Afscheid van een kwakkelzomer

Half september.
De zomerse dagen zijn, althans als we de televisionele weerzeggers mogen geloven, ei zo na geteld; de herfst loert alreeds begerig om de hoek.
Wijl madam Menck afgelopen zondag het (w)ondergoed deed, trok ik, gewapend met 13 megapixels, de tuin in om u de laatste kleuren te kunnen presenteren. Er bloeit nog behoorlijk wat, zij het niet zelden in veel valere tinten dan tijdens de hoogdagen. (Al zijn die er helaas nooit echt geweest deze zomer, doch soit.)
Struint u even mee op de vermoedelijk laatste polychrome tuinwandeling van 2014?

[ Foto: Menck/Twaait | directe link naar de fotoreportage ]

 1. Thomas Pannenkoek

  Ik ben een bloembarbaar. De foto’s vind ik gewoonweg fantastisch, maar die namen kan ik geen tien seconden onthouden. Elk zijn stiel, zeker?
  Als al die pracht bij een kwakkelzomer komt, wat moet het dan zijn bij een zomer die Menck een mooie zomer noemt?

  Like

 2. els

  Het verheugd me te zien dat ik niet de enige ben die de was nog op de ouderwetse manier, buiten op het droogrek, droogt.
  Jouw kat zou wel de onze Mozes kunnen zijn, zo gelijkend.
  Weer zo’n mooie scherpe foto’s.
  Menck, is er een reden dat je jouw foto’s op een aparte blog publiceert? Misschien om ruimte te besparen? Of is er een andere reden? Gewoon nieuwsgierig…

  Like

  • Menck

   @ Els
   De layout van Twaait, die ik sober en overzichtelijk vind, leent zich helaas niet tot het plaatsen van grote foto’s. Hier primeert vooral de tekst en een occasionele foto. Maar als je, zoals ik, zo nu en dan eens een omvangrijke fotoreeks online zwiert, dan is het zaak om niet telkens te moeten klikken voor een groter formaat. En dat kan middels het WordPressthema waarop PicMenck is gestoeld. Gewoon scrollen en genieten. Simple comme bonjour. 😉

   Like

 3. Billy

  ik vond die zomer helemaal geen kwakkelzomer, wel integendeel. Meer dan 30 graden hoeft het voor mij sowieso al niet zijn. En we kregen toch heel wat zon en relatief weinig regen.

  Je hebt blijkbaar een grote tuin, Menck. Mooi dat je zo’n groot assortiment planten hebt, die zelfs nu nog bloeien!

  Like

  • Menck

   Veel zon en relatief weinig regen?
   Eh, laat ik eens Frank Deboosere citeren omtrent de zomer van 2014:
   “De weerkundige zomer (juni, juli en augustus samen) was erg nat. In Ukkel viel er in totaal 348 (!) mm neerslag. De gemiddelde waarde is 225 mm. De zomer 2014 staat op een vijfde plaats van natste zomers ooit (sinds het begin van de Ukkelse waarnemingen in 1833). Ook qua zonneschijnduur bleven we onder een gemiddelde zomer.”

   Je bent duidelijk augustus al vergeten, beste Billy. Trouwens: hoeveel avonden konden we lang buiten blijven zitten zonder dat het stevig afkoelde? Voor zover ik weet eentje. En toen heb ik voor de eerste en tevens ook voor de laatste keer gebarbecued deze zomer.

   Wat onze tuin betreft: die is met zijn 7 are een pak kleiner dan de meeste lezers hier denken. Maar we grossieren wel in planten met meer dan 700 verschillende soorten. Yep, je reinste verzameltuin, zeg maar.

   Like

   • Billy

    en toch, Meneer Menck, wil ik je tegenspreken over die zomer. De Frank heeft het natuurlijk over de waarnemingen in Ukkel, maar hier in onze regio viel er beduidend minder water. Wij konden véél méér avonden buiten zitten dan je denkt hoor!

    Like

  • Menck

   Dat valt tegen, eerlijk gezegd. De bijen laten de Gaura te onzent behoorlijk links liggen. Het is veeleer een ‘sois belle et tais-toi’-plant. 😉 Nochtans: als je er het www op naslaat, wordt het absolute tegendeel beweerd: Gaura lindheimeri zou zelfs een uitstekende bijenplant zijn. Mijn bevindingen liggen daar helaas mijlenver van af.

   Like

  • Menck

   Hier opnieuw. Want de droogkast hebben we een aantal jaren geleden verkocht. De kleren sleten er sneller van en zo’n ding vreet energie.
   ’s Winters wordt de was gedroogd in een verwarmde en geventileerde ruimte. Lukt prima.

   Like

 4. ludorutten

  Je hebt verschillende mooie planten die ik nog nooit in ’t echt gezien heb Menck. Ik vind al heel lange tijd dat je een prachtige collectie hebt en ze zien er altijd zo gezond en stralend uit. Vaak zijn ze ook 3 of 4 maal zo groot dan hier. grts

  Like

 5. Affodil

  Alweer een reeks om U tegen te zeggen. Blijkbaar hadden we hetzelfde idee op ongeveer hetzelfde moment: ben ook nog eens de borders langs geweest om de laatste kleuren vast te leggen. Maar dat zijn er bij mij wel veel minder dan ten huize Menck!

  Like

 6. zem

  Met groot genoegen heb ik de ronde langs de planten virtueel gelopen. Er waren maar liefst zes namen, die ik nauwelijks of niet kende. En die ga ik natuurlijk straks uitgebreid goochelen.
  Ook heel boeiend om de plattegrond hierboven nog even te zien. Ik had je tuin ook groter ingeschat 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.