Ein-de-lijk: de eerste voorjaarsactie!

Maart moet ons vijf zomerse(r) dagen schenken, aldus de boerenwijsheid. Drie zijn reeds de revue gepasseerd: allen in week één, toen ik padden emmergewijs hielp overzetten. De maand houdt dus nog belofte in, maar die laat voorlopig op zich wachten.

Een overwegend donker gepigmenteerd hemelgewelf weerhield mijn madam en ik er zondag niet van om de lenteschoonmaak in de tuin aan te vatten. Weg met sneeuw, vorst en bedrukte gedachten. Het occasionele straaltje zon deed deugd, maar het werd helaas nog net iets te vaak gechargeerd door sombere wolkenformaties om van een vierde zacht dagje te kunnen gewagen. Bovendien was de wind eens te meer de grootste spelbreker in de kustregio; gevoelsmatig bond de temperatuur vijf graden in.
Desalniettemin hadden we er schik in en werd er uitbundig gesnoeid, geknipt en geplant. In de vijver spotten we zelfs de eerste reeds volop paaiende salamanders, terwijl in het amfibiepoeltje een kikker tussen het eendenkroos opdook. Door de lente vooruitgestuurde tâches de beauté, zeg maar.

Ik mat de bolacacia’s een coupe militaire aan. De vrijgekomen takken worden in latere instantie gehakseld en zullen dienen als ophoging van de schorspaadjes:

Per boom dient ettelijke malen te worden geknipt. Met een kwalitatieve snoeischaar levert zulks geen pijnlijke spieren op achteraf:

Dit stuk van de gele border is klaar. Wat vrijkomt, zijn de eerste lentekleuren:

Madam Menck in actie in de blauw/paarse border:

Chatblis laat het ondertussen niet aan zijn hart komen en geeft het begrip ‘kattenbak’ een geheel eigen invulling:

Twee van de zes tuinkamers werden gisteren zodoende onder handen genomen. Maar ook de vogelhuisjes werden in ere hersteld:

Hopelijk levert dat straks, net als de voorgaande jaren, opnieuw onderstaande mooie taferelen op:

De helleborussen blijven nog eventjes heer en meester van de tuin. Het gele exemplaar rechtsonder is een debutantje:

    

    

Nu reeds drukbevolkt en straks dus een behoedzame opkuis vereisend: het amfibiepoeltje:

Immer vroege jongens, die Euphorbia myrsinites:

Na een lange winter volgt het lentedebuut tussen de mosjes:

[ Foto’s: Menck | aanklikbaar voor groter ]

Eén reactie

  1. De Fruitberg

    Gisteren was het hier erg mooi weer, tot 16h00: zonnig en 9°C warm. Perfect weer om in de tuin te werken (’t mag altijd nog enkele graden warmer, maar zo is ’t ook OK). Ook de hosta beginnen nu uit te lopen, ’t mag dus niet meer vriezen. De lange termijnvoorspellingen zijn in ieder geval goed

    Like

  2. elke

    Hier nog steeds een zootje, ik vond het toch iets te koud dit weekend. De was droogde evenwel heel goed met al die wind. En als de was in de thuis hangt, kan ik er amper nog bij.

    Maar ik zag al een mees op zoek naar een huisje (en wat een toeval ik heb er ééntje. Of zelfs twee, maar die tweede staat nog binnen) en mijn ene helleborus groeit gelijk zot. Hoera.

    Like

    • Menck

      Ach, ik ben onderhand wel een beetje kou gewoon. Maar het verlangen naar zon is ettelijke malen groter dan mijn resistentie tegen kou. WAAR BLIJFT DIE LENTE? 😀

      Like

      • elke

        Don’t ask me, Menck, jij bent de natuurmens 😉 (en ik zie trouwens dat in mijn vorige reactie hier ‘thuis’ moet vervangen worden door ‘tuin’. Zo. Dat is al wat duidelijker nu)

        Like

  3. Zem

    Mijn vijver mag je ook wel een amfibieënpoel noemen. Maar ik heb gehoord dat een – ook bij mij nodige – schoonmaak het best eind augustus / begin september moet plaatsvinden om zo weinig mogelijk het dierenleven te verstoren. Maar misschien bedoel je geen grote schoonmaak, maar slechts het afknippen van oude stengeltjes…
    Zolang het hier nog zo koud is, doe ik nog maar even zoals jullie schitterende poes.

