Give-away

Er is verdomd veel armoede in ons land. Tot die conclusie kwam ik nadat ik onze oude (maar nog prima functionerende) ijskast gratis had aangeboden op een gekende zoekertjessite. De ijskast was simpelweg veel te ruim bemeten voor ons tweetjes, maar we kregen ze destijds van mijn ouders toen zij zich een nieuw exemplaar aanschaften. En een gegeven paard kijk je nu eenmaal niet in de bek.

Nu mijn vader er alleen voor staat – momenteel ligt hij, maar dat las u hier al – heeft hij zijn huidige ijskast, amper een halfjaar jong, eens te meer aan ons geschonken en zich een nog kleiner model aangeschaft.
Het aftandse witgoedbakbeest mocht dus de deur uit.
Gratis, want wie wil zo’n oud vehikel nog?
Véél mensen, bleek alras. Want nauwelijks een minuut nadat ik het zoekertje had geplaatst, stroomden de reacties binnen. In no time zaten er meer dan honderd mails in mijn inbox. Allemaal met dezelfde verzuchting: schenk die diepvriezer alstublieft aan ons.

Ik dacht aanvankelijk: ik lees die overvloed aan mails niet. Ik doneer de ijskast gewoon aan de eerste die heeft gereageerd. Fair enough. Dat bleek een zekere Dimitri. Hij wilde de vriezer graag hebben, schreef hij. En daar was het mij tenslotte om te doen.
Maar nieuwsgierigheid is een lastig te bedwingen beestje. Toch in mijn geval. En dus sloeg ik desalniettemin aan het lezen. Een kleine greep uit de grote postzak:

Wij zijn een gezin met 17 (sic) kinderen. We hebben het niet breed. Geef ons alstublieft die vrieskast.

Ik vang arme, kansloze kinderen op (sterk misvormd en dodelijk ziek). De ijskast kunnen we echt gebruiken.

Mijn dochter zou er haar hartje kunnen aan verwarmen. Ze is jammergenoeg niet breed.

hallo ik interest  a.u.b.  storen u adres of tel n voor contacten  wener ik kan nomen met camionette

Ik ga een winkel openen. Ik heb de ijskast echt nodig. Laat iets van u horen.

Ik zou de ijskast graag komen afhalen voor mijn schoonmoeder die na een scheiding helemaal opnieuw moet beginnen met weinig middelen. Is de ijskast proper?

Drie van onze vijf kinderen hebben geen ledematen. Wij hebben dringend een ijskast nodig.

Bonjour, je suis vraiment intéressant. J’ai besoin d’un congélateur.

Ik ben een alleenstaande mama. Ik heb nood aan vorst in mijn appartementje.

het hart van mijn dochter ja die heefd breuk met vriend en moet opnieuw beginnen mvg is deze nog beschikbaar

U mag hem komen brengen. Ik heb het moeilijk en zit zonder vervoer. Ik kan geen vergoeding geven.

Hoi. Mijn mama heeft er de centen niet voor. Ze heeft vijf kinderen rondlopen thuis. Zij alleen staat er voor.

Ik verzamel ijsblokjes voor fuiven. Graag kom ik uw ijskast halen.

Ik wil haar een nieuw leven geven. En mijn negen kinderen willen haar ook een nieuw leven geven. Is de ijskast met de inhoud?

Ik ben opgenomen in het ziekenhuis en laat morgen de afmetingen van mijn vriend nazien.

Ik heb Dimitri laten weten dat hij de ijskast mag komen halen. Hij vond dat ‘jofel’ en ‘bangelijk’ en zou ‘een verdomd goeie fles wijn’ voor me meebrengen.
O ja, dat doet me er aan denken: als u eens heel veel bezoekers op uw blog wil, plan dan een give-away. Succes verzekerd.

 1. Thomas Pannenkoek

  Ik heb al heel vaak dingen weggedaan voor een appel en een ei op deze site (én op Kapaza.be), en dagzelf waren alle dingen ook weg. Zo’n toevloed aan reacties heb ik nooit gehad…
  Mooi toch als je iemand gewoon een plezier kunt doen, zelfs al worden er allerlei drogredenen bij gefantaseerd.

  Like

  • Menck

   Mij was het er in eerste instantie om te doen dat ik dan niet met dat gevaarte naar het containerpark moest. En iemand blij maken, dat speelde zeker ook mee. Beide zijn gelukt.

   Like

 2. Heidi

  Sinds kort help ik elke week koken in het plaatselijke sociale restaurant. Armoede kan hartverscheurend zijn…en is veel dichterbij en meer aanwezig dan ik mij voordien realiseerde.
  Ik breng mijn nog bruikbare spullen rechtstreeks naar daar, en ook de oogst uit de tuin die voor ons teveel is (courgette en sla meestal 😉 ) worden daar zéér geapprecieerd.

