“Running” up that hill

De zeebries hierboven was dermate sterk dat ze ons beiden met enkele krachtige stoten aan het wankelen bracht. We lachten luidop terwijl we gelijktijdig naar de metalen reling grepen. Twintig meter achter ons schuimbekte de zee op volume tien. Gejoel van enkele kinderen weerklonk onder ons op het moment dat een jan-van-gent nieuwsgierig voor onze gezichten kwam hangen, zich ternauwernood in balans houdend wijl hij polste naar een potentiële hap. Ik hield hem ostentatief mijn flesje Spa voor ten teken dat we geen lekkers bijhadden. Hij maakte rechtsomkeer en klapwiekte gelaten richting strand. Misschien prefereerde hij wel plat in plaats van spuitwater.

“Dus dit is de op één na hoogste duin van ons strand?” galmde madam Menck, in een poging de luidruchtige woei te overstijgen.
“Yep,” schreeuwde ik welhaast. “31 meter boven de zeespiegel. Twee meter lager dan de hoogste duin, de Hoge Blekker in Koksijde. Maar alleen hier kan je verpozen in dit grappige uitkijkpaviljoentje, de Spioenkop.”
“Enig idee waar die naam vandaan komt?”
“Ik zal het thuis eens googelen.”

De Spioenkop werd in 1902 gebouwd. Dat ‘kop’ staat voor ‘heuvel’, is vrij duidelijk. En vermits het vergezicht er uniek is, kan het een uitgelezen plaats zijn om te bespieden, gade te slaan wat er in de wijde omtrek gebeurt. Je waant je, met andere woorden, een heuse spio(e)n. Echter, die combinatie werd niet voor Wenduine bedacht, maar voor een heuvel in Zuid-Afrika. Kopje is trouwens een van de weinige woorden uit de Afrikaanse taalschat die in ons Groot Woordenboek der Nederlandse Taal, alias de dikke Van Dale, zijn opgenomen: ‘hoge, alleen liggende heuvel’.

Niet alleen de toeristen appreciëren het lieflijke Spioenkopje. Ook de Wenduinenaars zelf zien het als een onafscheidelijk stuk van hun bezit. Na de tweede wereldoorlog werden spontaan fondsen bijeen gebracht om de heropbouw te financieren.
Maar soms is het gemeentebestuur is al eens té ondernemend. Zo werd voor enkele jaren tijdens de zomermaanden de Spioenkop met schijnwerpers belicht. Dat viel echter allerminst in de smaak van vrijende paartjes. Er haperde constant iets aan de projectoren. De administratie begreep de wenk en de proef werd niet herhaald.

De Spioenkop bovenop de duin:

Wenduine:

De drie ‘torens’ van Brugge. Rechts in de rode markering bemerkt u het AZ Sint-Jan:

Duinenpan:

Zicht op Oostende:

[ Foto’s: Menck/Twaait | aanklikbaar voor groter ]

 1. Affodil

  Ik wil de pret niet bederven, maar het is en blijft blij zijn met een dooie mus, Menck. Onze Belgische kust heeft op mij zo ongeveer dezelfde uitwerking als een zoo: randje depressie. Als ik er soms toch heen ga, is het bijvoorbeeld voor een tentoonstelling, maar dan draag ik er zorg voor dat ik de zee niet te zien krijg of wat er rest van duinen en strand. Dan kan ik het beschouwen als een citytrip als een ander. Voor de zee zal ik dan wel naar de Wadden gaan. Ik hoef onze “north atlantic concrete wall” niet…

  Like

 2. els

  Ik heb dit voorjaar nog genoten van een uitwaaiweekendje aan de Belgische kust. We verbleven op een camping ergens tussen Blankenberge en Middelkerke, op loopafstand van het strand.De stranden waren er breed, stil en vooral leeg. Geen toerist te bespeuren, zo heb ik het graag.

  Like

  • Menck

   Sedert begin 1967 bezit voetbalploeg Club Brugge een zeer actieve supportersclub die zich de Spionkop noemt en een afgietsel is van de gelijknamige supportersclub die het elftal van F.C. Liverpool aanmoedigt. De naam Spionkop werd daar gegeven aan de tribune, gebouwd in 1900, die er enigzins als een heuvel uitzag. Te Brugge werd intussen een café herdoopt in De Spionkop. Wenduine heeft dus zijn Spioenkop, Club Brugge houdt het bij Spionkop. Een letter meer of minder, het heeft niet zoveel belang. Op oude documenten en foto’s ziet men nog meer spellingen en schrijfwijzen.

   Like

 3. zem

  Bij de foto van de duinpan krijg ik het goede duin-gevoel. Ik hou van de duinen en de zee, maar dan zo stil en ongerept ( bestaat niet meer…) mogelijk.
  Mooi lichaamswerk in de video!

  Like

 4. onderdeappelboom

  Ah, daar komt dat vandaag; had geen idee. Verder deel ik de mening van Affodil, vrees ik (met een beetje uitzondering voor Koksijde), al vind ik Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk ook al super.

  Like

 5. TheHappyFive

  We gaan ook telkens weer graag naar de Belgische kust. Tot we er zijn 😉
  De zee heeft een magische aantrekkingskracht, alleen jammer dat je er hier de kust moet bijnemen.
  Ja, ik geef het toe, we hebben ook enkele plekjes ontdekt die ons wel kunnen bekoren, maar toch.
  Ons hart ligt nog steeds bij enkele kleine vissersdorpjes aan de Atlantische kust in Frankrijk. Niet ver van hier, maar wat een hemelsbreed verschil.

  In ieder geval, de liefde van de kustbewoner voor onze “Belgische kust” kan me zeker bekoren 😉

  P.S.: Menck, wanneer je de juiste campings kan vinden is dat helemaal geen gruwel hoor. Maar we hebben het dan idd. niet over de campings aan onze … Belgische kust 🙂

  Like

 6. JC

  in de zomer mijd ik het strand en de kust, alleen in de nachten, als het water oplicht door de algen wil ik er nog wel eens naar toe gaan. Het is mij te toeristisch, te vol. In de winter dan wel, als de storm de zee slaat en het strand verstuifd.

  Like

 7. Hillechien Prins

  Ook de belgische kust heeft mooie hoekjes hoor, je moet er alleen wat meer naar zoeken. En trouwens toeristen geven soms hele mooie plaatjes op 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.