Kerst in stukken

Gisteren heb ik een Nordmannspar – zowaar een duizelingwekkende negenennegentig centimeter hoog – op vriendelijk doch enigszins dwingend verzoek mijner levensgezellin zo feestelijk mogelijk opgetuigd middels een lichtelijk overdreven aantal wijnrode ballen en een veel te lang lichtsnoer. Daardoor kreeg ze het predicaat ‘kerstboom’ opgespeld. Ziehier mijn bescheiden bijdrage tot de kerstsfeer te onzent. Van het ‘jingle bells’-gevoel, dat mij rond deze tijd van het jaar normaliter helemaal bekruipt, blijf ik anno 2012 behoorlijk verstoken. Waar het aan ligt, daar ligt het aan.
O ja: ook de kerststal – yep, wij zetten er nog eentje – vervaardigde ik zelf. Beetje takjes, beetje plankjes, beetje mos en een boel geest- en creatiedrift. Hij gaat ondertussen toch al vijf jaar mee.

Madam Menck is daarentegen wél al aardig feestgericht. Al neuriënd veert ze geheel hindegewijs door onze wintertuin, de snoeischaar immer binnen handbereik. Ze ontdoet geestdriftig de Cornus van zijn lange buigzame twijgen en dunt daarna fluks de Pachysandra terminalis uit. Even verderop houdt ze halt bij de Persicaria polymorpha om zijn droge herfsttooi te rooien. Ook de oude Malus ‘Red Sentinel’ moet er aan geloven: een stuk of wat bemoste takjes worden heur deel. Wat daaruit resulteert, is haar lang leven: creëren.
Volgt – en wie weet: doet – u even mee?

Een sierpot wordt gevuld met langdurig in water gedrenkte oasis. Daarna is het een kwestie van de creativiteit de vrije loop te laten en de stevig verankerde cornustakken geestdriftig in kunstige kronkels te plooien. Een en ander wordt samengebonden met soepele metalen bloembinddraad:

De pachysandra wordt in de oasis gestoken, net als een handvol katoenbollen. Tussen de cornustakken worden wit gespoten berkentwijgen geschikt. Om in de kerstsfeer te blijven, zijn enkele kerstballetjes welhaast obligaat:

Her en der, geheel naar eigen goeddunken, worden glazen snijbloemreservoirs aan de constructie gefixeerd. U vindt die kleinoden in quasi elke plantenzaak. De reservoirs vult u vervolgens met water waarna u er een bloem naar keuze – in ons geval: witte orchideeën – in steekt:

Het eindresultaat is een eigentijds stuk dat perfect aansluit bij deze tijd van het jaar:

Met de rest van de cornustakken en berkentwijgen vulde madam Menck, op dezelfde speelse wijze, een strakke vaas. Vervolgens schikte ze er Amaryllis in – in onderstaand geval de snijbloemversie van Hippeastrum ‘Lima’:

Tenslotte werden de droge persicariastengels verwerkt in een eerder monumentaal stuk dat dezer dagen onze hall siert. De werkwijze – glazen reservoirs met orchideeën – is echter dezelfde. Ook de cornustakken, thans in een ruwere en geknipte versie, worden ingecalculeerd:

Rest er mij nog u een prettige Kerst te wensen. Bij deze.

[ Foto’s: Menck | aanklikbaar voor groter ]

 1. Eilish

  Je moet daar een gedeponeerd merk van maken, van die Madam Menck creaties. En dan op een kerstmarkt gaan staan met allemaal stukken met een ‘Madam Menck’ label. Na een paar genevers in verschillende smaakjes zal je wel in de sfeer geraken. In welke dat dit gaat zijn laat ik in ’t midden …
  Met of zonder bellen die jinglen, toch prettige feestdagen !

  Like

 2. Hilde

  ooooh, wat een pareltjes! zowel jouw kerstboom en stal als de geduldig en secuur opgetuigde stukken ‘à la ikebana’ van jouw madam. ik ben er echt jaloers op.
  fijne feestdagen!

  Like

 3. Zem

  Een prachtig, barok kerstboompje, Menck. Misschien komt je kerstgevoel ook nog wel. Ik ben zelf meestal ook niet zo Kerstgevoelig. Heb daarom altijd grote bewondering voor degenen, die kundig de decoraties maken, zoals mevrouw Menck!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.