Klein. Maar ook fijn?

Deze week werd afgetrapt met taart en bubbels. Madam Menck werd voor het zesentwintigste jaar op rij eenentwintig.
“En ik heb nog een cadeautje voor je!” deelde ik haar mee nadat we een fles cava soldaat hadden gemaakt. “Raad eens.” Ik hield haar een in fleurig papier ingepakt doosje voor.
“Mag ik eens voelen?”
Ik gaf haar het pakje.
“Hm. ’t Weegt niet veel. Dat is al zeker geen klomp goud.” Ze keek me gespeeld verontwaardigd aan.
“Het is niet al goud wat blinkt, schat. Dit kleinood glanst minstens evenveel. Bovendien is het in metallic Ferrarirood gespoten.”
“Een horloge? Een kettinkje? Een peper- en zoutstelletje? Een, eh, tepelpiercing? Wat wordt er in godsnaam in Ferrarirood aangeboden?”
“Doe het open en je weet het.”
Ze scheurde het papiertje open.
“Oh! Dat vind ik nu eens ongelooflijk attent van je. Dat wilde ik inderdaad al een tijdje. Je weet wel: om jou ook eens de creaties te kunnen tonen die ik op het werk maak. Is het daarom dat je het kocht voor me?”
Ik knikte wijl ik haar glunderend vorste. Haar enthousiasme was aandoenlijk.
“Wat is het klein. En cute. En plat. Niet veel groter dan een gsm, eigenlijk.”
“Op jouw vingers geschreven. Die van mij zijn eigenlijk al te dik om die priegelknopjes te bedienen. Ik duw twee toetsjes tegelijk in.”
“O, je hebt het al uitgeprobeerd voor me?”
“Uiteraard.”
“En? Is het zijn Ferrarirode kleurtje waardig?”
“Zonder twijfel.” (*)
Ik kreeg spontaan een dikke zoen.

(*) Nope, dus. Hier gaf ik een leugentje om bestwil weg, beste lezer. De foto’s zowel als de video-opnames, ook al worden ze als HD omschreven, zijn van eerder bedenkelijke kwaliteit. Wie zich een compactcamera beneden de honderd euro aanschaft om daar enigszins degelijke opnames mee te maken, is er aan voor de moeite. Al zal dat voor iemand zonder fotografieverleden, zoals madam Menck, wellicht niet zo ervaren worden.
Maar in vergelijking met mijn (nochtans niet meer zo jonge) spiegelreflexcamera – een Canon EOS 450D, 12 megapixel – is de kwaliteit van deze recente Nikon Coolpix S2750 (16 megapixel) absoluut peanuts. I know, ik vergelijk thans appelen met peren. Maar toch had ik meer verwacht. Veel meer dan mijn Sony Cybershot (3,2 megapixel) uit 2006, eigenlijk. En dat blijkt amper zo.
O ja: het was dit model of de Canon Ixus 132. Wegens dezelfde prijsklasse/prestaties. Maar over de resultaten van die laatste was Bentenge dan weer niet te spreken. Het wordt stilaan duidelijk: al die zogenaamd “goedkope” kleintjes zijn niet meer dan speelgoed in een blitse verpakking.

[ Foto’s: Menck|Twaait ]

 1. De Fruitberg

  Er zijn tegenwoordig écht goede compacts, maar dan spreek je over 300-400 euro. Je maakt zo’n toestel dan écht goede foto’s, maar toch nog niet helemaal vergelijkbaar met een reflex in moeilijke omstandigheden (weinig licht) of speciale toepassingen (zoals macro).

  Like

 2. muggenbeet

  De Canon powershot sx 260, 270 en 280 kosten thans rond de 170 – 200 euro en leveren prima beelden op. De Sony RXII (400 euro) is subliem (tot 20Mb RAW). De design van je Nikon is dik ok. 🙂 Het gebaar telt.

  Like

 3. bart

  De kleine compactjes moeten het meer en meer afleggen tegen de ingebouwde camera’s van smartphones, die vaak zeer behoorlijke resultaten opleveren. Hier en daar lees je zelfs al dat de grote jongens (Nikon, Canon) dit segment willen afbouwen en zich concentreren op het grotere speelgoed.

  Like

  • Menck

   In pakweg tien jaar tijd is bij die kleintjes het aantal megapixels enorm toegenomen, iets wat helaas niet over de kwaliteit van de foto’s kan worden gezegd. Een bijzonder onzinnige evolutie, eigenlijk.

   Like

 4. Kris10

  Ik had ook een compactje van Nikon. In vol daglicht waren de resultaten nog ok, maar ’s avonds… De foto’s van mijn smartphone vind ik ook niks. Op dit moment ben ik eigenlijk het meest tevreden van mijn compactje van den Aldi

  Like

  • Menck

   De foto’s in vol daglicht stemmen ook niet echt tot tevredenheid. Als je de foto’s op ware grootte bekijkt, zie je pas hoeveel details ontbreken en hoe pover het met de kleurweergave gesteld is.

