Nabije toekomst

Telefoniste: “Pizzeria Domenico, goedenavond.”
Klant: “Goedenavond, ik wil graag twee pizza’s bestellen.”
Telefoniste: “Mag ik uw rijksregisternummer, meneer?”
Klant: “Dat is 67 01 08 227 62.”
Telefoniste: “Dank u, meneer Johan Vanryckeghem. Uw adres is Vijverlaan 251 en uw vaste telefoonnummer is 057 27 23 56. Uw telefoon op uw werk bij Belfius is 057 65 65 04 en uw GSM 0475 65 25 32. Vanuit welke locatie belt u ons?”
Klant: “Euh…. ik ben thuis. Vanwaar haalt u al deze info over mij?”
Telefoniste: “Wij zijn op Het Systeem aangesloten, meneer.”
Klant: (zucht diep) “Goed dan. Mag ik twee pizza’s met ham, mozzarella en…”
Telefoniste: “Ik denk niet dat dit een goed idee is, meneer.”
Klant: “Hoezo?”
Telefoniste: “U lijdt volgens uw medisch dossier aan hoge bloeddruk en u hebt ook een te hoog cholesterolgehalte; uw ziekteverzekering weigert de gevolgen van schadelijk eetgedrag te vergoeden in geval van problemen. Bovendien krijgen wij ook een boete voor het leveren ervan.”
Klant: “Oei! Wat raadt u mij dan aan?”
Telefoniste: “Probeert u onze Pizza met yoghurt en sojabrokjes eens. U zult dat ongetwijfeld heel lekker vinden.”
Klant: “Waarom denkt u dat ik dat zal lusten?”
Telefoniste: “Uw vrouw heeft onlangs het boek ‘Lekkere recepten met soja’ in de lokale bibliotheek geleend.”
Klant: “Oké… Stuurt u daar dan twee van. Voor mij en mijn vrouw.”
Telefoniste: “Goed. Dat kost samen dertig euro.”
Klant: “Prima. Ik geef u het nummer van mijn creditkaart. Dat is….”
Telefoniste: “Sorry, meneer, maar u hebt uw toegestane bedrag al overschreden. U zult cash moeten betalen.”
Klant: “Oké! Ik haal het bedrag wel uit de muur voordat uw bezorger arriveert.”
Telefoniste: “Dat zal niet lukken, meneer, er staat niets meer op uw bankrekening.”
Klant (boos): “Dat is uw zaak niet! Stuur die pizza’s en ik zorg wel dat ik het geld heb. Hoelang duurt het?”
Telefoniste: “U krijgt de pizza’s over een uur bij u thuis. Hebt u haast, dan kunt u ze hier afhalen en contant betalen. Maar pizza’s per moto vervoeren is niet aan te raden, meneer.”
Klant (getergd): “Hoe weet u dat ik een moto heb?”
Telefoniste: “Ik lees hier dat u uw afbetalingen van uw auto niet meer hebt kunnen doorbetalen en dat uw wagen in beslag is genomen. Maar uw moto is betaald, dus ik veronderstel dat u die gebruikt.”
Klant: “@#%/$@&?#!”
Telefoniste: “Mag ik u verzoeken om beleefd te blijven, meneer? U bent al eens veroordeeld geweest wegens belediging van een wetsdienaar. Een tweede aanklacht zou niet best zijn.”
Klant: (Sprakeloos)
Telefoniste: “Nog iets anders, meneer?”
Klant: “Neen… Of ja, toch wel: vergeet niet om ook de gratis twee liter cola te leveren zoals in uw folder staat.”
Telefoniste: “Sorry, meneer, een uitsluitingsclausule in onze vergunning verbiedt ons om gratis dranken die suiker bevatten aan diabetici te geven. Wat dacht u van suikervrije Tönissteiner Naranja Fit, meneer? Die moet u natuurlijk wel betalen, maar…”
Klant: (Hangt op).

____

UPDATE 10/12/2013:

[ klik om te vergroten ]

[ Bron: deredactie.be – 10 december 2013 ]

____

De grootschalige spionagepraktijken die Edward Snowden aan het licht bracht, hebben een en ander in beweging gezet. Op initiatief van de Duitse schrijvers Juli Zeh en Ilija Trojanow uiten vijfhonderd auteurs wereldwijd hun bezorgdheid over wat er nog overblijft van onze privacy.

De omvang van de massale spionage is in de voorbije maanden algemeen bekend geworden. De overheid kan moeiteloos uw mobiele toestellen raadplegen, uw e-mail, uw sociale netwerken en uw opzoekingen op het internet. Ze kan uw politieke sympathieën en activiteiten in de gaten houden. Met de hulp van de internetbedrijven verzamelt en bewaart ze uw gegevens, zodat ze uw consumptie en gedrag kan voorspellen.

