Coupe militaire

Op de laatste dag van de eerste week van september, overigens de laatste nog echt zomerse dag van dit seizoen, zijn we begonnen met onze woning een heuse coupe militaire aan te meten. Het ziet er niet uit, maar het was meer dan nodig om te vermijden dat de hele zwik klimop door zijn eigen gewicht compleet van de muur zou worden gepeld. En het moest zó kort omdat de eerste halve meter tegen de muur al geen blad meer droeg door het langdurige gebrek aan lichtinval. Tabula rasa dan maar. Halfweg de lente van volgend jaar zal het geheel alweer mooi frisgroen zijn gekleurd.
De taken zijn netjes verdeeld: madam Menck doet het klim- en knipwerk, ik hou de ladder vast. Lach niet; mijn niet te schatten hoogtevrees noopt me hiertoe.
Ondertussen is de ganse westgevel gepluimd en werd de oostgevel reeds voor de helft onder handen genomen (zie foto’s hieronder). We twijfelen eraan om de nog resterende helft te fnuiken omdat een vijftigtal mussen er iedere nacht zijn slaapstek in vindt. Anderzijds: zo’n half geschoren gevelbegroeiing is echt wel een potsierlijke vertoning.
Tussen de buien en onze beroepsmatige bezigheden door, storten we ons thans op de dakbegroeiing. Ook die wordt gekortwiekt, zodat ons huis er straks als een kaal en dik geaderd bouwsel zal uitzien dat zijn oorspronkelijke lelijkheid gedurende een halfjaar weer volop zal prijsgeven.

Wist u overigens dat de klimop zo’n veertien jaar geleden werd aangeplant uit noodzaak? Want amper vijf maanden nadat mijn vader de sterk afbladderende westgevel – de woning was toen nauwelijks drie jaar oud – volledig ruw had gezet middels hoge druk en daarna opnieuw had voorzien van kwalitatieve primer en dito muurverf, gaf de splinternieuwe bezetting al de geest. Adieu schilderwerk, tot nooit meer. We wijten een en ander aan de inferieure kwaliteit van de bakstenen, maar zeker zijn we daar niet van aangezien we de schilderkwaliteiten van mijn ouwe ook niet bepaald hoog inschatten. Soit. Klimop is de nieuwe verf, zeg maar. Isolerend, flatterend, wintergroen en waterafstotend bovendien. Al zou deze levende verf wat ons betreft toch wat minder mogen woekeren…

September 2013:

De westgevel:

De oostgevel:

Juli 1999:

Voor:

Na:

[ Foto’s: Menck | de twee laatste foto’s zijn scans van analoge beelden | foto’s aanklikbaar voor groter ]

 1. De Fruitberg

  Het lijkt me inderdaad aangewezen om daar eens een snoeischaar in te zetten. De groeikracht van de plant is inderdaad onwaarschijnlijk.
  Nog een extra reden om de rest van de verf pas begin volgend jaar weg te snoeien: zo kan de klimop nog bloeien, waar de bijtjes je enorm dankbaar voor gaan zijn…

  Like

 2. ludorutten

  zeer drastisch werk. Ben gekend met het probleem. Ik heb een lijn in gedachten waar de klimop, blauwe regen en wingerd niet over mogen groeien. Elk jaar of minstens elke twee jaar worden deze klimplanten aan die lijn gekortwiekt. Vrees vooral voor mijn pannendak. De blauwe regen heeft al 1 hoekpan middendoor gestoten. Succes met de werkzaamheden.

  Like

  • Menck

   Blauweregen is een stuk brutaler dan klimop. Een nietsontziende wurger, zeg maar.
   Klimop heeft dan weer als nadeel dat hij wel eens een pan durft op te lichten en zo de zolder binnendringt. Kortom: het is een blijvend ingrijpen.

   Like

 3. Affodil

  Tot mijn grote spijt hebben we de klimoppruik van de garage af moeten halen. Het metselwerk begon ernstige schade op te lopen. Maar we hebben achteraan in de tuin nog een paar oude kamotte bomen waar we klimop langs geleid hebben. Nog late bloeiers genoeg, dus…

  Like

  • Menck

   TIens, het is de eerste keer dat ik verneem dat klimop metselwerk aantast. Hij laat duchtig zijn (hecht)sporen na op een muur, maar vernielzucht verwijt ik hem toch niet.
   Was dat wel een stevige garagemuur? 😀

   Like

   • Affodil

    Die vraaghebben we ons ook gesteld. Misschien heb ik me niet helemaal correct uitgedrukt: door het gewicht van de klimoppruik (en die was wel enorm, in verhouding tot de garage) zijn er barsten gekomen in de muur. Nu de klimop weg is sluiten die zich weer. What can I say?

    Like

  • Menck

   Hoogtevrees? Als ik naar de toppen van mijn schoenen kijk, word ik al duizelig. 😉
   Een dakgoot uitkuisen lukt nog, maar veel hoger dan dat moet het wat mij betreft niet gaan.
   En mijn madam is al zowat achttien jaar mijn heldin.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.