Cool: schrijfstijlanalyse

Kijk ’s aan: mijn teksten hebben meer vrouwelijke dan mannelijke eigenschappen.
Bovenstaande bewering is niet de mijne, maar die van Stylene, de schrijfstijlanalyseerwebsite van de Universiteit Antwerpen en CLiPS, wat dan weer staat voor Computational Linguistics & Psycholinguistics Research Center.

Het doel van Stylene is de implementatie van een robuust, modulair systeem voor stylometrie- en leesbaarheidsonderzoek op basis van bestaande technieken voor automatische tekstanalyse en zelflerende technieken. Daaruit resulteerde de ontwikkeling van een web service die onderzoekers toelaat teksten te analyseren met behulp van het systeem. Op die manier wil het project recente vooruitgang op het gebied van het computergewijs modelleren van stijl en leesbaarheid beschikbaar maken voor onderzoek in de sociale en geesteswetenschappen.

Toegegeven: een mondvol intellectuele blabla waarvan ik enkel de gein onthoud: je eigen teksten laten analyseren. Hiertoe kopieerde ik een willekeurig blogstuk vanop Twaait naar Stylene. Dat systeem verwerkte vervolgens mijn tekst en kwam tot de volgende conclusies:

Mijn schrijfsels zijn vooral literair te noemen, iets wat me overigens ten zeerste verheugt:

En qua pen leun ik het dichtste aan bij Saskia De Coster. Er zijn voorwaar slechtere posities denkbaar:


[ Voor een betere leesbaarheid zijn alle figuren aanklikbaar voor groter. ]

Maar laat u vooral zelf eens gaan. Naar wie neigt u qua schrijfstijl? Schrijft u literaire dan wel zakelijke of poëtische teksten? En is uw pen eerder mannelijk dan vrouwelijk of vice versa?
Ik verneem het graag nadat u de bewuste schrijfstijlanalyseerwebsite hebt bezocht.

 1. Heidi

  Leuk speeltje! Mijn ingevoerde blogstukje heeft meer mannelijke eigenschappen, is literair (ook verheugd hierover, mijn tweede prentje ziet er bijna net zo uit als dat van jou), en qua schrijfstijl leun ik aan bij Marc De Bel. Sympathieke mens, en inderdaad, er zijn slechtere posities! 🙂

  Like

  • Menck

   Ik voerde voor de gein een tweede blogstuk in. Het resultaat was grotendeels hetzelfde, behalve dat ik nu ineens heel erg mannelijk bleek te schrijven.

   Like

  • Menck

   Nu maar hopen dat je Brusselmans’ leefwijze niet overneemt. 😉
   En yep, de meeste van je blogstukjes zijn, geheel Brusselmansiaans, doorspekt met humor.

   Like

 2. ludorutten

  ook een lange tekst ingevoerd, met name een reisverslag. Ik ben duidelijk mannelijk, volledig non-fictie en match compleet met Jeroen Brouwers en zit heel dichtbij Tom Lanoye en Dimitri Verhulst. Toevallig (?) drie auteurs die ik wel eens durf vast te pakken (toch hun boeken).

  Like

  • Menck

   Van een reisverslag mag welhaast niets anders worden verwacht dan dat het non-fictie is. Zelf pak ik al wel eens een Dimitri Verhulst vast. Met veel plezier, overigens.

   Like

 3. woelmuizenier

  Ik heb 3 teksten laten analyseren. Laat het gezegd zijn: vrouwelijk, literair/poëtisch, Saskia De Coster en Annelies Verbeke. Laat het eveneens geweten zijn: van moderne nederlandstalige literatuur heb ik helemaal geen kaas gegeten.

  Like

 4. bart

  Een tweede Tom Lanoye is diep in mij verscholen, zo blijkt! We klokken af op 21 punten pure mannelijkheid, en ik schijn sprookjesachtige non-fictie te produceren. Allez vooruit.

  Like

 5. onderdeappelboom

  Een vrouwelijke tekst; wat mag dat wel wezen? Zijn dat zinnen die maandelijks bloeden? Moet de letter b haar rondingen met baleinen vast gorden? Dragen de woorden make-up of lopen ze op hakken? Menslief, dat het wetenschappelijk onderzoek nog steeds zo’n termen durft bezigen!! Verder absoluut wel een leuk speeltje. Mijn ‘gewone’ tekstjes blijken in de analyse mannelijk te zijn, bij een sprookje aan te leunen, en dichte voeling te hebben met Koch, Wolkers, Lanoye en Verhulst. Mijn vrijdag vertelselkesdagstukjes zijn dan weer volstrekt geslachtsloos, vallen samen met poëzie en sprookje, maar hebben evenveel dosis literair als non-fictie, en gaan opnieuw naar Wolkers, Verhulst en Koch, maar nu ook met een stevige dosis Elschot. Nu ja, er staan geen slechte auteurs in het lijstje, dus wie zou er tegen welke vergelijking dan ook bezwaar hebben 🙂 Uiteraard zijn jouw teksten literair 🙂

  Like

  • Menck

   Zolang je maar niet gelinkt wordt aan Kristien Hemmerechts, is er geen vuiltje aan de lucht.

