Barbewok

Afgelopen zondag – ja, die van bimbambeieren – kozen wij geen eieren voor ons geld maar wel een in de korfwok geprepareerde paella.
Een korfwok, vraagt u?
Ha, dat is het door de behendigste vriend van onze familie eigenhandig geassembleerde woktoestel dat middels houtskool wordt verhit. Die houtskool bevindt zich in een soortement van gietijzeren vuurkorf die op zijn beurt onder een oversized metalen wadjan – 90 centimeter diameter, alstublieft – is gemonteerd. Een barbecue, welhaast, maar dan eentje waarvan het rooster is vervangen door een grote wok. Deze combinatie wordt door ons dientengevolge ook wel eens barbewok genoemd. Of die dingen kant-en-klaar in de handel verkrijgbaar zijn, is me een raadsel.
Het spreekt voor zich dat wokken op een dergelijke manier slechts in open lucht kan geschieden, tenzij u rook en roet als keukengerelateerde verschijnselen beschouwt. Dat was afgelopen zondag, toen de lente redelijk welwillend was, geen enkel probleem. Het in open lucht wokken, that is.
Roerbakken is zeg maar helemaal mijn ding. En dan vooral als er zeevruchten mee gepaard gaan. Scampi, gamba’s, mosselen en dies meer: halleluja. Al moet ik hier eerlijkheidshalve aan toevoegen dat de mosselen op waren. Op zoals in nergens meer vers te verkrijgen. Zodoende rijkten we de paella aan met stukjes kip als remplaçant. Minder lekker doch ça va.
Check out deze poepsimpele bereiding met een ronduit hemels gerecht als resultaat:

Eenmaal de wok is opgewarmd, worden er groenten in gekieperd. Daar horen tevens paprika en enkele straffere pepertjes bij. Er wordt geen vocht toegevoegd; de wok werd vooraf ingesmeerd met kokosolie:

Vervolgens wordt de – ongekookte – rijst geïnsereerd. Aan de gezichten te zien, is dit een tamelijk heuglijk gegeven:

Mijn schoonmoeder voegt saffraan toe wijl de omstanders ontspannen toekijken:

Na uitbundig roeren wordt alles geblust met ordinair water. Ook daarna geldt: blijven roeren:

“Volgens mij komt dat hier niet goed,” zegt madam Menck:

Toch wel, dus. De hoofdingrediënten worden geïnterpoleerd:

Madam Menck neemt het roer(en) over. Haar gezicht verraadt volstrekte instemming:

Op de smeulende houtskool wordt tot slot sprokkelhout gegooid. De vlammen laaien hoog op. De pan wordt alzo stevig verhit voor de finishing touch…:

… het afkoken:

En daarna is het simpel: duimen en vingers aflikken, zoals dat heet.
Een servet, iemand?

[ Foto’s: Menck/Twaait | Locatie: (schoon)ouderlijke tuin | aanklikbaar voor groter ]

  1. De Fruitberg

    Uit de fotoserie leer ik dat MadaMenck wacht tot ze zeker is dat het in orde gaat komen alvorens ze meewerkt aan de Paella 🙂
    Voorwaar een erg handig ding, die Barbewok. Er zou een markt voor bestaan volgens mij.

    Like

    • Menck

      Yep, een uitgekiende strategie is nooit ver weg bij mijn madam. 😉
      De mens die de barbewok vervaardigde, is van plan hem op bestelling te maken. Er is naar verluidt erg veel vraag naar.

      Like

  2. Eilish

    Wij hebben binnenkort ook onze jaarlijkse Paëlla, heerlijk klaargemaakt door een compañero van de Spaanse les. De ingrediënten zijn een beetje anders, en het bakmateriaal ook, maar het zal niet minder smaken !

    Like

  3. brubeck

    Idee voor een bloggersmeeting. 🙂 ik heb een vuurkorf van een oude trommel van een wasmachine, daar moet het ook op lukken, volgens mij.

    Like

  4. onderdeappelboom

    Maar allé, nu denk ik: yes, eindelijk een origineel idee voor ons aankomende communiefeest, en dan blijkt dat niet eens in de commercie te bestaan 😦 Toch eens nadenken of we zelf iets soortgelijks zouden kunnen knutselen…

    Like

  5. Pingback: Brengen mij tot zingen: de kleine dingen | Menck Weserhütte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.