Kaapse lelies à volonté

Afgelopen weekend waren madam Menck en ik te gast bij een gepassioneerde particuliere agapanthuskweker te Oostkamp. Hoewel die mens ondertussen flirt met de 80 en zijn gezondheid eerder wankel te noemen is, laait zijn hartstocht voor de Kaapse lelies nog onverminderd hoog op.
Ofschoon we meer dan eens dienden te schuilen voor een fikse hoosbui, slaagden we er toch in om ten volle van zijn bijzonder gevarieerde collectie te genieten.
We trokken huiswaarts met twee anderhalve meter hoge exemplaren van de Agapanthus ‘Melbourne’. Die zijn ondertussen volop aan het bloeien geslagen (zie onderste foto).

Als u ooit eens afrit 9 neemt op de E40, breng dan zeker eens een bezoek. Ter plaatse vindt u er eveneens een gezellige Bed & Breakfast te midden van een werkelijk gigantische tuin met oogstrelende borders naar Engels model. Zéér de moeite, zeg ik u!

Twee exemplaren van de Agapanthus ‘Melbourne’ vrolijken voortaan onze voortuin op:

[ Foto’s: Menck | aanklikbaar voor groter formaat ]

 1. supermasj

  Prachtige plant. Ik heb me hier enkele maanden geleden de pleuris gezocht naar een agapanthus om cadeau te geven aan mijn moeder. Dat zou daar geen probleem mogen vormen. Bedankt voor het adres!

  Like

 2. chelone

  Geen agapanthussen meer voor mij. De winterharde die ik plantte heb ik nooit meer teruggezien. De overblijvende maar niet winterharde die ik in de serre onderbracht zijn ook verdwenen.
  Waar bewaar jij die dan Menck?
  Mooie planten, maar wel heel moeilijk om te behouden.

  Like

  • Menck

   Je serre is onverwarmd en dat is nefast. Mits een vorstvrije overwintering, zelfs niet eens op een lichte plaats (bijvoorbeeld in een kelder of in een garage), loods je agapanthus vrij probleemloos door de winter.

   Like

  • Menck

   We hebben er in pot maar ook in volle grond. Die laatsten zijn dan wel bladverliezend in de winter en behoeven een lichte vorstbescherming.
   En tiens, geurt een agapanthus? Eens op letten na de, eh, “zomer”.

   Like

 3. Zem

  Die onderste foto: wat een prachtige, lichte kleur met die subtiele streepjes! Ik koester een porseleinblauw exemplaar dat we ooit gratis konden meenemen van een agapanthuskweker, die er mee stopte. ’s Winters moet de pot naar de kelder. Helaas gaat er dit jaar maar één bloem komen.

  Like

   • onderdeappelboom

    De wereld is een schort! We hebben helaas geen contact meer (no hard feelings, gewoon randomstandigheden). Maar ik ga eens bij de rest van de tuiniers in de familie informeren of ze een zekere Menck kennen 🙂

    Like

 4. onderdeappelboom

  O, en die laatste foto vind ik super mooi (al zullen sommigen zeggen dat ‘centraal’ niet goed is (gulden snede enzo). Maar het licht is prachtig).

  Like

  • Menck

   Gulden snede of niet, deze foto is louter informatief en niet genomen vanuit esthetisch oogpunt. Bovendien ben ik a lousy photographer. 😉

   Like

  • Menck

   Het exemplaar op de foto wel, maar er zijn ook soorten voor in volle grond. ’s Winters geef je die best wat bescherming middels een bladerdek of een vliesdoek.

   Like

  • Menck

   De beschreven agapanthus is een kuipplant die ’s winters binnen dient te overwinteren. Geen tuinheraanleg nodig om er nu al eentje aan te schaffen, kortom. Bovendien bloeien ze heden mooi, zodat je meteen weet wat je koopt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.