk dik gat en als ze door onze living liep stootte ze telkens tegen onze lichtbak. De rosse is na de aankoop van onze flatscreen bij Weight Watchers gegaan om zich te wreken…

  Like

 2. bentenge

  De smartige feun is enerzijds verslavend maar anderzijds een waarlijk interessant dingetje. Maar eigenlijk heeft “mijlenver achter liggen” iets nostalgisch en schoons in zich. Houden die feun het is een topmodelleke.

  Like

 3. Eilish

  Ik ben zelf sedert de zomer aan de smartphone, dat over een scherm wrijven en vergroten is nl goed voor mijn achteruitgaand zicht (de oude dag, je weet wel) en de koppigheid om een leesbril op mijn neus te zetten 🙂 Om nog maar te zwijgen van de vele andere handigheidjes die in zo een bakje zitten.
  Nu heb ik een dochter aan de hogeschool (bijna 19) en die zweert bij haar Nokiatje (model ongeveer als het jouwe) Een beetje groen (achter haar oren en politiek) is ze niet te spreken over de wegwerpmaatschappij. Zolang haar toestel werkt wil ze dat dan ook houden ! Frustrerend wel dat tig lesgevers de smartphone in de les gebruiken (de taalvakken vooral) en dan zit ze daar, gefrustreerd met haar vingers te draaien … Maar nog wil ze geen smartphone ! Vandaag is ze wel naar de les getrokken met een 7 inch tabletje, want dat hebben we toch in huis …

  Like

  • Menck

   Ach kijk, alle electronica wordt tegenwoordig geprogrammeerd om snel kapot te gaan. Als je je dientengevolge iets nieuws aanschaft, treed je automatisch toe tot de wegwerpmaatschappij. Die gedachte vind ik vreselijk. Vandaar: leve je dochter!

   Like

 4. onderdeappelboom

  Als jij er geen last van hebt, dan zou ik me geen zorgen maken. Maar als je pc kapot is, zal je misschien ooit vaststellen dat je zo’n gevaarte ‘niet nodig hebt’ en een lichter wegende laptop nog zo gemakkelijk is (bloggen over de tuin IN de tuin, Menck!). Een smartphone probeer ik zo weinig smart mogelijk te gebruiken, maar het heeft wel een aantal praktische voordelen. Niet nodig, maar aangezien het dezelfde prijs bijna was als een oud type gsm, verkoos ik de smart-versie. Alleen die lichtbak, dat heeft toch nog altijd een implodeer-risico, niet?

  Like

  • Menck

   Fotobewerkings- en tuinontwerpprogramma’s vereisen een behoorlijk zware pc. Met die gedachte in het achterhoofd koos ik drie jaar geleden toch maar weer voor een krachtige desktop en een groot scherm. Een laptop is – nog steeds – ontoereikend op dat vlak.
   Wat die lichtbak betreft, geef ik je volmondig gelijk.

   Like

 5. Woelmuizenier

  Soms ben ik bereikbaar via het antwoordapparaat van de huistelefoon. De laatste keer dat ik een TV had was in 1993. Wat ik wél nodig heb is mijn oeroude Deutz D30. Ouderwets? Honi soit qui mal y pense. ‘k Ga mijn kroost wel niet verbieden om de godganse dag met die gadgets door te brengen.

  Like

 6. hoow@huis met tuin

  ik ben bijna halfweg de dertig en koop nog om de zoveel jaar het simpelste nokia model (gsm’s gaan nu eenmaal niet meer zolang mee als de oude deftige)
  Ik heb ook nog een desktop staan die op windows XP draait, die niet meer ondersteund wordt.

  En ik vind dat okee zo. Het brengt ook een soort van rust met zich mee. Niet al teveel techniek en telecom rond me.
  Toen mijn oud bakbeest tv opeens alleen nog maar marsmannetjes en groene ventjes toonde heb ik wel een mooier plat exemplaar gekocht.
  Het is zoals een auto oprijden, zolang het werkt, doe je er gewoon meer door.

  Like

  • Menck

   Voilà, ik denk er net zo over. Alleen Windows XP werd hier drie jaar geleden vervangen door Windows 7, dat standaard in de toenmalige nieuwe desktop gevangen zat. En zolang het geen noodgedwongen vereiste wordt, blijf ik het er mee doen en laat ik Windows 8 (en nu zelfs al 10) ongemoeid.

