Huifjasjes en lefdoekjes

Op een verloren gewaande USB-stick vond ik onderstaande gescande foto terug. Een kerkportaal, rijst op de grond en bruiloftsklokken die luidden. Maar ’t was niet voor mij. De foto sluit namelijk naadloos aan op dit logje. Mijn madam en ik waren toen – 2000, that is – al twee jaar gehuwd.

Beetje raar om mezelf terug te zien als een mens van drieëndertig met een vitale donkere haardos. Een behoorlijk contrast met de vijftig tinten grijs die thans nogal achromatisch op mijn kop vegeteren.
Een pak heb ik sindsdien niet meer gedragen. Ik voel me daarin zoals een vrouw een strak aangesnoerd korset moet ervaren. En dan dat ronduit ridicule lefdoekje in de borstzak! Wat doet zo’n ding daar eigenlijk? Je mag er niet eens je zweet mee afvegen, laat staan dat je er je neus zou mogen in snuiten. Een lefdoekje is voor jeanetten (*). Of voor mensen wiens schoonmoeder vriendelijk doch dwingend verzoekt om “Het. Toch. Maar. Beter. Te. Laten. Zitten.” Vieze blik included.

Het jasje van madam Menck lijkt uit leder te zijn vervaardigd, maar was het niet. Ik weet nog dat het een onbestemd stofje was dat ik spontaan vergeleek met het canvas waarmee ze een vrachtwagenlading overhuiven. She was not amused. En dat ik “van mode totaal geen kaas had gegeten”, dat ook.
Haar schoenen vond ik daarentegen de max. Het waren stoere plateauzoolmodellen waarmee ze zodanig elegant voortschreed dat zelfs een toevallig passerend nijlpaard met reuma er instant van in een lach zou zijn geschoten. Ik heb haar die avond vaak op blote voeten zien dansen. Alleen al de manier waarop ze voor de foto poseert – “Ik ga nú een kei vermorzelen met die stampers!” – zegt genoeg.

“Ik zou het wel leuk vinden mocht je je haar nog eens acajou verven,” gaf ik haar gisteren mee.
“Ben je gek? Acajou? Ik? Dat zou ik nooit doen.”
Ik liet haar de foto zien.
“Ach, tóen. Ik denk dat het zelfs op aanraden van mijn zus gebeurde. Gelukkig valt het op deze prent niet erg op. En hé, dat jasje heb ik nog steeds. Dat zou ik wel weer eens kunnen dragen als het warmer wordt.”
“Goh, schat, ik vrees dat de huif de lading nu niet meer zou dekken.”
“Waar slaat dat nu op?”
“Als een tang op een varken?”
Ik hees me uit mijn luie fauteuil, gaf haar een kus op d’r voorhoofd en ging een saffie rollen.

[ Foto aanklikbaar voor groter ]

(*) Voor de Hollanders onder u: Vlaams voor ‘een kerel die verwijfd is’.

  • Menck

   De hang naar retro is in de mode behoorlijk uitgesproken. “Alles komt terug,” zei de boer, en hij boemerangde zijn vrouw door het raam.

   Like

 1. Eilish

  De dresscode niet inbegrepen kwam daar toch maar een ‘schoon’ koppel uit de kerk !
  Mijn puberdochter is ook niet te spreken over mijn kledij van vroeger. Pech ! Ik vind Vans en all-stars ook niet bepaald je dat …

  Like

 2. Moma

  Ik kom hier graag lezen, mooi gevarieerd en vlot, dank daarvoor. Ik reageer zelden (ook niet op andere blogs) maar nu maak ik een uitzondering. Ik denk dat je eerste linkje niet echt meer is wat je oorspronkelijk bedoelde… Moma

  Like

  • Menck

   Blij dat je even de lurkerspositie verlaat, Moma. Van harte welkom. Uw compliment verwarmt mijn hart!

   Vreemd; het eerste linkje werkt bij mij nog altijd. Wat krijgt u te zien als u het opent?

   Like

  • Menck

   Misschien de rechtstreekse URL eens in je adresbalk plakken: http://www.123video.nl/playvideos.asp?MovieID=526713
   Normaal gezien zou je een oude muziekclip van ‘Bruiloftsklokken luiden, maar ’t is niet voor mij’ moeten te zien krijgen. Enfin, dat is toch wat ik krijg als ik de link aanklik.
   Ik vrees dat de site nogal wat reclameschermpjes over zijn werkelijke inhoud gooit. Allicht dat daar dan ook 18+-inhoud tussenzit.

   Like

 3. Moma

  Ik ‘hoor’ het liedje, toen ik klein was hoorden onze buren dat graag… maar ik zie nog steeds wat anders. Pop-up’s zijn geblokkeerd hier.
  Ach, ondertussen staan hier al weer nieuwe stukjes, dank!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.