Koe 2.0

Wie en/of wat heb je nodig om een koe te melken?
Beetje rare vraag misschien, maar wat zou u antwoorden?
Een melkkrukje?
Een emmer?
En een boer of boerin die vervolgens naarstig van speentjetrek doet?

Juist, ja.
Dat was zo toen ik tien lentes jong was. Nu staat zulks geklasseerd als je reinste plattelandsromantiek. Want een beetje eigentijdse melkveehouder beschikt heden over een melkmachine. Al wat de boer in kwestie nog moet doen, is de zuigers van dat ding over de spenen van de koe schuiven en de machine starten. Dat vernuftig apparaat doet het melkwerk en de brave man nipt intussen van zijn koffietje. De vooruitgang, weet u wel.

Eh, nee.
Anno 2012 is bovenstaande situatie alweer aanzienlijk achterhaald. Dat mocht ik afgelopen zondag ervaren tijdens de Dag van de Landbouw. Toen bezocht ik, louter uit nieuwsgierigheid, een eigentijds melkveebedrijf met zowat 200 zwart/wit gevlekte Bella’s. Het bleek een modern oord waar de boer niet langer tapkranen op de mamilla’s dient te bevestigen. Want heden, beste lezer, klaart de koe die klus in samenwerking met een computergestuurde robot. Denk dus in het vervolg tweemaal na alvorens u nog eens ‘Domme koe!’ op uw eega dan wel uw buurvrouw of dochter afvuurt. Koeien zijn namelijk geheel up to date beesten geworden. De koe 2.0, zeg maar. Zij schuwt geenszins de vooruitgang en is daarenboven onbevreesd voor ultramoderne machinerie zoals een gigantische melkrobot. Die opereert trouwens zelfstandig, net als de Bella’s die hij melkt.
Doch laat ik u een en ander staven aan de hand van wat foto’s die ik zondag nam.

Als een koe voelt dat de spanning op haar uier te groot wordt, dan schuift zij netjes aan in een wachtrij. Niemand legt haar dat op. Meer nog: er is in de verste verte geen boer(in) te bespeuren. Zo’n koebeest is bovendien stukken beleefder dan veel mensen die dienen aan te schuiven; er was geduw noch voorsteken te bespeuren tijdens de line-up:

Als ze aan de beurt is, stapt Bella zonder enig wantrouwen en volledig ontspannen de overmaatse robot in. Dat fijne stuk vernuft tast, middels een soortement van sensoren, de uier van de vierpotige melkfabriek af. Als het doel is gevonden, zuigt hij zich vast op de spenen en begint het melkwerk. De koe kijkt ondertussen wat rond wijl ze, ik noem maar iets, haar neusgaten schoonlikt. Mocht ze kunnen, ze dronk een koffietje tijdens het ganse proces. Zó rustig was dat beest.

De melkrobot haakt zijn zuigers los van zodra de uier leeg is. Die machine ‘voelt’ zoiets dus. Straf.
De koe weet dat de klus geklaard is en stapt vervolgens ontspannen de machine uit en maakt zo plaats voor de wachtende dame achter zich. Vervolgens wandelt ze terug naar haar ligbox waar een bedje van vers stro voor haar werd gespreid. Op die weg terug kan ze tevens, mocht ze dit begeren, gebruik maken van de carkoewash die automatisch in werking schiet als het dier eronder gaat staan.

Modern times? ’t Zal nog niet zijn! En nu weet u meteen ook waarom boeren weer tijd hebben om een vrouw te zoeken.

[ Foto’s: Menck | aanklikbaar voor groter ]

 1. Eilish

  Aha, komen wij tegenwoordig zo aan onze melk die we moeten drinken voor later ?
  Mooi staaltje techniek, waarschijnlijk ook voor dat melken dat die koeien allemaal een blauw ‘pols’horlogeke dragen ?
  Wat dat zoeken van een vrouw betreft : ik heb zo een stukje gezien van het betreffende programma. Volgens mij draagt het feit dat de boer een kast van een huis met zwembad kan tonen er ook toe bij om een soort vrouw aan te trekken, als een strontvlieg op een (melk)koeienvlaai

  Like

 2. bentenge

  Hey, hoe “coe(l)”. En dank je wel voor de uitleg. Leerrijke blog. Prachtig.
  Euh, gebeurt het aanvullen van hets tro ook automatisch ? Of moet de boer zorgen dat zijn koffie tegen dan leeg is?

  Like

 3. Zem

  Heel interessant om te weten hoe dat tegenwoordig al gaat op het boerenbedrijf. Samenwerking machine en koe. Knap.
  Maar zou de boer bij stroomuitval ofzo nog wel handmatig kunnen melken? En zou die koe dat dan nog wel verdragen?
  Alles wordt in onze maatschappij wel ontzettend afhankelijk van goedwerkende computertjes.

  Like

  • Menck

   Het melkveebedrijf in kwestie voorziet zelf in zijn stroom. Die wordt – echt waar – gehaald uit koeienvlaaien (het methaangas uit de mest wordt door een zogenoemde vergister omgezet in elektriciteit) én eveneens uit zonne-energie.

   Like

 4. Joke

  Om even op je eerste vraag te antwoorden: wat dacht je van… een koe?

  Waar blijft eigenlijk de sauna in dit hele verhaal?

  Als raszuivere boerendochter (melkveebedrijf) heb ik heel erg genoten van dit verslagje! Wel vreemd dat men nog niets heeft gevonden voor/tegen het neusgatenlikken.

  Like

 5. De biodiverse tuinier

  Bij ons in ’t dorp is er zo een kaasmakerij waar de koetjes zichzelf melken. En dankzij het blauw polsbandje wordt bijgehouden hoeveel elke koe gegeven en gekregen (een snoepje) heeft. Als de koe zin heeft in een snoepje, maar de uiers zijn leeg, dan stampt de melkmachine de koe gewoon weer buiten 🙂

  Like

 6. De biodiverse tuinier

  En ergens ver weg – down under of zo – bestaat er al het weiland 2.0: daar wordt het graasgedrag van de koeien geoptimaliseerd door gebruik te maken van traag en automatisch opschuivende “prikkeldraad”. De koetjes schuiven mooi aan voor het verse gras dat vrij komt.

  Like

  • Menck

   Dat zal dan de verdere evolutie zijn van het gebruik van twee weiden alhier: één weide om te grazen en eentje waarin ondertussen het gras weer kan groeien.

   Like

 7. micheleeuw

  Ik had er al van gehoord maar nog niet gezien ! Wat een luxe voor zowel de koe als de boer(in). Goed zo. Zal ook wel een flinke duit gekost hebben maar als de investering het opbrengt, waarom niet, hé. Lang leve de vooruitgang. 🙂

  Like

 8. Stef den Flater

  Dit zal wel zijn zoals met veel automatische systemen: zolang het goed werkt, is het een verbetering. Intrigerend om te zien? al vermoed ik dat de landbouwer toch regelmatig een oog in ’t zeil houdt. Een mens zal wel nooit alles aan zo’n systemen willen toevertrouwen. Ik zal er niet minder melk om drinken maar ook niet meer. 😉

  Like

 9. margogogo

  Zichzelfmelkende koeien, seg, waar gaat dat naartoe!
  Wel interessant, zeer zeker. Binnenkort lopen de koeien ook zelf het aanpalende slachthuis binnen (als ze het niet meer zien zitten om de koe uit te hangen of zo), alwaar ze zichzelf kunnen laten euthanaseren en uitbenen. De vooruitgang kent geen grenzen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.