   Like

 7. meneer boerenerf

  Zoals bij alles moet ne mens zijn gezond verstand gebruiken bij die zaken. Sommige dingen zijn noodzakelijk geworden in de huidige maatschappij. Internet kunnen gebruiken bijvoorbeeld, of PC-bankieren. Het ziet er naar uit dat een smartphone gebruiken ook noodzakelijk gaat worden (wist je al dat je vanop je smartphone een treinticket kunt kopen?). Maar zolang dat oud bakske nog werkt en ge er uw plan mee kunt trekken, waarom dan veranderen?

  Like

  • Menck

   Ik neem zelden – lees: quasi nooit – de trein. (En een treinticket kopen kan overigens vanop elke pc met een internetverbinding.)
   Maar het is zoals je zegt: je gezond verstand gebruiken is primordiaal. Vandaar dat bijvoorbeeld de oude tv (met implosiegevaar) eerstdaags het huis uitvliegt.

   Like

 8. zem

  Ik sluit me aan bij meneer Boerenerf. Als de maatschappij haast gaat draaien op deze apparaten, doet een mens er goed aan er tijdig – wanneer de hersens dat nog allemaal kunnen bevatten 😉 – mee vertrouwd te raken. En dat zeg ik als gevorderde zestiger…
  Mijn smartphone samen met de tablet is mijn leukste speelgoed aller tijden, maar met foto’s werken op het grote scherm van de pc is toch het meest relaxt.

  Like

  • Menck

   Het woord is gevallen: speelgoed. En daarvan is geweten dat het zelden als noodzaak wordt omschreven. Mocht zulks onverhoopt anders uitdraaien in de toekomst, dan spring ik zonder aarzelen op de trein der snelle evolutie.

   Like

 9. Rob Alberts

  Nadat mijn GSM niet meer te repareren bleek heb ik een ouder en milieuvriendelijker exemplaar gekocht.
  Mijn tweede laptop gebruik ik ook graag.
  Zelfs een tablet heb ik erbij gekocht.

  Mijn radio en tv zijn van het vorige millennium.

  Vrolijke vakantiegroet,

  Like

 10. Billy

  je mag je blij prijzen, Menck. Want die Nokia was wellicht één van de degelijkste en populairste gsm’s die er te krijgen waren. En dat ie degelijk is, bewijs je hier zelf!
  Ikzelf had eerder een slechtere gsm te pakken, en heb nu sinds een dik jaar ook zo’n smartphone. En ik moet bekennen dat ik die enorm handig vind! Mijn agenda raadplegen is zo gebeurd, en als ik graag ’s iets wil opzoeken (ben nogal nieuwsgierig én weetgierig!), dan is het in een handomdraai te vinden op dat kleine ding.
  Verder hou ik mezelf ook wel op de hoogte van de nieuwe technologieën, kwestie van wat mee te blijven. Maar steeds maar iets nieuws kopen om “er bij te zijn” doe ik helemaal niet.

  Met Freddy heb ik trouwens hard gelachen!

  😉

  Like

  • Menck

   Hét voordeel van een smartphone is natuurlijk dat opereren vanop afstand kan en je dus niet gebonden bent aan een vaste stek in de woning. Maar die behoefte stelt zich hier niet. (Klanten informeer ik dan weer netjes via telefoon of e-mail en dat lukt vooralsnog prima.)

   Like

 11. natuurlijk-rijk

  Ik heb ook nog een oud modelleke, maar mijn Madame een nieuwe en dat is toch verdorie leuk hoor, om efkes de reacties op mijn blog te checken bijvoorbeeld of mailtjes te bekijken, dus bij mij zal het ook niet lang meer duren voor ik ne smart heb.

  Like

  • Menck

   Je bedoelt als je uithuizig / in de tuin / op reis bent? Net die behoefte stelt zich hier niet, privé noch zakelijk. Dan laat je zo’n smartphone al eens eerder links liggen, natuurlijk.

