Ready, set, GO!

Afwezigheid doodt liefde niet, tenzij ze al ziek was bij het afscheid. Dat laatste is wat Twaait betreft geenszins het geval, en zodoende zoef ik thans over de virtuele snelweg om met blij gemoed weer eens de afrit ‘Blogosfeer’ te nemen. Dat was, op zijn zachtst gezegd, een poos geleden.
U hebt het ongetwijfeld gemerkt: mei liet ik blogsgewijs zo goed als compleet links liggen. Ik worstelde me behoorlijk catatonisch door deze kille, druilerige maand. De arbeidsethos raakt danig ontregeld als je voor de zoveelste keer nat tot op het bot thuiskomt, je zompige kloffie van je lijf pelt en vervolgens zo murw als een afgeroste bokser in bad glijdt. Nefast voor de blogvreugde, dat garandeer ik u.
Nu de lente ein-de-lijk eens wat zonniger voor de dag komt, heb ik beroepshalve meer dan ooit de handen vol. Maar ’s avonds stap ik wél weer energiek de badkamer in, neem ik fluitend een snelle douche én mijn madam, laat ik de sofa onbeslapen en heb ik opnieuw oog voor eigen tuin. Wat mijn flora betreft, heb ik een maand lang de boel de boel gelaten. Het was deze week dan ook een blij weerzien boordevol verrassingen. Adieu herfstlente, welkom voorjaarszomer. De planten krijgen welhaast groeipijnen van het plotse snelle oprukken. En wat bloeit er ineens véél!

Benieuwd geworden?
Welaan dan, laat ik u meetronen op een virtuele wandeling doorheen onze lochting zoals ik hem afgelopen maandagavond in een reeks digitale prenten goot. Smeer alvast uw kuiten in, want het wordt een stevig tochtje. Ready, set, GO!

Eén reactie

    • Menck

      Dankjewel, Ludo. Ook dit jaar verkeerde ik niet in de mogelijkheid om je tuin met een bezoek te vereren, maar toch blijft dit voornemen in mijn agenda staan. Om dezelfde redenen die je hierboven aanhaalt. 😉

      Like

  1. Marta

    Zalige tuin! Enkele planten staan ook in mijn tuin (helaas niet te vergelijken met de jouwe) en et is boeiend om te zien hoe verschillend hun bloeimomenten zijn. Thalictra is hier nog volop groeiende. ‘Hier’ is Ieper. Groeten, Marta

    Like

    • Menck

      Het is, althans wat onze tuin betreft, een bijzonder gunstig thalictrumjaar. Naast de gebruikelijke soorten ontdekte ik ondertussen zelfs enkele nieuwe kruisingen.
      O ja: Ieper is nochtans niet zo vreselijk ver van waar ik woon. 😉

      Like

  2. Heidi

    Waw! Hier is de choisya ternata net aangeplant, en ook al heel enthousiast aan’t bloeien. Ik had wat moeite met geloven dat dat zo’n grote plant zou worden, maar zie…
    Akeleien willen hier om één of andere reden niet, maar ik blijf proberen. Zo mooi!

    Like

    • Menck

      Choisya ternata groeit en bloeit makkelijk, maar is enigszins vorstgevoelig. Het blad kan dus wat invriezen. Geen erg allemaal, want de plant herstelt daar doorgaans goed van (het vervroren blad na de winter wegknippen mag ook) en wordt jaar na jaar groter.
      Akeleien zijn niet zo tuk op nattere grondsoorten. Misschien is dat de reden dat ze het bij u niet zo goed doen?

      Like

    • Menck

      Gezelligheid muß sein, nietwaar? 😉
      Volgend jaar vernieuw ik overigens het zonneterras (dat met de blauwe regen zuid- en de hostapotten noordwaarts). Vooral de vloerplanken zijn dringend aan vervanging toe.

