Waterkans

Er landt een aalscholver op de oranje boei te midden van de zes hectare grote vijver. Hij balanceert even, vindt zijn evenwicht en plooit statig zijn vleugels open. In die positie kan hij wel een halfuur aan een stuk blijven zitten om zijn veren te laten drogen na een diepe duik.
Ik zit al minstens een uur aan de waterkant. Mijn zitvlak is nat geworden. Al die tijd, het gros ervan onbewust, heb ik een gladde steen tussen mijn handen warm gewreven. Hij heeft thans mijn lichaamstemperatuur aangenomen. Alsof hij leeft. Ik kauw een wijl op dat laatste woord waarna ik de steen laat keilen met een venijnige worp. Hij stuitert enkele keren in hevig verweer en gaat dan ten onder. In een waas van tranen werp ik een blik op het vloeibaar geworden scherm van mijn mobieltje. Geen bericht. Geen gemiste oproep.
Ik raap opnieuw een platte kei op en begin hem weer te masseren om er leven in te brengen. Want zo uitzichtloos is de situatie wel: leven proberen te brengen in een steen. Concreet: een hooglijk letale mix van longoedeem, een zware longontsteking en een acuut hartfalen proberen te bestrijden met een onooglijk klein sprankeltje hoop. Zes kilometer verderop is mijn moeder al een ganse dag in een heftige doodsstrijd verwikkeld. Na vanmiddag een halfuur deze mensonterende marteling te hebben aanschouwd in totale verslagenheid, ben ik het ziekenhuis ontvlucht. ‘We hopen op een mirakel,’ had de dokter me toevertrouwd in de gang. Waarna hij me een hand gaf en zonder verdere commentaar zijn ronde verderzette.
Met een snelle uithaal projecteer ik mijn tweede steen op het water. Dit keer gaat hij prompt ten onder.

[ Foto: Menck/Twaait | Stationsput Ichtegem-Eernegem | aanklikbaar voor groter ]

 1. hildeken01

  Mooie titel bij jouw stukje, daar ben je toch geweldig in hé..
  Veel sterkte met wat je door moet maken, ik leef met je mee, heb het ook meegemaakt..

  Like

 2. Johan

  Letterlijk een waterkans.
  Altijd onverwacht, altijd op een slecht moment.
  Prachtig hoe je jouw emoties op dit moment kan neerschrijven. Toon je emoties niet enkel virtueel maar ook in je omgeving. Veel sterkte voor jezelf en iedereen die betrokken is!

  Like

 3. Menck

  @ Allen

  Bedankt voor de talrijke lieve reacties.
  De toestand van mijn moeder is momenteel onveranderd. Dat is goed nieuws, dat is slecht nieuws. Wij kijken ongelooflijk hard uit naar dat kleine teken van verbetering, die lichte opflakkering die de weg naar herstel kan openen.
  Het mirakel zal van de geneeskunde moeten komen. De geneeskunde is het enige beroep dat voortdurend vecht om de redenen voor haar eigen bestaan weg te nemen. Fingers crossed.

  Like

 4. liesbeth

  Je verhaal is voor mij heel herkenbaar en brengt het oude verdriet van het afscheid terug naar boven. Ik voel met je mee – heel veel sterkte voor jou !

  Like

 5. Zem

  Menck, ik ben ontroerd over de manier waarop ook nog kans ziet je spanning en verdriet onder woorden te brengen. Ik hoop het beste voor je moeder! Heel veel sterkte in deze zware dagen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.