   Like

 12. Stef Den Flater

  Over de tv toch één opmerking: tegenwoordig krijgen die dezelfde labels als koelkasten en diepvriezen. Je hoeft zeker niet mee te doen met de laatste mode maar uw tv vervangen door een dunner model maar even groot scherm dan je huidige tv zal je geld besparen. Ik heb een tijdje geleden eens rondgekeken. Het is verrassend hoe veel een huidige tv minder verbruikt dan pak weg 20 jaar geleden. De besparing is er echter vooral als je kiest voor een scherm dat even groot is dan je huidige model. Wie kiest voor zo’n half cinema scherm, zal even veel stroom verbruiken.
  Een smartphone hoef ik niet maar een tablet is een ding waar ik twintig jaar geleden van droomde. Ik heb er echter nog steeds geen. Tja.

  Like

  • Menck

   @ Stef Den Flater
   Geld besparen? Op het vlak van stroomverbruik ongetwijfeld wel. Maar als ik iedere vijf à zes jaar zo’n dunner model moet vervangen omdat het geprogrammeerd is om snel kaduuk te gaan, dan bespaar ik niks. Integendeel, zelfs.
   Mijn vorige tv was tweedehands en zesentwintig jaar oud en hij wist van geen ophouden. Hij staat nu – nog steeds intact – op zolder, maar dan alleen omdat we toch wel eens iets anders wilden. De huidige gaat ondertussen ook alweer twaalf jaar mee. Met de lichtbakken van tegenwoordig is zoiets hoegenaamd niet meer denkbaar.
   Maar ze zijn een pak veiliger, dat dan weer wel. En dat zou thans de enige reden zijn om te opteren voor een LED-tv.

   Like

 13. Bart

  Je kunt niet geloven hoe blij je m’n vrouw hebt gemaakt met dit logje. Ze dacht al dat ze een uitzondering was in deze smartphone wereld. 😉
  Ikzelf heb wel zo’n ding (met dank aan de werkgever) en het grootste voordeel ervan is dat ik nu m’n waarnemingen rechtstreeks kan invoeren ter plaatse, compleet met haarscherpe macrofoto’s (zoals de klimopbij in m’n laatste logje) en gps locatie. En ’t schijnt dat je er ook mee kan bellen?
  Een desktop met XP hebben we ook nog staan maar die wordt niet veel meer gebruikt.

  Like

 14. pharailde

  Je kan je bij mijn wederhelft zetten, en samen een boom opzetten over al deze nieuwe technologieën, hoewel hij ondertussen wel zijn desktop van 13 of 14 jaar oud of zo, vervangen heeft door een laptop (en dan nog vooral omdat hij er geen back-ups mee kon nemen: had geen USB-poort en diskettes waren toch al uit de tijd). Maar zijn gsm gaat toch ook al tien jaar mee, en ook al moet hij die dagelijks opladen, hij werkt toch nog? Dus waarom vervangen?
  Zelf ben ik ook al lang niet meer mee, ik doe het nu al 3 jaar met een i-phone 4. Die heb ik vooral gekocht als mijn extern geheugen, omdat mijn eigen geheugen me te veel in de steek laat, en ik zo dus graag een en ander onmiddellijk wil opzoeken, wanneer we over iets discussiëren. Maar het gros van de apps gebruik ik niet, en zeker niet diegene waarmee je voordeur vanzelf opengaat en het licht in de gang aanfloept als je thuiskomt, zoals ik onlangs las in de krant (iets over “het slimme huis”).

  Like

  • Menck

   In tegenstelling tot wat er misschien – verkeerdelijk – uit mijn log spreekt, ben ik niet tegen vooruitgang. Alleen voel ik de behoefte niet / zie ik er het nut niet van in om op die TGV te stappen.

   Like

 15. Maaike

  Hahaha leuk geschreven!
  Wel in de minderheid, maar ik ken eigenlijk nog best wat mensen die geen smartphone hebben.
  Zelf heb ik sinds 2 jaar een smartphone en waar ik al bang voor was; ik zou niet meer zonder smartphone willen.
  Dus bezint eer ge begint :p

  Like

 16. beauninoblog

  Ik ben best blij met mijn smartphone, mijn hele blog heb ik er op gemaakt en houd ik er op bij. Het stoort me alleen enorm dat je na een x-aantal jaar wel haast verplicht bent een nieuw exemplaar aan te schaffen omdat hij (door de nodige upgrades) te traag is geworden. Zo slecht voor het milieu.
  Weet je wat ik me wel eens af vraag?
  Al die mooie dure auto’s op de weg, en al die mooie boten die je tijdens het varen tegenkomt, waar doen die mensen het allemaal van? Wij hebben een lief klein consolebootje en een saaie oude auto, maar alles wat we hebben is lekker wel helemaal van ons. (Behalve het huis dan).
  Zo ouderwets zijn wij dan wel weer…

