Het heden: zwanger van de toekomst

“Ik vind deze wel speciaal.” Madam Menck wees naar het grote pc-scherm waarop een zwarte ring met een matte, ietwat korrelige structuur te zien was. De ring was voorzien van een hoekig lijnenspel dat werd bestempeld als ‘het kroontje’. Het kind moet een naam hebben, dacht ik terstond.
“Wat kost dit kleinood?” vroeg ik aan de ontwerper.
“Vijfentwintig euro, meneer. Mevrouw heeft duidelijk oog voor schoonheid.” Hij glimlachte even en dook daarna terug in zijn glossy magazine. Opdringerig was deze jongeling alvast niet.
“Niet mals,” gaf ik mijn madam op fluistertoon en met mijn rug naar de ontwerper te
kennen. “Vergeet niet dat dit geen edelmetaal is, maar plastic.”
“Een kunststoflegering, schat. Flexibel en sterk.”
“Dat zijn verkoperspraatjes.”
“De vervaardigingstechniek is anders wel bijzonder innovatief.”
“Oké, daar heb je een punt. Maar binnenkort is ook dit gemeengoed.”
“Ik vind het een fijn ontwerp. Je weet dat ik van zulke dingen hou.”
No problemo, meis.” Ik draaide me om naar de jongeman. “Prima. We nemen deze.”
“Fijn zo, meneer. Dan print ik hem even uit voor u.”

Amper drieëntwintig minuten later schoof madam Menck de ring aan haar vinger. En alzo deed meteen ook het allereerste product vervaardigd door een 3D-printer zijn intrede ten huize Menck.
Het sieraadje bleek effectief erg solide, zo merkte ik na een nieuwsgierige inspectie. De frêle structuur deed nochtans anders vermoeden. De afwerking vond ik daarentegen eerder rudimentair,  maar die zal in een later stadium geheid verfijnd worden.

Voor de gelegenheid heb ik het 3D-printje ook maar even om mijn pink geschoven:

Toen ik die avond de ring in de badkamer zag liggen, dacht ik: ik staar hic et nunc naar de toekomst. Want YouTube had me eerder die avond geleerd dat er zelfs al volledige karkassen van auto’s worden geprint middels een oversized industriële 3D-printer. En niet in plastic, maar in metaal. Goedkoper dan de traditionele bouwwijze bovendien. Het zal de werkgelegenheid beslist geen goed doen. Zulks is, maar dat weet u ook, zelden een fijn aspect van de industriële evolutie.
Voor u en ik er erg in hebben, print de ganse goegemeente in 3D. De printer waarmee bovenstaand futiel juweeltje werd vervaardigd, is overigens gewoon te koop op het www. Zeshonderd euro en hij is van u. Met gespecialiseerde software en wat opleiding kunt u aan de slag. En dat zulks een fluitje van een cent is, ziet u hieronder:

“Schat, print je mij eens een spaghetti bolognaise uit? Ik heb precies een hongertje.”
Binnen onafzienbare tijd is dit een alledaagse huis-, tuin- en keukenvraag. Wat ik u brom.

 1. ludorutten

  de adult-industrie zal het geweten hebben als de brave huisvrouwen die printers gaan ontdekken…. 🙂

  Onze generatie heeft een enorme ontwikkeling meegemaakt maar zij die na ons komen staat ook nog wat te wachten, zoveel is zeker.

  Like

  • Menck

   Brave huisvrouwen worden er sinds kort, doorgaans zonder het te weten, al meer mee geconfronteerd dan ze denken: Tupperware beroept zich namelijk op 3D-printing voor het ontwerpen van hun producten.

   Like

  • mrbrownfrombelgium

   Ook minder Science Fiction dan je zou denken 😉 Er wordt zelfs aan gewerkt, maar dan onder de noemer van teleportatie, maar het komt een beetje op hetzelfde neer. Waar ze naar zoeken is eigenlijk hoe je een perfecte kopie van jezelf op lange afstand kunt verplaatsen. Omdat te kunnen moeten ze van de allerkleinste deeltjes in je lijf weten in welke “kwantum” toestand ze zich bevinden. Dus welke energie, welke spin, enz. Maar, nu moet je weten dat ons lichaam uit miljoenen moleculen bestaat, die moleculen op zich uit tientallen atomen, en die atomen bestaan dan weer uit tientallen nog kleinere deeltjes. En van elke van die kleinste deeltjes moeten ze dus die informatie hebben. Wat er op neer komt dat je te maken hebt met een gigantische berg data. En daar zit op dit moment nog de onmogelijkheid, omdat we triljaden computers zouden nodig hebben om die data te verwerken. Maar, teleportatie op subatomaire schaal wordt wel al gedaan. Ze kunnen een elektron, met exact de zelfde kwantummechanische gegevens produceren op 100 meter afstand, waarbij ze dus dat elektron hebben geteleporteerd. En als we een mens zouden teleporteren of kopiëren zou zoiets nooit door een ethische commissie raken. Want dan heb je nog de vraag of die kopie, dezelfde gedachten, gevoelens, karakter, enz. gaat aannemen. En in het geval van teleportatie vernietig je eigenlijk het origineel, dus heb je moord gepleegd 😉