De onschendbare integriteit van het individu is de basispijler van de democratie. De integriteit van de mens omvat meer dan zijn fysieke lichaam. Mensen hebben het recht om in hun ideeën en hun persoonlijke omgeving en communicatie niet te worden beloerd en geïntimideerd. Door de technologische ontwikkelingen voor massale spionage te misbruiken, hebben de overheden en bedrijven dat fundamentele mensenrecht waardeloos gemaakt.

Een bespioneerde mens is geen vrije mens. Een bespioneerde maatschappij is geen democratie. Onze democratische rechten kunnen slechts bestaan als ze niet alleen in de reële, maar ook in de virtuele ruimte worden beschermd. Spionage schendt de privésfeer en brengt de vrijheid van denken en opinie in het gedrang. Massale spionage behandelt elke burger als een potentiële verdachte. Ze ontkracht een van onze historische triomfen: het vermoeden van onschuld.

Machtsmisbruik

Spionage maakt het individu transparant, terwijl overheden en bedrijven in het geheim te werk gaan. Zoals we hebben gezien, maken ze systematisch misbruik van hun macht. Spionage is diefstal. Deze gegevens zijn geen openbaar bezit: ze zijn van ons. En wanneer men ze gebruikt om ons gedrag te voorspellen, berooft men ons van het voor de democratische vrijheid cruciale principe van de vrije wil.

Wij eisen voor alle mensen, democratische burgers, het recht om te beslissen in welke mate hun persoonlijke gegevens mogen worden verzameld, bewaard en verwerkt, en door wie dat mag gebeuren, samen met het recht om illegaal verzamelde en bewaarde gegevens te laten vernietigen.

Wij roepen alle staten en ondernemingen op om deze rechten te eerbiedigen.

Wij roepen alle burgers op om deze rechten te verdedigen.

Wij roepen de Verenigde Naties op om het centrale belang van de burgerrechten in het digitale tijdperk te erkennen en vast te leggen in een internationaal verdrag tot bescherming van de digitale rechten.

Wij roepen de regeringen op om dat verdrag te ondertekenen en te eerbiedigen.

Deze bijdrage werd ondertekend door meer dan 500 auteurs wereldwijd, onder wie Orhan Pamuk, J.M. Coetzee, Elfriede Jelinek, Günter Grass, Tomas Tranströmer, Umberto Eco, Mona Eltahawy, Daniel Cohn-Bendit, Roddy Doyle, Amos Oz, David Grossman, Paolo Giordano, Chika Unigwe, Jostein Gaarder, Antije Krog, Henning Mankell, Julian Barnes, Ian McEwan, Irvine Welsh, Jennifer Egan, Dave Eggers, George Packer, Tariq Ali

Uit België ondertekenden onder meer deze auteurs de oproep: Saskia De Coster, Luuk Gruwez, Bart Moeyaert, Elvis Peeters, Walter Van den Broeck, Miriam Van hee, David van Reybroeck, Annelies Verbeke, Paul Verhaeghe, Joke van Leeuwen

Uit Nederland: Abdelkader Benali, Ian Buruma, Arnon Grünberg, Geert Mak, Renate Dorrestein

[ Bron: DS, 10 december 2013 ]

Eén reactie

  1. muggenbeet

    Dit verhaal zwerft al enkele jaren rond op het internet (laatst opnieuw op facebook) en schetst een nogal karikaturaal beeld van de normeloze informatiemaatschappij. Het is een evolutie die we niet mogen toestaan. Oplettendheid en wakkere volksvertegenwoordigers zijn zeker nodig om het niet zo ver te laten komen. Databanken kunnen ergens goed voor zijn maar de input en toegang moeten strikt gereglementeerd zijn.

    Like

  2. zeezicht

    Awel, ik denk niet meer dat dit SF is, het is gewoon de toekomst… wat ons te wachten staat… het is zelfs al bezig, iedereen kan in je privacy, al je gegevens liggen wel ergens voor het grabbelen!
    En, heb je dit jaar geen sneeuwvlokjes op je blog? Zou je het zien, zo wit op wit?

    Like

    • Menck

      Klopt: geen sneeuwvlokjes alhier. Ik heb die toepassing uitgeschakeld. Sneeuw is zeg maar niet mijn dada, niet op een blog maar al evenmin onder mijn voeten (of wielen).

      Like

  3. Zem

    Als we écht zouden weten wat her en der al over ons bekend was…… Meer dan we ook maar in de verste verte zouden denken. Neem alleen maar je smartphone, die de hele dag contact maakt met ik weet niet wie…
    Het lijkt me overigens een zeer onwenselijke ontwikkeling, die wel goed wordt geïllustreerd met bovenstaand t.z.t. niet ondenkbare scenario.

    Like

  4. micheleeuw

    Er worden meer en meer computers aan elkaar gelinkt en zo vloeit de informatie van de ene naar de andere. Ik heb niets weg te steken dus als ze willen, mogen ze. Niet dat ik het nu leuk vind, maar zo is het nu eenmaal en het zal er niet op verbeteren …

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.