  Like

  • Menck

   Ach, ik geef geen ene moer om prestige. Mijn auto’s worden stuk voor stuk veertien, vijftien jaar oud. En mocht het kunnen, dan reed ik er zelfs een pak langer mee.
   O ja: een consoleboot lijkt me heel wat leuker dan het nieuwste model smartphone of een dure auto. Alleen: waar doet u het allemaal van? 😉

   Like

 17. Liese

  ik was gisteren tegen mijn 59-jarige moeder bezig “wat zit je toch de hele tijd op je gsm te tokkelen?” “ik ben mijn smsjes aan het wissen” zei ze….Ik zeg:”waarom?” “Mijn inbox is vol” WUK?

  Like

 18. slager

  Ik ben hier dus de totale uitzondering: ik heb helemaal GEEN GSM, en weet je wat? Ik leef ook. Erg stressverlagend om niet altijd bereikbaar te zijn.Wie mij iets te vertellen heeft kan mij bellen op de vaste huistelefoon, een mailtje zenden of een berichtje nalaten op fb. En weet je? Sommige vrienden springen gewoon eens binnen om iets te zeggen of te vragen. Want zeg nu zelf, van alles wat je met je slimme telefoon doet, kan niet wachten tot ’s avonds? Hoeveel gesprekken zijn echt dringend? Geen GSM = geen stress!

  Like

  • Woelmuizenier

   @ slager: 2 totale uitzonderingen (zie hoger). En ware het niet wegens noodzaak (vrouw en kinders ) had ik niet eens deze laptop. Maar zo heb ik ervaren dat ’t Waait. In vlagen ben ik daarvoor zeer dankbaar.

   Like

  • Menck

   @ Slager
   a) Een gsm is ontontbeerlijk geworden door mijn zelfstandig beroep waarbij ik quasi constant uithuizig ben. (En van die noodzakelijke afhankelijkheid ben ik geen fan, laat dat vooral duidelijk wezen.)
   b) Ik leg, alweer beroepshalve, jaarlijks zo’n 40- à 50.000 km af. Het is een veilig gevoel te weten dat je te allen tijde hulp kunt inroepen mocht zulks noodzakelijk zijn.
   c) Privé gebruik ik mijn gsm NOOIT.

   Like

 19. Affodil

  Dankzij een paar malheurkes was ik wel al – zij het met heimwee naar het prille begintoestel – ietsje verder dan het getoonde gsm-model geraakt, maar ik had mezelf beloofd de smartphonestoestanden alsnog aan mij voorbij te laten gaan. Tot ik me enkele maanden geleden een nieuwe videocamera kocht. Voor natuuropnames is het namelijk wel leuk als je af en toe ook time laps opnames kan maken. Nu was vertraagd en versneld opnemen wel in de software opgenomen maar dat ene trucje, daar moest je een app voor hebben. En die app kon je – je raadt het nooit, of toch wél – enkel via een smartphone bedienen. Ikke dus zo’n onding gekocht (in de soldenperiode, en het goedkoopste dat voldeed aan de gestelde eisen). Mijn oude gsm, daar kon ik geen afstand van doen en die heb ik gehouden als reserve. De nieuwe, daar bel en sms ik mee en ik ben er met veel gezucht en gevloek ook achter gekomen hoe ik tijdens een vakantie mijn email kan checken op de gezondheidsrapporten die schoonzus doorstuurt over schoonmoeder. Al wil de verbinding in the middle of the nowhere of France nog wel eens wegvallen, zodat je maar de helft van de tekst mee hebt. O, en als reiswekker heb ik hem ook gebruikt. En als kookwekker, om de tiekeneikes juist à point te hebben.

  En die app? Bij de camera in de doos zat ook een afstandsbediening. Als ik nu om de paar minuten gewoon efkes op die zijn rood knopke druk, moet ik geen geld uitgeven voor die app, die trouwens naar het schijnt bij gebruik de software op de camera naar de marollen helpt . Gewoon de kookwekker instellen op mijn gsm en dan op die afstandsbediening drukken …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.