De ontsnapping

Gezellig picknicken op het strand terwijl je naar de koers kijkt? Dat kan!

De Antwerpse kunstenaar Erik Nagels vervaardigde een peloton levensgrote renners in polyester en pootte die al her en der te lande neer. Zijn project, ‘De ontsnapping’, kadert binnen het feestprogramma voor de 100ste Ronde van Vlaanderen.
Nagels herinnerde zich de kleine, felgekleurde speelgoedrennertjes die in de jaren 1960 en ’70 als gadget in de trommels met waspoeder zaten. De kinderen waren er gek op, verzamelden zoveel mogelijk rode, gele, blauwe en groene rennertjes en speelden er hun eigen Ronde van Vlaanderen, Tour de France of Giro mee.

De kunstenaar wou die miniatuurrennertjes een tweede leven geven, maar ditmaal levensgroot en middenin de echte wielerwereld. Begin 2013 werd zijn droom met de steun van Toerisme Vlaanderen en het conceptbureau Comm’sa werkelijkheid. Onder het motto Flander’s art of Cycling legden zijn renners ondertussen al een indrukwekkend parcours af. Ze waren aanwezig op elke Vlaamse voorjaarsklassieker en koersten van het ene lokale wielerevenement naar het andere, met als voorlopig orgelpunt – en dat nog tot 15 augustus – het strand van Oostende.

O ja: zo af en toe ontsnapt er ook écht eentje.

[ Foto’s: Menck (1) en efo (2) | aanklikbaar voor groter ]

 1. Heidi

  O nostalgie… mijn grootvader maakte voor mijn broer een soort van draaimolentje, waar hij er een heleboel opgekleefd had. Met een zwengeltje moesten we dat spel dan in beweging brengen. Uren hebben ons coureurkes gekoerst… en de niet-vastgeplakte ook overal waar er een lang traject beschikbaar was, liefst met “den arrivée” aan de koekenkast. 😉
  Die grote zien er ook écht mooi uit, ik ga ze zeker nog eens live bewonderen.

  Like

  • Menck

   Nog tot 15 augustus kan je hiervoor in Oostende terecht (vlak voor het casino Kursaal). Daarna verhuist het werk naar Bokrijk.

   Creatieve grootvader hebben jullie!

   Like

 2. Eilish

  De renners waren bijna aan mijn blik ontsnapt 😉 toen ik op een avond naar het vuurwerk ging kijken – het feit dat de meeste onder het water zaten had daar veel mee te zien.
  Ik vind het ook een geslaagd werk !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.