Colchicum

Een tijdje geleden achteloos een bakje bollen van Colchicum autumnale in de garage deponeren, heeft dit weekend voor een heerlijke verrassing gezorgd. Al doe ik hiermee de waarheid enigszins geweld aan, want een échte verrassing mag zulks niet genoemd worden. Herfsttijloos staat namelijk te boek als een droogbloeier; de bol behoeft geen water tijdens de bloei en vormt dan evenmin wortels en blad. Die verschijnen pas in het voorjaar, net zoals de vruchten.
In het Engels wordt Herfsttijloos gemeenzaam Autumn Crocus genoemd. Maar in tegenstelling tot zijn onschuldige voorjaarsevenknie, is dit specimen bijzonder giftig. De naam Colchicum verwijst namelijk naar colchicine, een alkaloïde waarvan de dodelijke dosis wordt geschat op 20 milligram ofte het equivalent van nauwelijks vijf zaadjes.

Er was een tijd dat speelgoed vooral door de natuur werd aangereikt. In de zaaddozen van de herfsttijloos ritselen de zaden. Kinderen plukten ze om er mee te spelen. Het werden alzo levensgevaarlijke rammelaartjes. Sommige kinderen aten de zaden en overschreden daarbij niet zelden de dodelijke dosis colchicine.
Yep, er schuilt vaak meer gevaar in de dingen die we begeren dan in de dingen die we vrezen.

[ Foto’s: Menck | aanklikbaar voor groter ]

 1. Affodil

  Daarom ook dat we ze niet meer in de tuin hebben sinds de kleinkinderen geboren zijn. En ze zullen nog wel even afwezig blijven, tot onze jongste (bijna 1 maand) in haar verstand gegroeid is. Je kan er niet de hele tijd op staan zien.

  Like

 2. muggenbeet

  Tot enkele weken geleden was ik ervan overtuigd dat het herfst-stijl-loos was. Bij ons bezoek aan de plantentuin van Hoegaarden las ik een naambordje en ik was ervan overtuigd dat het mis gespeld was totdat ik het thuis ging opzoeken : ‘herfsttijloos’. Zoals jij het schrijft dus 🙂 Maar let er maar eens op hoeveel mensen het fout schrijven. grts.

  Like

  • Menck

   Klopt als een bus, want herfst-stijl-loos is het eerste wat bij je opkomt als je de naam hoort uitspreken. Maar gelukkig is het tijloos, want stijlloos is deze schoonheid allerminst. 😉

   Like

 3. Johan

  Enkele jaren geleden heb ik eens heel wat bollen in de grond gestoken. Niet 1 hebben we zien uitkomen. Wel lagen de bolletjes her en daar aangevreten bovenop de grond. Sindsdien is de Herfsttijloos een tijd aan mijn aandacht ontsnapt, tot korte tijd geleden. In de Franse Ardennen stonden deze in trossen langs de vele veldweggetjes. En nu jouw mooie foto’s. Dringend deze plant eens opnieuw toevoegen aan mijn lijstje 🙂

  Like

  • Menck

   O wee het beest dat de bollen heeft aangevreten. Wellicht een woelmuis. Die zal zich haar vreetbui beklagen, de kwalijke reputatie van het plantje indachtig.
   In ons land is herfsttijloos zeldzaam in het wild en gaat achteruit; de soort staat op de Rode lijst.

   Like

 4. Heidi

  Da’s een fortuin waard, da bakske! Hier zitten ze sinds vrijdag in de grond, en we hadden het er ook nog over dat er veel verkeerde namen gegeven worden. Herfststijlloos, herfststijlroos. Een ware schoonheid, ze ziet er broos als porselein uit maar staat toch mooi haar mannetje in de wind. Eén van mijn favorieten.

  Like

  • Menck

   Opgepot kost één bol vijf euro. Inderdaad behoorlijk duur dus. Maar als je ze los aanschaft, valt de prijs nogal mee.
   Het bakske is vooral in andere opzichten een fortuin waard: als aanwinst is herfsttijloos je van het. Ik begrijp volledig dat het een van je favorieten is.

   Like

  • Menck

   Er zit een zekere logica achter: de bloemen verschijnen naakt, zonder de bladeren, slechts gedragen door iele stengeltjes. Pas het jaar erop wordt de plant ‘aangekleed’.
   Goed gezien van je moeder, kortom.

   Like

 5. natuurlijk-rijk

  Vorige week gingen we op bezoek bij familie die een oud huis hebben gekocht en wat stond daar te bloeien in de tuin; herfsttijlloos! Omdat de dag nadien de grote machienerie ging passeren heb ik 3 emmers bollen uit de grond gehaald, iik had ze al in mijn tuin staan, maar nu dus nog meer en gratis en voor niks, ik maakte er een kweeniehoe mooie foto van, maar die komt nog op de site 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.