Rouw op de maag

Een begrafenis doet tweemaal pijn: als je een geliefde voor eeuwig ziet vertrekken én als je achteraf de factuur gepresenteerd krijgt.
Hoewel mijn moeders begrafenis in de annalen werd bijgeschreven als een bescheiden uitvaart, blijkt het kostenplaatje dat mijn vader een tijdje geleden ontving allesbehalve modest. Wetende dat het zerkje nog moet worden geplaatst – en de rekening daarvoor dus nog moet volgen – mag het geen verwondering wekken dat alle begrafenisondernemers in zulke poepchique en rondom met chroom gepimpte XL-stationwagens rijden.
Want zeg nou zelf: onderstaand factuuruittreksel is toch om dood te vallen? En wat moet een niet-bescheiden uitvaart dan wel kosten, vraag ik me af.

 1. Stef Den Flater

  Daar bestaan verzekeringen voor: voor mijn begrafenis hoeft mijn familie gelukkig niet in de buidel te tasten. Dat het een duur affaire is, is een feit. Zelfs dood gaan kost (veel) geld.

  Like

  • Menck

   De een zijn dood, is de ander zijn brood. Of beter: zijn rijkelijk belegde boterham.
   Je uitvaart zo goedkoop mogelijk? Check. (Voorlopig weliswaar slechts een handvol locaties in ons land.)

   Like

 2. Thomas Pannenkoek

  Gewoon al de omschrijving is lastig als je dit leest van iemand die zo dicht bij je staat.
  Inderdaad een heel zware factuur, dan nog te weten dat niet is overdreven bij de rouwmaaltijd (soms worden daar bedragen gerekend die niet normaal zijn). Dan hebben ze nog de sympathie om er een paar keer ‘gratis’ bij te zetten…

  Like

  • Menck

   Voor een eerder bescheiden uitvaart is dit inderdaad een vrij hoog prijskaartje. Op de rouwmaaltijd waren slechts 22 mensen present. We hebben een bijzonder kleine familie, vandaar.
   En dat ‘gratis’ vind ik er ook over. Alsof ik een factuurtje van de een of andere doe-het-zelfzaak in handen kreeg.

   Like

 3. Eilish

  Ik kwam niet toe met dat geld om mijn man een rustplaats te geven (nochtans ook gecremeerd, dienst en maaltijd in het crematorium)
  Om dood te gaan moet je geld hebben ! Het woord smartegeld krijgt daar een andere betekenis door …

  Like

  • Menck

   Vijfduizend euro blijkt anno 2014 de gemiddelde prijs voor een uitvaart. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de kosten over tien jaar tot 6.400 euro kunnen stijgen, en over dertig jaar wellicht meer dan 17.000 (!) euro zullen bedragen.

   Like

  • Menck

   O, maar het dubbele is beslist geen utopie. Alles hangt af van de keuze van de nabestaanden. Neem bijvoorbeeld de prijs van een kist: die varieerde in het plaatselijke funerarium van 600 tot 3.500 euro.
   Enkele tips voor een minder dure uitvaart dan maar?

   – Besluit om bijtijds uw eigen uitvaart te bespreken met familieleden, of zelfs vooraf zelf te regelen.

   – Laat u geen dure kist aanpraten bij een overlijden. Het voegt aan het leven van de persoon die overleden is, immers niets toe. Kies de goedkoopste kist of bouw de kist zelf. De buitenkant en de binnenkant van een eenvoudige kist, kan versierd worden met persoonlijke dingen zoals verf, teksten, foto’s, tekeningen, fluweel, kant, papieren bloemen,…
   Of koop een kant-en-klaar bouwpakket voor een doodskist. Dit zijn kant-en-klare wandjes van een doodskist die door personen zelf in elkaar gezet kunnen worden.

   – Ter afscheid kunt u een eenvoudige doodskist door kinderen in de familie laten beschilderen, volwassenen kunnen er ook berichten op achter laten, er kunnen kindertekeningen of briefjes op geplakt worden. Dit kan een heel persoonlijk gebaar zijn.

   – Bestel geen bloemstukken maar vraag iedereen om een enkele bloem naar keuze mee te nemen, die ze na afloop een voor een ter afscheid op de kist leggen.
   Wilt u toch bloemstukjes? Maak ze dan zelf, samen met uw familie.