   Like

 2. mrbrownfrombelgium

  Bij ons op school doen ze daar onderzoek naar, voor verschillende toepassingen. Zo is er nu een onderzoek bezig naar het 3D printen van botten voor medische en forensische toepassingen. Zo zouden ze botten van op een plaats delict kunnen inscannen en heruitprinten om er dan bepaalde reconstructies mee te kunnen doen. Ook zijn ze bezig aan een 3D beton printer die huizen zou kunnen printen. En een project voor 3D printers in de ruimte. Volgend jaar in augustus gaat er een 3D printer waar ze bij ons in school aan hebben meegewerkt naar het ruimtestation. Dan hoeven we geen hardware meer te versturen via raketten, maar hoeven we enkel de blauwdruk te versturen via mail en printen ze het daar uit. Hardware versturen via mail dus.

  Like

 3. mrbrownfrombelgium

  Oh, er loopt trouwens ook een project over het 3D printen van vlees in Nederland. Daar hebben ze vorig jaar een hamburger “ge-3D-print”. Het kwam er op neer dat ze vezelstructuren van spieren nagebootst hebben en dat laten groeien hebben, waarbij je eigenlijk vlees aan het printen bent. Het doel is om binnen x aantal jaar eetbaar vlees te kunnen maken bij je thuis in welke vorm dan ook. Nu is het ook wel eetbaar, maar qua smaak nog veraf van het vlees die we kennen.

  Like

   • mrbrownfrombelgium

    Ja, ik ben naar Tedx Brussel geweest en de bezieler van het project is erover komen praten. Het grote nadeel ervan is ook dat je op z’n minst drie weken op voorhand zou moeten beslissen wat je wil eten. Want het duurt op dit moment zo lang om tot een ‘product’ te komen. 🙂

    Like

  • mrbrownfrombelgium

   Als zoiets kan, en in theorie is het mogelijk, zal dat pas binnen honderden jaren zijn. Voor mensen te kopiëren heb je enorm krachtige computers nodig. De vraag is zelfs maar of we ooit zo’n krachtige computers gaan kunnen maken. Maar zeg nooit nooit uiteraard. Lord Kelvin, die in zijn tijd beschouwd werd als één van de meest vooraanstaande wetenschappers heeft ooit gezegd: “Radio heeft geen toekomst. Vliegende machines die zwaarder zijn dan lucht kunnen niet bestaan en röntgenstralen zullen bedrog lijken”. En volgens mij heeft hij toch ongelijk gekregen …

   Like

  • Menck

   @ Zeezicht
   Ik kom mijn eigen iedere morgen al tegen. Ah ja, in de spiegel hé!
   Een vriendelijke, bijzonder aangename en zeer wellevende mens die ik er tref, moet ik zeggen. :mrgreen:

   Like

 4. De Fruitberg

  Ik heb enkele vrienden die werken bij Materialise (heb het bedrijf ook nog weten oprichten). ’t Is inderdaad knap speelgoed. We zullen wel zien wat de toekomst brengt, misschien kunnen we er wel perfecte plantenlabels mee maken 😉

  Like

 5. Zem

  De ring vind ik mooi en apart. De werking van de 3D printer is fascinerend.
  Als ik zo’n ding zou hebben zou ik aan niets meer toekomen: de tuin zou verkommeren, de huishouding liet ik liggen en de blog zou stilvallen…

  Like

 6. meneer boerenerf

  Ik ben ook redelijk zot van gans die (r)evolutie. Ik wacht vol ongeduld tot de robotica ook zijn intrede doet op het tuiniersgebied (en dan heb ik het op meer dan die gras afrijdend robots). Wifi tot in de tuin doortreken en dan het tuinieren van achter mijn PC doen, hmmmm

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.