      Like

  3. Zem

    Een tuin om compleet gelukkig in te zijn. Dan weer wild, dan licht getemd, vaak beeldschoon en dan weer ruige pracht. Altijd spannend. Schitterend.
    Wat was ook alweer de naam van de variëteit van de grote euphorbia bij de voordeur?
    Fijn dat je weer terug bent!

    Like

    • Menck

      Dat is de Euphorbia characias. Hij staat er ondertussen al vijftien jaar en vernieuwt zichzelf regelmatig via zaad.
      Dankjewel voor de lieve complimenten!

      Like

  4. Eilish

    Zoals altijd, mooi beeldmateriaal uit je tuin, daar kan amateuristische ikke alleen maar jaloers naar kijken snif …
    Dat van fluitend die douche en uw madam : zij is waarschijnlijk blij met de volgorde van die twee zaken, omgekeerd na een dag in ’t zweet werken … ja kom, ik heb me daar niet mee te moeien 😉

    Like

  5. Frederik

    Vorige week hebben wij een aantal stekjes van choisya ternata uit frankrijk meegeplukt … Althans, ik denk dat het choisya is …

    Maar, die viburnum bloeit nog altijd ? Of is dat een varieteit die zo lang bloeit ? Wij hebben viburnum davidii en viburnum gwenlilian staan, maar daar is geen bloem meer op te bespeuren.

    Like

    • Menck

      De Viburnum rhytidophyllum bloeit inderdaad later. Doorgaans is dat van mei tot begin juni, maar door het slechte voorjaar is de natuur sowieso een drietal weken later dan normaal.
      Deze Viburnum houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en een licht zure tot neutrale bodem. Hij is goed winterhard, behoeft weinig snoei en is luchtverontreinigings- en zeewindtolerant. Vooral dat laatste was erg doorslaggevend bij de aankoop ervan. (Cfr. de titel van dit blog!)

      Like

    • Menck

      Een heel eind geleden bracht ik zaad mee van een in Madeira in het wild groeiend slangenkruid. Daaruit heb ik een volwassen Echium opgekweekt (hoogte alhier was twee en een halve meter) in een grote pot. Hij droeg tijdens zijn laatste bloei zowat vijftig bloemen. Door zijn grootte werd hij echter onhandelbaar (hij moet iedere winter in de verwarmde serre) en zodoende heb ik een nieuw exemplaartje opgekweekt uit diens zaad. Dat is het ukje dat je op de foto ziet. Binnen een jaar of twee, drie zal hij reeds een heuse metamorfose ondergaan hebben!

      O ja: je reportage over Madeira zag ik niet eerder. Echt genoten!

      Like

    • Menck

      Wie weet worden er binnen onafzienbare tijd wel computers met geurfunctie op de markt gebracht. Dan wordt dit blog pas écht genietbaar. 😉

      Like

  6. Affodil

    WOW, Menck. Ik vrees dat we onze tuin ietsje minder gracieus gaan terugvinden na 2 weken vakantie. Dat wordt dan een paar weken achter de feiten aanhollen als het weer het toelaat. Prachtige tuin, fijn je weer te lezen.

    Like

    • Menck

      Onze tuin is onze leefruimte als het weer het toelaat. Vandaar de diverse hoekjes en terrasjes. Ze zijn de aankleding van onze buitenliving, zeg maar.

      Like

    • Menck

      De dichte beplanting maakt het het onkruid knap lastig alhier. Wieden moeten we dan ook zelden doen. (Op de hardnekkige pestkop zevenblad na.)

      Like

  7. Babette

    Wel, Menck, als deze prachtige reeks de compensatie is, dan neem ik je je afwezigheid helemaal niet kwalijk. Een onmens als ik, dat zelfs geen pisbloem aan de praat krijgt, staat dan ook paf om de uitgebreide kennis en het vakmanschap van jou en al de tuinexperten op je blog. Ik raak op zoveel moois nooit uitgekeken 😉

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.