No kidding!

Op de Grote Markt wandel ik richting Steenstraat, Brugge’s immer eivolle winkelstraat waar paardenkoetsen, bussen en auto’s zich moeizaam door een kleurrijke menigte van minstens tien nationaliteiten dienen te wurmen. Het overgrote deel van die mensenmassa bestaat uit Japanners. Lente, zomer, herfst of winter: de Jappen zijn er altijd. Alsof ze met de stad vergroeid zijn. Ach, met Jappen heb je doorgaans weinig problemen. Vandaar ook dat ik voor een Nissan opteerde.

Net als ik de Steenstraat wil inslaan, tikt iemand me op de schouder. Ik schrik even op, draai me om en kijk in de lachende gezichten van een koppel van middelbare leeftijd. Op beider buik bengelt een camera met een joekel van een lens.
“Sorry to frighten you, sir, but could you please tell us what building that is?” Australiërs. Het onmiskenbare ‘Crocodile Dundee’-accentje heeft hen verraden. De man wijst naar het belfort.
“That? Oh, that is Saint Salvators Cathedral,” maak ik hen met een uitgestreken gezicht diets. “Nice building, isn’t it?”
Ze knikken gelijktijdig terwijl ze in opperste bewondering het belfort aanschouwen. “It’s splendid!” verzucht de vrouw. Ze richt haar overmaatse lens op de statige toren en na twee droge klikken laat ze het fototoestel weer op haar buik belanden.
“Do you know when it was constructed, sir?” vraagt de vrouw me.
Ik omvat mijn met rechterhand behoedzaam mijn kin, kijk met enigszins toegeknepen ogen naar het belfort, richt mijn blik vervolgens weer op het koppel en zeg: “No.”
“Oh.” Haar stemtimbre verraadt teleurstelling.
“But…” – en hierbij steek ik mijn rechterhand met gestrekte wijsvinger op – “… I know who designed it.” Waarna ik plechtstatig knik.
Meteen klaren de Australische smoeltjes op. De vrouw diept een balpen en een kleine blocnote uit haar tas op en houdt zich klaar om zoveel wijsheid terstond neer te pennen.
“Who was that great, great architect, sir?”
“Let me write down his name for you.” Ik ontfutsel de vrouw blocnote en balpen, buig voorover en met het boekje op mijn bovenbeen pen ik hanenpootgewijs de naam neer. Daarna geef ik haar het blokje en de balpen terug.
Ze kijkt naar de naam, tuit haar lippen, ontspant ze weer, lijkt even op de letterbrij te kauwen om hem te memoriseren en zegt tenslotte “Pieter Asjhpe? Aspay? Eshp?”
“No, no; Pieter Aspe. That is: Pie-ter As-pe.” Ik beklemtoon elke lettergreep.
“So this Pie-ter As-pe designed this wonderful Saint Salvators Cathedral? Fascinating. When did he die?”
Van een bruuske wending gesproken.
“Oh, long time ago. He was dead before he knew it.” Ik gooi het er achteloos uit. “He died from lung cancer. He was a smoker, you know. Belga.”
“Terrible!” Ze lijkt echt met de arme Aspe mee te leven. “But his spirit lives on in this amazingly beautiful constructure.”
“What is Belga, by the way?” vraagt de man me plots.
“That, eh, is the name of the church in which Pieter Aspe was buried.” Terstond meet ik me een air van ongebreidelde kennis aan.
“Is that the building over there?” De man wijst naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
“No, sir, that’s the belfort of Bruges,” deel ik hem, geheel naar onwaarheid, mee. “It is the building over there. Thát is Saint Belga’s Cathedral.” Ik zwaai mijn arm de andere kant uit, richting Sint-Salvatorskathedraal.
Het koppel lijkt even in de war. Toch zijn mijn woorden nog niet koud of de vrouw heeft ze al neergepend.
Ik pluk mijn pakje sigaretten uit mijn achterzak. Een merk als een kathedraal. Ik hou het hen voor. “You want one?”
“No thanks, we don’t smoke.”
Ik steek de brand in mijn saf. De vrouw laat het notablokje terug in haar tas glijden. Plots kijkt ze me recht in de ogen.
“Can I take a picture of you, sir?”
“Why?” vraag ik, dit keer geheel onwetend.
“Because you were such a wonderful guide. We’ll show your picture to our kids at home.”
Ineens overvalt me een gevoel van diepe schaamte. Ik heb deze ongetwijfeld lieve mensen ter eigen vermaak in het ootje genomen terwijl ze me nu, zich totaal van geen kwaad bewust, intens dankbaar bejegenen.
“Eh, look folks, it was all a graptjen,” probeer ik zwak.
“A what?”
“I mean, eh, it was my pleasure. That’s Dutch.” Een schaapachtige glimlach.
Haar camera laat twee klikken horen en daarmee is de leugenaar vereeuwigd. Ooit zal de waarheid hem achterhalen.
“What is your name, sir?”
“My name is Haas.”
“Haas?”
“Yes, Jan Haas.”
“Shall we send you the picture? Yes, let’s do that!” Weer diept ze haar notablokje op met de bedoeling mijn e-mailadres te noteren.
“Oh, but I don’t want to bother you,” breng ik enigszins stamelend uit.
“Don’t mention it,” repliceert de vrouw terwijl ze me een knipoog geeft. “It is really a graptjen.”

   • Stef Den Flater

    Toch straf dat ze voor die twee metserdienders een standbeeld opgericht hebben. Waren dat misschien de enige twee die aan de Halletoren gewerkt hebben (als een soort middeleeuwse Jerommekes)?
    Je zou ook kunnen zeggen dat die twee voetbalhelden waren: de één spits bij Club en de ander doelman bij Cercle. 😉 Of acteurs maar dan zal je wel twee acteurs moeten vinden die op die twee gelijken.

    Like

 1. micheleeuw

  Stoute jongen ! Naughty but nice ! Als jonge deernes vroegen mijn vriendinnen en ik de weg naar The Brickstreet, in de Steenstraat. Natuurlijk verstonden we niet dat we in de juiste straat stonden. Wanneer we het beu waren bedankten we hen vriendelijk in het Brugs en liepen vlug weg ! 🙂

  Like

 2. Johan

  Prachtig 🙂

  Het doet me denken aan een lang vervlogen moment, toen de dieren nog konden spreken. Met een paar vrienden over straat aan het slenteren, wanneer er plots een wagen naast ons stopt. Of wij weten waar de dichtstbijzijnde apotheek is. Heel plichtbewust sturen we de mijnheer terug van waar hij komt om via een kleine omweg dezelfde straat maar dan langs de andere kant opnieuw binnen te rijden. De apotheek lag immers slechts drie huizen verder dan de plaats waar hij het ons vroeg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.