Groeien als kool

Bij een Oost-Vlaams koppel eindtwintigers construeerde ik in november 2012 een 7,70 meter lange plantenbak in kerngeïmpregneerd vurenhout. Bezoekers van deze blog die over een olifantengeheugen beschikken, zullen zich de uiteenzetting daarover misschien nog herinneren. De diagonaallezers onder u serveer ik met graagte een snelle geheugensteun middels onderstaande foto:

Eind mei van vorig jaar ging ik over tot de aanplant nadat de bak integraal was gevuld met twee kubieke meter teelaarde verrijkt met champignonmest. Dit verhoogde tuingedeelte is overwegend zongericht. De wens: rijkbloeiende vaste planten van diverse hoogtes:

In het tegenoverliggende – hoofdzakelijk schaduwrijke – stuk tuin werd de vorm van de bak enigszins herhaald, doch dit keer op de begane grond. De wens alhier: voornamelijk hosta’s, verrijkt met “wat andere schaduwminners”.
Tegen de belendende garagemuur werd tevens een handvol exemplaren wilde wingerd (Parthenocissus) ter aarde besteld:

Ondertussen zijn we nog geen jaar verder, zijn de eindtwintigers dertig geworden en verwachten ze volgende maand hun eersteling. Life in the fast lane, en dat is evenzeer van toepassing op de flora in deze kleine stadstuin.
De onderstaande prenten dateren van afgelopen vrijdag:

Groeien als kool, heet zoiets. Ik wens het alvast ook hun spruit toe.
Kool?
Spruit?
“Scha-at, wat eten we vanavond?”

[ Foto’s: Menck/Twaait | aanklikbaar voor groter ]

 1. De Fruitberg

  Er zijn daar duidelijk geen knollen voor citroenen verkocht, beide borders zien er erg goed uit. Als de wingerd nog wat verder groeit (2 jaartjes?) gaat de schaduwborder er nog beter uitzien.
  Enigste opmerking van mijnentwege is dat die Acanthus mollis naast het zitgedeelte misschien niet zo praktisch is (maar wel mooi).

  Like

 2. Thomas Pannenkoek

  Stomme opmerking van een tuinbarbaar als ikzelf… Die planten zijn zeer mooi in de beginfase, maar na tien jaar begint zo’n tuin toch ongelooflijk te verwilderen en moet je jezelf toch met de machete een weg zoeken in de tuin om je vrouw te zoeken die ligt te zonnen?

  Like

  • Menck

   Je schat het nog ruim in. Na pakweg twee, drie jaar zal het geraadzaam zijn om reeds enkele vaste planten te delen / scheuren en vervolgens op te potten. Het is een taak die ik op mij neem. De alzo gewonnen planten gaan de eigen tuin / de verkoop in. * insert dikke vette knipoog *
   De doelstelling (lees: klantenwens) was om zo snel mogelijk een dichtbegroeide plantenbak te hebben. En dat is duidelijk gelukt.

   Like

 3. zem

  Met die slimme verhoogde bak blijft de begroeiing goed hanteerbaar. Het schuurtje zal snel gezellig begroeien en er blijft een fijn gazon over voor de komende kid(s).
  Die prachtige acanthus in de bak valt me echt op: schitterend exemplaar.

  Like

  • Menck

   De groeikracht van die Acanthus heeft me met verstomming geslagen. In eigen tuin doen identieke exemplaren het héél wat rustiger aan. Ik voorzie in deze plantenbak wel een rem op de groei eenmaal de toegevoegde champignonmest wat zal zijn uitgewerkt.

   Like

 4. Anna

  Super! En leuk om zo ideetjes op te doen want onze eigenste tuin ligt er maar wat bekaaid bij… wegens gebrek aan inspiratie (en groene vingers) 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.