    Like

    • Menck

      Wat het amfibiepoeltje betreft, beperk ik me inderdaad tot het afknippen van oude stengels en het weghalen van ingewaaide bladeren.
      Maar voor de grote vijver, aan de andere kant van onze tuin, staat een groot onderhoud op het programma. Die vijver wordt bevolkt door padden, salamanders en kikkers. Ik wacht met het onderhoud tot alle padden en salamanders verdwenen zijn. De kikkers zijn geen probleem; die trekken wel even tijdelijk de tuin in tot alles achter de rug is.

      Like

  4. micheleeuw

    Hier heeft mijn schat nog niet veel in de tuin gedaan. Ik mag niet helpen en ben daar niet rouwig om. 😉
    Ik wacht tot het net iets warmer is zodat ik de terrassen kan afspuiten met de hogedrukspuit.

    Like

    • Menck

      Terrassen afspuiten met een hogedrukreiniger reken ik niet tot het tuinieren, dus dat telt niet.
      Overigens is de lenteschoonmaak geen karwei voor wat mij betreft. Eindelijk weer buiten!

      Like

  5. zapnimf

    Ik vind die kat toch nog altijd de show stelen.

    In maart zou ik toch minstens drie keer (aangenaam) moeten buiten kunnen eten. Althans dat is ieder jaar mijn doelstelling. De weergoden houden tot hiertoe weinig rekening met mijn doelstellingen.

    Like

    • Menck

      De weergoden zijn de kluts kwijt. Of omgekocht door Frank Deboosere, zodat hij ons, grijnzend en zich verkneukelend in de handen wrijvend, de zoveelste gure dag kan voorspellen. Die mens zijn kop – en bij uitbreiding zijn ganse houding – verraadt sadistische trekken, zeg ik u.

      Like

  6. Menck

    De dorre stengels onttrekken het ontluikende groen grotendeels aan het oog. De boodschap in dezen is: snoeien en de lente zal zich openbaren. Althans wat de flora betreft. Over het weer laat ik me maar beter niet uit. 😉

    Like

  7. Hilde

    wat ben ik jaloers op die prachtige tuin van jullie!!! hier kan ik nog eens inspiratie komen opdoen!
    voorlopig in onze tuin nog maar enkel een grastapijt, tja we wonen nog maar een dik half jaar in ons nieuwe huis en de tuin is het laatste werk dat zal aangepakt worden. bovendien hebben we een puppie rondlopen -10 maanden oud ondertussen- die zijn jonge tndjes gretig aan het uittesten is! gelukkig kunnen we toch al wat meegenieten van de aanplantingen en hagen van de buren ;-). en achteraan de tuin hebben we zicht op een weide en een klein bosje, die openheid willen we zo houden.
    succes met de groene vingers!

    Like

    • Menck

      Ik wens jou voor straks hetzelfde: succes met de groene vingers.
      Trouwens: wij hebben ook eerst voor de binneninrichting gezorgd alvorens de tuin aan te pakken. Die was oorspronkelijk een weide, dus er was werk genoeg. 😉

      Like

  8. Linda

    Wat een prachtige tuin heb je! En er bloeit ook al vrij veel, misschien omdat je toch wat zuidelijker woont. Ik had gehoopt dit weekend eens in de weer te kunnen gaan maar er staat een of andere poolwind dus het trekt iets minder op het moment.

    Like

  9. Affodil

    Ik stond (letterlijk) met één van de leeggemaakte feeders in de hand om hem om te toveren in een “vogelwerf” zoals ik dat al een paar jaar doe. Even naar het schuurtje om het nestmateriaal te halen. Onderweg een paar sneeuwvlokken in mijn gezicht… Dan maar terug pinda’s

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.