  Like

 3. bart

  Geachte, wegens dringend mijn vriezer moeten uitkuisen en de opwarming van de aarde waardoor er deze winter geen vorstperiode van betekenis meer te verwachten valt dreigen al mijn lekkere scampi, kroketjes, lamskoteletjes en ijstaarten te ontdooien! Als ik dat vanuit ecologische en economische overwegingen allemaal moet opeten loert een acute indigestie om de hoek! Derhalve zou ik u willen verzoeken deze ijskast op louter humanitaire overwegingen aan mij te schenken. Ik kan er wel niet zelf om komen, maar u mag ze tot bij mij thuis brengen. 🙂

  Like

 4. anomama

  Wij hebben dit ook ondervonden, met meerdere dingen. En je krijgt inderdaad vaak de allerzieligste mails. Dat vind ik soms nog het moeilijkste. Als je dus zoiets post, moet je tijd nemen om even te wachten op enkele mails, en dan het zoekertje direct verwijderen, hebben wij geleerd.

  Like

  • Menck

   Oké, dat is een bruikbare tip. Thanks.
   Uit de mails haalde ik zo de echte en de geveinsde zieligheid. Uiteindelijk heb ik toch maar het devies ‘eerst komt, eerst maalt’ gehanteerd.

   Like

  • Menck

   Ik pikte er de opmerkelijkste mails uit. En daarvan zijn er, laat ons eerlijk wezen, maar weinig geloofwaardig.
   Ijsblokjes verzamelen is zo koel. 😉

   Like

 5. Joke

  Het lijkt wel of er een aantal ‘Fernandkes’ gereageerd hebben. Maar ik denk dat er inderdaad mensen tussen zitten die echt in de armoede zitten en het meer nodig hebben dan Dimitri. Maar ja, dan zou je een sociaal onderzoek moeten doen, en dan nog… Goed gedaan dus. Persoonlijk zou ik bij het OCMW informeren of zij iemand kennen die nood heeft aan een ijskast of ze naar de kringloopwinkel brengen. Of gewoon houden en voor andere doeleinden gebruiken. Mijn ouders gebruiken hun oude diepvriezer, een kist weliswaar, als patattenreservoir.

  Like

  • Menck

   Leuk toeval: wij gebruikten die diepvriezer ook ten dele als patattenreservoir. Oké, de patatten waren in frietreepjes gesneden, in plastic verpakt en diepgevroren. Maar toch best wel frappant, niet? 😉

   Like

 6. els verfaille

  Wanneer ik jouw greep uit de reacties lees krijg ik er onmiddellijk een beeld bij:
  migrantengezin of illegalen (door gebrekkig Nederlands, ben zelf geen rascist hoor), groot gezin waar ten minste één lid een ernstige ziekte heeft. Of dit echt zo is? Ik zou het niet weten. Het lijkt meer op een wedstrijd: wie het meest medelijden kan opwekken krijgt de prijs. Fijn dat je Dimitri er een plezier kon mee doen. Iemand blij maken kan zoveel voldoening geven hé?

  Like

  • Menck

   Perfect verwoord hoe ik die mailtoevloed ook heb gëinterpreteerd. Als er medelijden geveinsd wordt, haak ik prompt af. Maar ik vind het wel fijn dat ik iemand blij kon maken, dat spreekt.

   Like

 7. hoow@huis met tuin

  Hihi. Ik heb al een ijskast, maar je mag ze gerust naar hier voeren 😀

  Hier is een meneer een vreselijk lelijk betonnen plantpotding komen ophalen dat in den hof stond. In het zoekertje stond +100kg, zelf in te laden. Kwam die helemaal aleen met een arm in het gips om dat ding. 😀
  Man was ik blij dat hij de volgende dag terug kwam met wat helpers en ik van dat onding af was.
  Ik heb ook nog dingen gewoon voor de deur gezet met een blaadje gratis mee te nemen achter het raam. Werkt perfect maar ze wachten vreemd genoeg toch altijd tot je niet thuis bent om het mee te nemen.

  Like

  • Menck

   LOL @ de gipsen meneer.
   En yep, afgedankte waar voor de deur zetten met een bordje ‘Gratis mee te nemen wegens niet meer nodig’ heb ik ook al gedaan. Zo ben ik uiteindelijk van mijn eerste vrouw verlost geraakt.

   Like

 8. Johan

  Armoede, al dan niet verborgen, is een vreselijk iets.
  Het is dan ook wraakroepend dat sommigen het medeleven van anderen valselijk durven gebruiken.
  Ik las vandaag op “de interwebs” dat er voortaan geen btw meer verschuldigd is op voedingswaren die door supermarkten aan voedselbanken worden geschonken. Voorheen kozen winkels er voor om dit gewoon weg te gooien wegens goedkoper.

  Like

 9. elke

  Ojee, ik zou alweer overlopen van medelijden. Ongetwijfeld zijn er een deel niet waar, maar toch… De eerste reageerder kiezen leek me in dit geval de beste keuze. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.