   Like

 5. Liese

  ik zag de nikon coolpix en ik dacht “oei” die hebben we ook op het werk en het trekt traag waardoor de foto bijna steeds mislukt van mij. Ik heb een Panasonic lumix en die trekt dan weer geweldig goed in moeilijke ruimte zoals donkere cafés. Maar niets boven de canon 600D, geweldig ding

  Like

  • Menck

   De digitale spiegelreflexen van Canon stemmen absoluut tot volle tevredenheid, iets wat van hun compacte modelletjes niet echt kan worden gezegd.
   En inderdaad: de Nikon Coolpix reageert traag. Je moet het apparaat echt stil houden, zelfs een poosje na het indrukken van de sluiterknop.

   Like

 6. meneer boerenerf

  Goh, de prestaties zijn natuurlijk te wijten aan de categorie/prijsklasse waarin gezocht is. Wat soms beter uitkomt is een beter model van een jaar oud kiezen. Ondertussen is een nieuwe generatie uit en ligt de vorige generatie in de afprijsbakken vaak een zelfde prijs als het nieuwe model uit de lagere prijsklasse maar wel met betere CMOS chip en dergelijke

  Like

  • Menck

   Driewerf helaas, maar afprijsbakken waren er niet te bespeuren in de (zeer grote) mediazaak waar ik dit kleinood kocht. Ik heb nog getwijfeld om te opteren voor een jonge tweedehandscamera uit een hogere klasse. Nooit gedacht dat de compactjes in tien jaar tijd zo weinig – lees: quasi niet – geëvolueerd zouden zijn op het vlak van foto-/videokwaliteit.

   Like

 7. bentenge

  Tiens, na het testen ben ik zeker. Ik zou het nooit meer doen, zo “weinig” geld voor een fototoestelletje omdat je denkt dat je met een “deftigere” lens betere foto’s neemt dan met een (dure) gsm. Alhoewel ik die gsm verdenk van een beeldbewerkingstechniek 🙂
  Maar Madam Menck zal wel blij zijn met het flashy en leuke ding denk ik.

  Like

  • Menck

   O, maar madam Menck is content ende tevree. En daar was het mij uiteindelijk om te doen. Maar eerlijk: volgende keer geef ik deze portie toch maar aan Fikkie. Ik ben behoorlijk teleurgesteld.

   Like

 8. ariadnesdraad

  Het hangt er allemaal vanaf hoe hoog je eisen zijn. Ik vind ’t in elk geval best blits, en ben erg benieuwd naar hoe Madam Menck ‘m vindt qua resultaat. Felicitaties aan haar, met haar verjaardag en haar nieuwe cameraatje !

  Like

  • Menck

   Mijn eisen zijn behoorlijk hoog. Die van mijn madam waren veeleer onbestaand wegens nul fotografie-ervaring.
   De felicitaties werden met veel plezier overgemaakt!

   Like

  • Menck

   Ze merkt wel degelijk het kwaliteitsverschil tussen haar foto’s en degene die ik met mijn digitale spiegelreflex produceer, maar ze vindt zulks van ondergeschikt belang. Haar kleinood dient veeleer om iets vast te leggen ter herinnering dan dat het kwalitatief hoogstaand moet zijn.

   Like

 9. cornutus

  Ik vind het een heel attent gebaar van je om zo’n mooi ding te kopen. Dat mag ook wel eens gezegd worden!

  Tja, voor kwaliteit moet je dus toch betalen. Ik heb een tijdje geleden ook die camera gekocht voor mijn Bep en die is er erg blij mee. Het is maar wat je ermee wilt.

  Het is haast niet voor te stellen, maar er zijn nog steeds veel mensen die al tevreden zijn als ze uberhaupt herkennen wat ze gefotografeerd hebben en het helemaal geen probleem vinden om uitgebreid te vertellen wat er allemaal niet op de foto staat, maar er wel op had gemoeten/gekund. Daar gaan we onze dure centen maar niet aan uitgeven toch? 😉

  Like

  • Menck

   In Vlaanderen luidt het: gierigheid bedriegt de wijsheid. Of ook wel: goedkoop is slechtkoop. Op het vlak van camera’s is dat alvast een waarheid als een koe.

   Anyway, madam Menck is erg tevreden met haar nieuwe speeltje. En daar was het me tenslotte om te doen. Dat er hier en daar fotodetails verloren gaan of kleuren niet helemaal kloppen, is wat haar betreft dan ook pure muggenzifterij mijnentwege. Tja.

   Like

   • cornutus

    Goedkoop is duurkoop, heet het dan weer in Nederland. Met de kwaliteit van de lens/chip stijgt ook het aantal mogelijkheden en vaak het aantal knopjes. Daar zitten veel mensen toch niet op te wachten. Zijn er eigenlijk camera’s met een geweldige opnamekwaliteit, maar zonder overdaad aan knoppen? Ik geloof het niet.

    Like

 10. Affodil

  Zo’n compactje is een handig iets om in je handtas/jaszak mee te nemen om onverwachte dingen vast te leggen. Nu ik meer met Manlief’s fototoestel op de baan ben, voel ik elke keer meer het verschil.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.