Back to basics

Mijn vader heeft, mits zachte aandrang van enkele dierbaren, besloten om de martelende eenzaamheid de kop in te drukken. Na nieuwjaar zal hij zich aansluiten bij een erg actieve seniorenvereniging. Hij hoopt op die manier de immense leegte die mijn moeder heeft achtergelaten wat op te vullen. Het is een initiatief dat ik toejuich, temeer daar hij heden zijn dagen vooral vult met huilen, weinig slapen en zware gedachten.
Hierdoor zal hij uiteraard vaker uithuizig zijn. En al eens een reisje of een daguitstap meepikken. Want zo voortvarend zijn die verenigde senioren wel.
Vandaar dat ik hem aanraadde om zich een gsm aan te schaffen.

“Een gsm? Ikke? Menslief, Menck, ik ben tachtig en een absolute kluns met moderne technologie.”
“Ik zoek een eenvoudig modelletje voor je, pa. Zo eentje met grote toetsen. Toeters noch bellen, weet je wel. Enfin, wél bellen, natuurlijk. En opgebeld worden, dat ook.”
“Bestaat zoiets? Ik ken alleen gsm’s met priegeltoetsjes, camera’s, aanraakschermen, internetverbinding en dies meer. Enfin, zoals jullie gsm’s.” Met ‘jullie’ doelde hij op zijn drie kinderen en hun partners.
“Van zodra ik iets gevonden heb dat bij je past, laat ik het je weten.”

Zoiets vinden bleek geen sinecure. Googelen op ‘gsm grote toetsen’ of ‘gsm senioren’ leverde slechts een aantal onbekende toestellen van erg bedenkelijk allooi op. De gebruikersreviews bevestigden ruimschoots mijn vermoeden. De grote spelers – Nokia, Samsung en consorten – gaven niet thuis. Alleen Aldi komt nu en dan met een dergelijke mobiele telefoon op de proppen: de Bea-Fon. Qué?

Via een forum verwees iemand me echter naar de alomgeprezen John’s® Phone. Dat is een mobiele telefoon van Nederlandse makelij – gecreëerd door John Doe Amsterdam – die werkelijk back to basics gaat en als ideaal voor senioren wordt omschreven. Het komt er simpelweg op neer dat u met dit – knap ogende en in verschillende kleuren verkrijgbare  – apparaat enkel kunt bellen en opgebeld worden. Sms’en kan niet, laat staan dat u er mee op het www gaat surfen. Zelfs een scherm ontbreekt. Alleen op de kop bevindt zich een smal display dat het nummer weergeeft.
Het ding aan- en uitzetten doet u met een schuifknopje opzij. Hetzelfde geldt voor de volumeregeling (met één standaard ringtone).
Deze telefoon zet zich overduidelijk af tegen de heerschappij van de smartphones door zich te profileren als dumbphone. De toetsen zijn groot en hetzelfde geldt voor het bedieningsgemak en de kwaliteit. Net wat ik zocht, dus.

Ik denk dat ik het geschikte kerstcadeau voor mijn vader heb gevonden, ook al is zeventig euro niet bepaald mals voor zo’n eenvoudig apparaatje. ’t Zullen de looks zijn, zeker?

Grappig: de gsm is standaard voorzien van een balpen en een notaboekje aangezien er slechts tien nummers kunnen worden opgeslagen.

 1. onderdeappelboom

  Super! Al dacht ik dat er wel meer van dit soort apparaten op de markt waren; aldi inderdaad. Maar dat notitieboekje is geweldig! 🙂 Dus eigenlijk toch een gsm met sms-potentieel 🙂

  Like

  • Menck

   Absoluut. En ’t is geen stylus, maar een heuse stylo. 😉
   Er zijn inderdaad meer apparaten op de markt, maar die zijn a) minder gebruiksvriendelijk, b) minder betrouwbaar qua techniek en c) voorzien van een batterij die elk moment dient te worden opgeladen. John’s Phone’s batterij houdt het drie weken tot een maand uit tussen twee oplaadbeurten. Bovendien: dat ontwerp!

   Like

 2. zeezicht

  Goed van je vader dat hij dóórgaat… Dat GSM-idee is ook leuk!
  Nu moet hij alleen nog het gerinkel horen wanneer het toestel belt!
  Vaak horen mensen het niet en lopen ze gewoon op straat met gerinkel in hun zakken.
  Misschien denken ze dat het bij iemand anders is. 🙂

  Like

 3. Caro

  De cijfers op dat display aan de zijkant lijken me heel moeilijk leesbaar (zeker voor oudere mensen). Wij kochten een Doro voor mijn schoonma (die de 80 nadert): gemakkelijk te bedienen, grote toetsen, luide beltoon. Maar het blijft moeilijk om tachtigers met digi-vrees het gebruik van een gsm aan te leren.

