De Hoge Dijken

Een dag zoals afgelopen zondag was op het vlak van het weer een zegen in een seizoen dat – toch nog enkele dagen – winter heet. En dus trokken madam Menck en ik de natuur in voor een wandeling onder een staalblauw uitspansel. Bestemming: natuurreservaat de Hoge Dijken in Oudenburg.

De Hoge Dijken, in de volksmond ook wel Roksemput genoemd, ligt in Oudenburg en Jabbeke. Veel vogels stoppen er tijdens de trek om even op krachten te komen en duizenden overwinteren er. Vooral voor eenden als smienten, wintertalingen en slobeenden is het een belangrijk overwinteringsgebied. Oeverzwaluw, bergeend, fuut en kuifeend komen er dan weer jaarlijks broeden.
De Hoge Dijken is met zijn 52 hectare niet alleen een paradijs voor vogels. Dankzij de diversiteit van het gebied is het ook voor veel planten, zoogdieren, vlinders en andere insecten een uitstekend areaal.

De woelige geschiedenis van het gebied begon in de jaren 1960, toen de Belgische regering besliste om de E40 Brussel-Oostende door te trekken tot Veurne. Dat ontsloot de Westkust beter en maakte verbinding met het Franse wegennet. Voor de aanleg van de snelweg was zand nodig, wat men in de oude binnenduinen van Roksem vond.  Toen de snelweg eind jaren 1970 voltooid was, bleef aldaar een 40 hectare grote plas achter. BLOSO kreeg de kans om er surf- en zeilkampen te organiseren, maar intussen stond ook de natuur er niet stil. Honderden oeverzwaluwen nestelden zich in de steile zandwanden en in de winter streken duizenden eenden op de plas neer om er te overwinteren. De ecologische waarde van de Hoge Dijken werd zo groot dat het gebied sinds eind 1980 bescherming geniet als staatsnatuurreservaat.

We startten onze wandeling met een rondje omheen het gewonnen meer. Zo hadden we al meteen ruim drieënhalve kilometer in de benen. Het zacht kabbelende water en de compleet wolkeloze lucht vormden gans de namiddag een perfecte synergie in het blauw. De zon werkte die feeërieke coöperatie met verve af.
Ik schotel u dan ook met graagte enkele foto-impressies voor. Het zijn stille getuigen van klein genot in zijn meest innocente vorm. Wandelt u hiertoe vooral even door naar [ PICMENCK ].

 1. De Fruitberg

  Dat lijkt me een erg leuk natuurreservaat. Je foto’s spreken in ieder geval boekdelen!
  In mijn geboortestreek (Duffel) liggen er ook enkele vijvers ten gevolge het aanleggen van de E19, waarvan er ook ééntje ‘reservaat’ is geworden.

  Like

 2. bart

  Die affiche met de verschillende eendensoorten in de schuilhut: puur jeugdsentiment en kilo’s nostalgie! Want in de schuilhut van de Gavers in Harelbeke (waar ik ettelijke uren gesleten heb) hing er net zo een!

  Like

  • Menck

   En meteen geef je me een mooie uit-tip. Daarnet even gegoogeld op het Provinciaal Domein De Gavers in Harelbeke. Ik kende het niet, maar het lijkt me de moeite van een uitstap meer dan waard.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.