Winterinsomnie
Dat het geen winter is, zeg ik u. En niet alleen ik ben die mening toegedaan. Want onderstaande slijmerd, die ik daarnet bijna plattrapte op het pad naar de voordeur, stuurt eveneens een welgemeende fuck you richting dit rare seizoen.
Winterslaap?
Lentekriebels, ja.
[ Foto: Menck | Twaait ]
goede avond…
Ja ja… Ik ken die beestjes ook. In ons vijvertje van aan zee blijft het ook levendig.
Irma en Oscar onze padkikkers??? steken af en toe hun kopje uit om ons dag te zeggen.Als het zonnetje schijnt zit er een klein bruin pad- of kikkerding , ten volle te genieten op zijn lievelingsplekje op het nu wat bruinig gras rond het vijvertje.
Onze goudvissen en een witte winde eten zich te pletter van hun portie viskorrels en hun geutje vlokken.
In onze vijver van de Polders zwemmen boven zwevend elke middag onze goudvissen met hun kleintjes.Lentekriebels… en of…
Onze helleborussen zijn wat veranderd van kleurschakeringen.De witte heeft nu een groenbruin hartje( hele mooie tekening trouwens) De paarse zijn weer paars maar er is een tros vieux rose bloemen bijgekomen.Ze staan momenteel heel mooi…Kopje pijlrecht.. Fijn wat kleur in een waterig zwart aardeperk…
LikeLike
Om mogelijke misverstanden uit de wereld te helpen: op de foto ziet u een pad.
‘Padkikker’, waar u in uw reactie gewag van maakt, is dan wel een leuk malapropisme doch een in de natuur geheel onbestaande diersoort.
Met vissen voederen tijdens de winter zou ik opletten: ze slaan tijdens de zomerperiode veel eiwitten en vetten op in hun lichaam. Dit levert hen voldoende energie om de winter door te komen. Indien u toch voedert, dan blijft veel voedsel onverteerd in het darmkanaal van de vis zitten. De enge ziekte buikwaterzucht is dan niet veraf.
LikeLike
Inderdaad geen winter maar ’t waait bij momenten verdomd veel.
LikeLike
Ha, maar TWAAIT hier altijd. 😉
LikeLike
Hopelijk niet zo erg dat een deel van je lezers weg waaien. 😛
LikeLike
In een dergelijk geval kan ik nog altijd hopen dat de wind draait.
LikeLike
Mooie beestjes, maar glibberig om te pakken…
LikeLike
En soms spreken ze al eens hun gifklieren aan, iets wat je letterlijk tintelende handjes bezorgt.
LikeLike
UIt voorzorg ga ik dit weekend al een ijzeren gordijn plaatsen om deze slijmerds voor het platrijden te behoeden. Alhoewel ze in onze streek altijd een beetje langer blijven maffen dan in de Vlaanders zijn we beter te vroeg dan te laat.
Al moet ik zeggen dat jouw pad er niet echt uitgeslapen uit ziet 😉 .
LikeLike
In onze regio werd het ijzeren gordijn al op diverse locaties geplaatst.
En niet uitgeslapen? Ik denk veeleer dat de flits van mijn camera hem kleine oogjes heeft bezorgd. Naar verluidt ziet dat beest op heden nog steeds lichtvlekken.
LikeLike
’t Is echt niet normaal. Ik herhaal wat ik al een tijdje zeg: als het nu maar niet midden maart flink koud wordt (herinner je van vorig jaar ’t kan nog flink koud zijn einde maart)
LikeLike
Ik help je hopen dat een late stevige winterprik uitblijft. Dat zou wel eens héél erg nefast kunnen zijn voor veel reeds ontluikend groen.
LikeLike
Je moet hier eens komen kijken hoeveel bolgewasjes er al open staan!
LikeLike
Oké. Mag ik uw adres eens? 😉
LikeLike
En er staat ondertussen al veel in de bloei, niet te doen.
LikeLike
Veel daarvan is een kleine maand te vroeg, zeg ik u. Dat deze “herfst” maar snel in lente overgaat.
LikeLike
welja, de paddentrek is toch ook al van start gegaan?
LikeLike
Klopt. En dat was nou net mijn punt: de paddentrek is uitzonderlijk vroeg dit jaar. Vandaar deze foto, dus.
LikeLike
ja ik bedoelde de paddenoverzet, deden we vaak op het werk met de bewoners, padden gaan oversteken. Dat vonden ze de max.
LikeLike
Hier nog geen amfibiebeweging vastgesteld. Ik herinner me wel van vorig jaar dat de padden lange tijd inactief geweest zijn in onze ‘paarvijver’. Na hun komst zijn ze weeeekenlang in het water blijven wachten op het zonnetje eer het eisnoer gelegd werd. Mooie foto van dat knobbelig en wrattig beest.
LikeLike
Ik herinner me nog dat je daar over berichtte op je blog. Op eisnoeren is het, ondanks het vroegtijdig ontwaken van tal van padden, toch nog wat wachten.
LikeLike
Mooie foto van de pad, ik heb altijd al ,een zwak voor ze gehad. Als ze het hier in het noorden nog maar een tijdje uit hun hoofd laten om actief te worden. Ook ik vertrouw het doorbreken van het echte voorjaar pas als we in eind maart zitten.
LikeLike
‘Maart roert zijn staart’ is niet voor niets een vaak gebezigde uitdrukking. Best nog een beetje (bang) afwachten, dus.
LikeLike
Ligt het aan mij of heeft de uitdrukking van dit beestje een vrij hoog “Homer” gehalte? 🙂
LikeLike
Raak opgemerkt. Alleen is deze creatuur zo geel niet. 😀
LikeLike
Ja, de lente mag beginnen om zo eens geen winter te hebben gehad. Meer zon, minder regen, minder wind, daar zou iedereen deugd van hebben, maar we zullen het moeten nemen zoals het komt, zoals steeds. 😉
LikeLike