Voorjaarsprequel

Mijn enige tuinactiviteit dezer dagen, in eigen hof althans, is de vogelrestaurants van voedsel voorzien. Verder laat ik de boel de boel. Om te snoeien is het hier nog te vroeg. Mijn intentie was aanvankelijk om rond deze tijd van het jaar alle borders te verrijken middels een laag paardenmest, maar het drukke najaar heeft daar anders over beslist. Paardenmest moet namelijk, alvorens hij aan de borders kan worden toevertrouwd, vooraf voldoende lang rusten om verbranding van de plantenwortels tegen te gaan. In extremis nog een lading rosbollen halen, is dus uit den boze.

Wel schoot ik eerder deze week wat plaatjes tijdens het tuinstruinen. De schemering was helaas het daglicht al aan het verdringen. En hoewel ik geen voorstander ben van de flits, heeft het gebruik van dat ding toch best bevredigende resultaten opgeleverd. Al was het af en toe wel stevig spelen met de intensiteit van de flashsterkte.
Veel kleur is er niet meer/nog niet. Maar de atypische winter heeft voor enkele verrassende blijvers gezorgd.

Dit pottenensemble biedt een troosteloze aanblik in tegenstelling tot afgelopen zomer (foto twee). De terrasplanken worden volgend jaar vervangen, ondanks de attractieve mosbegroeiing:

Malus ‘Red Sentinel’ biedt nog volop voer voor tal van vogels:

Viburnum farreri, een fraaie en zoetgeurende winterbloeier:

Deze varen is nog steeds op zijn zomers:

Immer winterfraai mos, zelfs op kalkhoudende (!) dolomiet (ja, wij zijn blij met mos):

Eén van de mooiste en meest subtiele winterschoonheden én al vele jaren trouw op post: Clematis cirrhosa ‘Freckles’:

Still standing, wat allesbehalve een evidentie is in januari: Erysimum en – de als eenjarige bestempelde doch vaak overblijvende – Nemesia:

Geranium, de dapperste aller tuin-Galliërs:

Ongeloofwaardig zonder fotobewijs: medio januari bloeit er nog salvia:

De werkelijk allerlaatste bloem van de Hydrangea ‘Limelight’:

Schittert nog steeds: Lunaria ofte Judaspenning:

Nog volop (blad- en stengel)kleur bij bepaalde Persicaria-soorten:

Perfect normaal voor januari: Helleborus:

[ Foto’s: Menck/Twaait | aanklikbaar voor groter ]

 1. bentenge

  Judaspenning, een eeuwigheid geleden dat ik dat nog eens (in het echt) zag. Vind het nochtans heel mooi. Even mevrouw Bentenge adviseren, want zij gaat over de invulling van het “groen”.

  Like

 2. Affodil

  Je doet me zin krijgen om -als het geen bakken giet – tijdens het weekend ook eens in de tuin te gaan speuren.
  Die clematis is inderdaad prachtig. Jammer dat die planten het bij ons niet naar hun zin hebben. Al van alles geprobeerd, maar ze willen niet.
  Die bemoste planken zijn prachtig, maar ik weet uit ervaring dat je daar geen oog meer voor hebt als je eens een zwieper gemaakt hebt op dat mos. We hebben zo’n stuk van een klinkerpad, dat prachtig getooid is met (korst)mossen. Maar ik ga me ook niet laten vermurwen. Schrobben! 😦

  Like

  • Menck

   Laat ons zeggen dat het terras inderdaad niet de meest ideale plek is om mos op te kweken. 😉 Maar het plankendek is aan vervanging toe. Behalve mos is er ook (minder makkelijk bestrijdbare) molm.
   En? In de tuin gespeurd dit weekend? Vandaag was het een prachtige dag!

   Like

   • Affodil

    Vooral in de gangen van het ziekenhuis en jaloers geweest op wie wél naar buiten kon. Mijn moeder herstelt van een heupoperatie en had een goedgevuld to do-lijstje opgesteld. Een mens moet wat met zijn tijd, nietwaar? 😉

    Like

 3. zeezicht

  Je tuin is best nog genietbaar mooi! Ik heb altijd veel plezier gehad van de orchideeën aan mijn venster, die bijna het hele jaar in bloei stonden, met één maandje rust.
  Maar sinds ik raamfolie op het glas heb laten plaatsen (tegen de grote hitte) kan ik die bloei vergeten. Je ziet het niet, maar de bloemen blijkbaar wel!
  Nu zijn het grote groene planten, met een petieterige langzaam groeiende bloemstengel…
  Tja… een mens kan niet alles hebben hé!

  Like

 4. zem

  Veel moois te beleven tijdens je rondgang. Die Clematis cirrhosa ‘Freckles’ is een echte topper! En wat is het verschil tussen de Viburnum farreri, die ik niet ken, en de Viburnum bodnantense ‘dawn’, die hier nu prachtig bloeit en geurt?

  Like

 5. Eddy

  Ik vind die Clematis cirrhosa ook prachtig. De bloemen lijken veel op de gevlekte bloemen van sommige Helleborus orientalis-cultivars. Is deze Clematis volledig winterhard of heb je hem op een heel beschut plekje staan? De kleuren van de Nemesia vind ik ook mooi. Zaait die zich gewoon uit of zaai je hem elk jaar opnieuw? Hier staan van de eenjarigen nog de Salvia horminum en Antirrhinum ‘Black Prince’ in bloei, dankzij de zachte winter.

  Like

  • Menck

   De Clematis cirrhosa ‘Freckles’ is bestemd voor een beschutte standplaats, liefst op het zuiden. Daar doet hij het bij ons al minstens tien jaar prima.
   Nemesia strumosa wordt als eenjarige plant te koop aangeboden. Bij niet al te harde winters – dus niet zoals de winter van vorig jaar – hou je de plant (op een zonnige standplaats) over. Nemesia zaait zich makkelijk spontaan uit. In onze tuin is onder meer dolomiet een geliefde voedingsbodem. Van daaruit hebben we al talloze zaailingen probleemloos naar P9-potjes overgeheveld en verder opgekweekt.
   Salvia’s behoren tot mijn lievelingsplanten. Gek genoeg zijn tal van soorten niet honderd procent winterhard. Maar zoals je hebt gemerkt, kunnen ze tot diep in de winter bloeien als het weer wat zachter blijft.
   De Antirrhinum majus nanum ‘Black Prince’ is met zijn bijna zwartfluwelen bloemen een prachtige leeuwenbeksoort. Bovendien is hij makkelijk te vermeerderen (zaaien).

   Like

  • Menck

   Ik vind het jaar een interessant verloop hebben, temeer omdat ik dergelijke situatie nog niet zo vaak mocht beleven. Hopelijk blijft de grote vorst weg zodat het tuinjaar 2014 eens gans anders gaat evolueren dan doorsnee.

   Like

  • Menck

   Om dat compliment van jou te vernemen, verwarmt mijn hart dubbel. En nee, geen cursus, maar al doende leert men (bij). Nothing can beat experience.

   Like

  • Menck

   Hosta’s zijn heerlijke en poepsimpele planten. Direct veel resultaat ook. Ik kan ze iedereen aanraden. Een balkonnetje volstaat om ze te houden. Let wel: ’t zijn schaduwminners.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.