Twaait: niet zonder gevolgen

Ik trap een open deur in als ik u vertel dat het aan de kust vaak waait. Vaak hárd waait, bovendien. De naam van deze blog is echt niet zomaar gekozen.
Afgelopen weekend werd bovenstaande stelling nog maar eens onderstreept. In onze tuin werd toen ineens een soortement van valwind opgebouwd. Ik heb hier maar één woord voor: bangelijk.
In een mum van tijd werd het tuinmeubilair – zware teak – opgetild en tegen de klimophaag gesmakt. De venijnige woei zette vervolgens zijn weg verder langs het dertig meter lange tuinpad. Doordat het pad aan weerszijden ingesloten is door hoge begroeiing, is het veeleer smal te noemen. Door een dergelijke lange en smalle doorgang kan een reeds boosaardige wind nog tig keren worden versterkt. En alzo geschiedde.
Het gevolg van zoveel bruut geweld is dat de bovenbegroeiing van de zeventien jaar oude en flink uit de kluiten gewassen Wisteria sinensis (blauweregen) van zijn tunnelpergola werd gelicht en integraal naar voren werd geworpen. Alsof u in één venijnige ruk het donsdeken van uw bed pelt en over het voeteneinde pleurt, zeg maar. Polsdikke takken werden daarbij versplinterd als waren het de botjes van een veldmuisje in een klem.
Als ik thans onder de tunnelpergola sta en naar boven kijk, is de enige aanblik die van de wolken in plaats van een dicht bladerdek. Onwezenlijk na dat laatste al zoveel jaren te hebben aanschouwd.
Nog een geluk bij een ongeluk dat een Wisteria sterk mag worden teruggesnoeid na de bloei. En die bloei is heden welhaast wijlen. Een snoeischaar zal hiertoe niet volstaan; er zal een gedegen takkenzaag aan te pas moeten komen. Het wordt, met andere woorden, een bijzonder ingrijpende terug naar af.

Weet u: soms wou ik dat ik in het binnenland woonde.
Enfin, héél soms maar.

2 weken geleden:

Vandaag:

De ganse bovenbegroeiing (afkomstig van de zes blauweregens tegen de tunnelpergola) hangt nu als een groen gordijn voor de ingang. Links ervan ontwaart u de kaalgeplukte pergola:

[ Foto’s: Menck/Twaait | aanklikbaar voor groter ]

 1. Woelmuizenier

  Eens temeer een illustratie van hoe ‘geweldig’ de natuur is (in zijn dubbele betekenis). Natuur is onpartijdig en maakt geen onderscheid tussen de lief-hebbers en de vernielers. Gelukkig komt na regen weer zonneschijn.

  Like

 2. Stef Den Flater

  Het kan in het binnenland ook hard waaien. Eigenlijk ben je voor dat soort natuurgeweld nergens veilig. Verhuizen heeft weinig zin. Al kan je altijd een windmolen in je tuin plaatsen. 😉
  Jammer voor de schade. Extra werk. Gelukkig lijkt je tuin voor het overige redelijk onbeschadigd te zijn.

  Like

  • Menck

   Ik werk wekelijks in het binnenland. Daar waait het mijns inziens gemiddeld toch een heel pak minder – én minder krachtig – dan aan de kust.
   De rest van de tuin is gelukkig intact gebleven.

   Like

 3. ludorutten

  Er zit inderdaad niks anders op dan een goede verjongingskuur en vooraf aan terug beginnen. Moet een immense kracht geweest zijn. Hier zijn ook wel enkele klimplanten tegen de grond gesmakt maar in niets te vergelijken met wat bij jou is gebeurd. Zonde.

  Like

  • Menck

   Het was, zeg maar, een indrukwekkend windje, ja. Doch het is zoals je schrijft: een verjongingskuur zal uitkomst brengen. Zelfs de bloei zal er volgend jaar niks onder te lijden hebben.

   Like

 4. Eilish

  Natuurgeweld, je doet er weinig tegen. En dan te zeggen dat met de klimaatverandering nog veel meer van zo een toestanden voorspeld worden.
  Een juweel van een plant weer naar af …

  Like

  • Menck

   Eerlijk? Ik hou mijn hart vast voor wat de toekomst brengen zal. Extreme regenval, extreme droogte en meer stormen. De mens heeft de natuur compleet ontregeld.

   Like

 5. zem

  Dat geeft maar weer aan dat we uiteindelijk ook in onze tuin de dingen niet echt naar onze hand kunnen zetten.
  Erg jammer, maar met jouw vaardigheden zul je tot een stevige oplossing komen.

  Like

  • Menck

   Komt wel goed. Maar ik had toch liever nog wat langer willen genieten van een dik gebladerte boven mijn hoofd. Nu, een grondige snoei stond sowieso op het programma.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.