   – Bestel geen rouwkaarten maar schrijf een persoonlijk bericht op de computer. U kunt dan ook besluiten er een foto van de overledene bij te plaatsen. Wilt u een rouwrand om het bericht, trek deze dan met een liniaal en viltstift op de pagina langs de uitgeprinte tekst. Daarna kan de pagina gekopieerd of in grotere oplage uitgeprint worden. Het is ook mogelijk om een rouwrand met een eenvoudig tekenprogramma zoals Paint (op de computer) op een pagina te maken en daarna (met tekst) uit te printen.

   – Verstuur het overlijdensbericht aan vrienden en relaties in een gewone niet gesloten envelop.

   – Plaats geen rouwadvertenties in kranten als dit niet nodig is. Dit is erg duur.

   – Hou het kleinschalig. Nodig niet te veel mensen uit, tenzij u dat wel heel erg belangrijk vindt.

   – Een crematie is over het algemeen goedkoper dan begraven worden. As uitstrooien is goedkoper dan een urn laten bijzetten.

   – Dragers van een kist (via het uitvaartcentrum) kosten een hoop geld extra. U mag de kist ook laten dragen door familie of vrienden of kennissen. (Bespreek dit vooraf met het uitvaartcentrum.)

   – De kist kan naar de laatste rustplaats gereden worden op een baar; dit is veel goedkoper dan (ingehuurde) dragers.

   – Bestel geen volgauto’s.

   – Ontvang bezoek voor koffie en broodjes na afloop bij u thuis. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook veel persoonlijker. Geef vooraf (in het overlijdensbericht) aan dat mensen na afloop bij u thuis wat kunnen eten en drinken.
   U kunt thuis ook speeches houden, gedichten voordragen, praten over de overledene, foto’s bekijken, het leven van de overledene vieren en gedenken.

   – U kunt een leeg fotoboek of notitieboek gebruiken als condoleanceregister. Het is tegenwoordig ook mogelijk om een condoleanceregister op het internet te openen, waar mensen een reactie kunnen achterlaten.

   Like

 4. zem

  Schrikwekkende bedragen, die je dus geacht wordt te reserveren “voor het geval dat”.
  Verzekeren is geen optie. Jaren geleden betaalde je trouw je premie, dan werd de verzekering premievrij en was je opgespaarde geldje aardig kostendekkend.
  Nu zijn je guldens uiteraard omgezet in euro’s en blijk je nét genoeg te hebben voor nog geen tiende van het totaalbedrag. Verzekeringsmaatschappijen zijn nóg erger dan die begrafenisondernemers.
  Er schijnen wel low-budget uitvaarten te bestaan…

  Like

  • Menck

   Van zo’n low-budget uitvaart gaf ik enkele reacties hoger al een link mee. Toch wordt dit in België nog maar weinig toegepast. Veel valt te linken aan traditie en aan “wat zullen de mensen wel niet zeggen”.
   O ja: breek me de bek niet open over verzekeringsmaatschappijen. 😉

   Like

  • Menck

   Of zulks in ons land voorkomt, weet ik niet. Maar dat begrafenissen voor velen stilaan onbetaalbaar worden, is zeker. En dat zal vroeg of laat zijn gevolgen hebben.

   Like

  • Menck

   Ik geef je, na een bezoek aan de notaris vorige week, volmondig gelijk wat betreft de term lijkenpikkerij. Want dat is het exact. Slikken en ophoesten, dus. Net zoals iemand hierboven al schreef.

   Like

 5. liesbeth

  Geen idee dat dit zo duur was ! Toch echt niet ok dat men van een dergelijke situatie zo profiteert ! Veel mensen beschouwen dit als het laatste wat ze voor een geliefde kunnen doen en zijn dan ook bereid om veel geld te betalen !

  Like

  • Menck

   Ik stond voordien ook nooit stil bij de prijs van een uitvaart. Nu ik er – voor de eerste keer van zo dichtbij – mee geconfronteerd werd, is het toch even slikken.

   Like

 6. meneer boerenerf

  Schone rekening. Ooit heb ik gehoord van een project in Engeland waar ze uitvaart en herbebossing aan elkaar koppelden. Kostte ook wat maar achteraf had je tenminste wel een mooi bos. Leek me wel een leuk idee maar jammer genoeg vind ik het niet meer terug op het internet. Vond het wel een mooie gedachte, een machtige eik die zich tegoed doet aan mijn stoffelijke resten …
  O ja, mag ik het vakje ‘voorschot’ grappig vinden? Betaald er ooit iemand een voorschot op de eigen begrafenis …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.