  Like

  • Menck

   De Doro-modellen zijn inderdaad waardige alternatieven. ’t Is slechts een kwestie van smaak en/of bepaalde voorkeuren, zeg maar.
   Mijn vader is zo’n tachtiger met digivrees. De drempels die hij over moet, zijn bovendien meestal net dat ietsje hoger dan bij anderen. 😉

   Like

 4. Johan

  Fijn dat je vader er tegen aan gaat. Vereenzaming is zo’n sluipend gevaar.
  Het toestel lijkt me ideaal voor het beoogde doelpubliek. Laat de ervaring weten zodra het ding in gebruik genomen wordt 🙂

  Like

 5. hoow@huis met tuin

  Ewel: mijn metje heeft dat model van dunaldi. Ik heb ongeveer 15 minuten moeten zoeken hoe ik het geluid luider kon zetten.
  Behalve grote toetsen is het een model met een heel complex menu en een hoop overbodige brol.

  Dat van jou is echt mooi! ik zou me er niet voor schamen om daar zelf mee rond te lopen.

  Like

  • Menck

   Mijn gedacht! Sms’en doe ik zelden en bovendien vind ik het ontwerp van deze sneeuwwitte jongen pakken mooier dan mijn doordeweekse Nokia. Dientengevolge zou ik er evenmin bezwaar tegen hebben om hem ‘de mijne’ te noemen.

   Like

  • Menck

   Ik weet gewoon dat pa hier voor zal vallen. Maar momenteel staat zijn hoofd er nog niet naar, dus ik denk dat het eerder een nieuwjaars- dan een kerstcadeau zal worden.

   Like

 6. Zem

  Gelukkig ben je weer van je buikklachten af!
  Die telefoon lijkt wel heel praktisch. Ik zoek ook altijd nog naar een zeer eenvoudige telefoon, die het in de praktijk ook echt is: echtgenoot ziet kans om met elke – eenvoudig genoemde gsm – ruzie te krijgen.
  Dus ben ik erg nieuwsgierig hoe dit toestel je vader uiteindelijk bevalt

  Like

 7. liese

  Mijn meme heeft ook het Aldi-model. Ze is er goed weg mee maar ik heb de indruk dat dat nogal veel moet opgeladen worden. Mijn andere meme heeft zo’n noodtelefoon met grote knoppen. Toen er echt nood was moest ik het bedienen en ik kon er niets van! Je moet dus oud zijn om het te snappen….:-)

  Like

  • Menck

   Het is de vaakst gelezen/gehoorde klacht over Aldi’s Bea-Fon: de ontoereikende batterijcapaciteit. Mede daardoor viel hij uit de boot.
   En yep, ouderlingen bewandelen niet zelden hooglijk ondoorgrondelijke wegen. 😀

   Like

 8. muggenbeet

  Ik merk bij mijn ouders ook dat een toestel best heel eenvoudig moet zijn en zeker ook niet te compact. Ze hebben al 2 toestellen kado gekregen maar ’t lukt niet echt. ’t Beste zou nog zijn eentje met 4 toetsen, voor elke zoon een knop 🙂

  Like

 9. Eilish

  Hoe meer ik me moet bezighouden met het uitleggen van elektronica aan mijn schoonouders, hoe bewuster ik ben van het feit dat we beter helemaal bij de tijd blijven qua techniek. Volgens mij hebben oudere mensen een knop in de hersenen die ineens op uit springt, en dan mag je iets 10 keer uitleggen of 20 keer, ze krijgen het niet meer onder de knie.
  Dit toestel lijkt me simpel, alleen het feit dat de nummervorming niet op een display komt vind ik iets minder duidelijk.
  Goed van je vader dat hij wil buitenkomen, ik heb er meer dan een jaar over gedaan eer ik zover was na de dood van de echtgenoot.

  Like

  • Menck

   Bij de tijd blijven lijkt mij ook voorwaarde nummer 1 om later niet al te afhankelijk te worden. Op mijn kinderen zal ik alvast niet moeten rekenen voor bijstand. (Nvdr.: ‘k Heb er geen.) Alleen evolueert alles heden zo snel dat bijbenen welhaast een marathon wordt.

   O ja: de nummervorming komt wel degelijk op het smalle display bovenaan. Al is dat, het moet gezegd, niet de meest ideale plaats voor een schermpje.

   Like

 10. micheleeuw

  Wat een prachtige aanraders die je hem doet. Ik weet dat een eerste tijd na het overlijden van de partner het een eenzame periode is en je ze dus goed in het oog moet houden.
  Ik heb mezelf nu juist een smartphone aangeschaft … 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.