Rainbow worries

Kijk ’s aan: een regenboog. Een dubbele bovendien.
Ik nam de foto toen ik onlangs bij mijn ouwelui op bezoek was. Het regende pijpenstelen wijl de zon scheen, u kent dat wel. In de plaatselijke gouwspraak staat zulks te boek als ‘kermis in de hel’. Nooit begrepen waarom.

Nu is een regenboog uiteraard niet meer dan een logisch natuurverschijnsel. Laagstaande zon die een nevel van waterdruppels beschijnt, veroorzaakt lichtbreking. Het licht wordt gebroken tot het spectrum van de primaire kleuren. That’s it.
Wat niet wegneemt dat het een bijzonder fraai fenomeen is, natuurlijk. Menig kiekende medemens grijpt welhaast werktuiglijk naar zijn camera als de zevenkleurenboog het uitspansel decoreert. Wat zonder boog vaak een ordinaire plaat oplevert, is mét boog instant een plaatje.

Zelf mocht ik al menig regenboog vereeuwigen. Voor minder dan een dubbel exemplaar diep ik mijn toestel niet eens meer op. Want er is iets aan die dubbele regenbogen dat me mateloos intrigeert: het oppervlak onder de laagste boog is altijd bleker dan de strook tussen beide bogen. Op bovenstaande foto is dat eens te meer goed waar te nemen.
Was dat u ook al eens opgevallen? En hebt u zich toen eveneens afgevraagd of zulks nu gezichtsbedrog is of effectief realiteit? Misschien brengt de dubbele kleurenband onze waarneming – in casu onze hersenen – wel in de war en hebben we slechts de indruk dat er een verschil in helderheid is.

Om kort te gaan: ik ben wat aan het googelen geslagen. Geen evidente speurtocht overigens. Maar ik vond wat ik zocht. Het verschil in helderheid is er wel degelijk én het heeft een naam: de donkere band van Alexander. Tussen beide regenbogen bevindt zich namelijk een onverlichte strook van de hemel. Die ontstaat doordat zonlicht dat aldaar gebroken wordt door regendruppels die zich er ophouden het oog van de waarnemer – en tevens de lens van de camera – niet bereikt. Geinig.

Wie trouwens ultieme regenboogfoto wenst te maken, neme stante pede het vliegtuig als het kermis in de hel is. Want dan ziet u, hoog verheven boven de aardbol, geen regenboog maar een complete regencirkel.
Zotjes!

[ Foto 1: Menck | aanklikbaar voor groter ]

 1. supermasj

  Het blijft inderdaad een mooi fenomeen.
  Mijn mooiste regenboogmoment : op de Brusselse ring, vlak na een stevige regenbui. Door de lichtinval kon je een regenboog zien in het opspattende water achter iedere band. Honderden regenbogen…

  Like

 2. Stef den Flater

  Wat je een regencirkel noemt heet eigenlijk een Halo. Je hoeft ervoor niet echt het vliegtuig op. Bij volle maan en lichte bewolking is die ook te zien – al is die dan nogal flauwtjes dus moeilijker op te merken. Daarnaast bestaat ook nog de Circumhorizontale boog, de Circumzenitale boog en de Bijzon of parhelium, al komen die fenomenen bij ons heel zelden voor. Regenbogen kunnen me nog altijd fascineren en ik neem er meestal ook nog altijd mijn camera voor in de hand. Wat ik echter ook eens heel graag zou willen met eigen ogen aanschouwen is het poollicht: dat lijkt me een unieke ervaring.

  Like

   • Stef den Flater

    Tot je 21 is zelfs nu nog altijd relatief lang. Ik zat eigenlijk langer op school maar kan niet zeggen dat ik langer studeerde. 😉
    Mocht ik ooit de lotto winnen dan is één van de dingen die ik zeker doe een reis naar het Scandinavische noorden plus IJsland.

    Like

 3. onderdeappelboom

  Vind ik interessant! Lijkt me ook iets voor de website ikhebeenvraag.be . Ook een gek fenomeen is dat, als ik naar je foto kijk en mij op de bleke, bovenste regenboog concentreer, dat ik die dan constant zie verbleken en terug toenemen. Hersenen en ogen zijn een rare combinatie…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.