   Vrouwelijke teksten?
   Euh, attent? Begrijpend? Bescheiden? Besluiteloos? Coöperatief? Emotioneel? Gevoelig? Hartelijk? Ijverig? Kwetsbaar? Lichtgeraakt? Nieuwsgierig? Romantisch? Sentimenteel? Sociaal? Spontaan? Tactvol? Zorgzaam? Ondergewaardeerd? Onzeker?
   Nee, ‘k zou het echt niet weten.

   Like

  • Sylvia

   Wat een vrouwelijke tekst is is in dit geval niet op voorhand beslist, maar berekend op basis van een database met teksten van mannen en vrouwen.

   Volgens de website: “Wanneer jouw vector vergeleken wordt met de vectoren van ongeveer 6000 teksten van andere vrouwen en mannen, dan blijkt dat jouw tekst meer vrouwelijke dan mannelijke eigenschappen heeft.”

   Volgens mij betekent dit:
   – Elke tekst wordt op een heleboel parameters gecheckt (zinslengte, woordlengte, woordgebruik, etc., zonder op voorhand na te denken of dit zou verschillen tussen mannen en vrouwen).
   – Als ze de gemiddeldes van deze eigenschappen dan bekijken enkel voor teksten geschreven door mannen of enkel door vrouwen, dan zijn er verschillen tussen de gemiddeldes. [Als voorbeeld: ik heb wel eens gelezen dat vrouwen gemiddeld meer verkleinwoorden schrijven, maar of dat ook uit de analyse van Stylene blijkt weet ik niet.]
   – Als je zelf een tekst invoert kijken ze bij welk van de gemiddeldes deze het dichtste zit.

   Meestal is het met dit soort statistische gegevens zo dat de spreiding binnen elke groep veel groter is dan het verschil tussen de gemiddeldes. Vandaar dus dat er toch heel wat mannen dichter zitten bij het gemiddelde van een ‘vrouwelijke’ tekst en vice versa.

   Ik had de test in januari gedaan voor mijn blog, maar het is er nooit van gekomen om de resultaten online te zetten. Mijn resultaat was toen Elsschot, non-fictie en lichtjes richting vrouwelijk. (Wel jammer dat er niet méér auteurs in de database zitten, dan zouden veel minder mensen hetzelfde resultaat uitkomen.)

   Like

 6. bart

  een copy-pasteke van op de website hermanbrusselmans.be leert dat hij licht mannelijke sprookjes schrijft, die bovendien vooral in de stijl van ene Herman Koch blijken. De schrijver die vérst van dit schrijfsel verwijderd is, is…Herman Brusselmans. I kid you not 🙂

  Like

 7. Liese

  haha, ik kon de grafieken niet aflezen, dus ik weet niet welke stijl, maar in de blokjes kon ik lezen dat ik “vrouwelijk” schreef en dat het genre Herman Brusselmans was. Achterwaarts in de poes dan maar!

  Like

 8. ariadnesdraad

  Ik voerde voor elk jaar dat ik blog een tekst in van Ariadnesdraad. 2 keer zeiden ze “laat de nieuwe Claus maar komen. Want – volgens Stylene – mannelijke tekst, bomvol cognitieve processen… Mijn leraar Nederlands is hiermee vast zot blij. Maar hoe ik dan opeens bij de derde tekst kan transformeren in de vrouwelijke Marc De Bel ?? Ach wat, alrounders moeten er ook zijn 🙂 Hm, misschien toch ook maar even jouw analyse horen, Menck ? Bedankt voor deze leuke link !

  Like

 9. Pingback: Joyfull, joyfull … Jubileumpost ! | Ariadnesdraad
 10. Marjelle

  Leuke test, Menck. 🙂 Ik had ‘m al een keer gedaan, maar was vergeten wat er precies uitkwam. 😉 Afijn, ik heb nu weer twee stukjes ingevoerd, bij de ene tekst kwam er uit: meer mannelijke dan vrouwelijke eigenschappen en bij de tweede tekst was het andersom. Qua schrijver kwam Jan Wolkers 2x als ‘winnaar’ uit de bus op de voet gevolgd door Remco Campert en bij het tweede stuk door Herman Koch, Dimitri Verhulst en Tom Lanoye. ’t Kan slechter toch. 😉

  Like

 11. beauninoblog

  Hallo,
  Via Bentenge kwam ik op uw blog terecht. Ben zelf ook beetje tuinier liefhebber. alleen niet zo praktiserend de laatste tijd.
  Ter zake: Ik heb de test toevallig jl. zondag gedaan. Mijn stijl is volgens de test ook literair en mijn stijl lijkt et meest op die van Saskia de Coster. Annelies Verbeke zit ietsjes verder daar van af maar raakt ook mijn cirkeltje.
  Dan zal jouw schrijfstijl mij vast ook aantrekken. Ben je maar vast gaan volgen:-)
  Vriendelijke groet, Narda

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.