Mojito it is!

“Het eindresultaat geef ik u te gepasten tijde mee.”

Zo eindigde ik mijn logje van 8 maart laatstleden.
Laat ik, vier maanden na datum, maar eens werk maken van die belofte. Menck + uitstelgedrag = score, moet u weten.

Anyways. Zo zag onze keuken er begin maart van dit jaar nog uit:

Reeds zeventien lentes telt hij. Waarvan vijftien onder ons kookbewind.
In den beginne was het ganse keukenblok wit. De handgreepjes waren wit. Alle panelen waren wit. De lichtkroon was wit. Zelfs ons brood was toen nog wit.
In combinatie met de grootmoederfaiences, de oubollige dampkap en de toenmalige okerkleurige muren was ons keukentje bepaald gedateerd te noemen. In een eerste poging om het monotone geheel wat te doorbreken, verving ik de originele plastic handgreepjes door afgeronde houten exemplaren en bracht ik enkele stroken fineerhout van dezelfde kleurstelling aan op de lades. Dat was al iets beter dan het origineel, maar tot algehele voldoening stemmen deed het toch niet. Zie bovenstaande foto, zeg maar. Zelfs met die paar inderhaast aangebrachte accenten bleef het nog steeds een eerder oudmodisch geheel. Maar we waren er tevreden over toen. Of toch iets van die strekking.

Doch dit voorjaar ontdekte ik het groen. In magazines. Op televisie. In andermans interieur. En vooral: via dit statige bouwwerk. Groen zou het worden.
Grasgroen heet tegenwoordig dé interieurhit te zijn, maar mijn madam en ik vielen desalniettemin voor een kleurtje dat zijn hoogtepunt ei zo na gepasseerd was: mojitogroen. Dat zag er na het openmaken van de aangekochte verfpot zo uit:

Fel! Maar uit ervaring weet ik dat wat de pot toont zich een pak minder uitgesproken weerspiegelt op de muren. Of in ons geval: op de faiences.
Keramieken tegelwerk beschilderen is geen sinecure. Een aangepaste tweecomponentenprimer is in dezen van wezenlijk belang. Zoiets laat zich vlot aanbrengen maar droogt tergend traag. Pas na drie dagen kon de eindlaag worden aangebracht.
Eenmaal het groen uitgerold, vloekte het resoluut met de houten handgreepjes en de fineerstroken. De fineerstroken werden verwijderd. Dat is een stuk sneller neergepend dan dat het uitgevoerd werd. Om kort te gaan: het is een klus die ik niemand toewens, tenzij u van bijtende producten en zeer plakkerige vingers houdt.
De houten handgreepjes werden vervangen door deze meer eigentijdse inox exemplaren:

Nog convenabele kleurtoetsen?
Jazeker.
Deze ietwat troosteloos voor zich uit starende kippenfamilie, bijvoorbeeld:

Of een fotolijstje van de winkelketen die vooral gekend is omwille van zijn köttbullar:

Zelfs de orchideeën kregen een aangepaste behuizing:

Bijna vanzelfsprekend mocht ook een hedendaags lichtpunt niet ontbreken, kwestie van het schier weggeteerde witte plastic geval eindelijk richtig containerpark te kunnen sturen:

Om tenslotte te komen tot het afgewerkte geheel, dat er vandaag zo uitziet:

Of zonder de poempbak in een gelig licht zettende TL-lamp:

Het groen oogt een stuk feller van kleur bij daglicht. Deze foto’s werden gisterenavond genomen op een ontiegelijk laat tijdstip. Ik kan u verzekeren: mojito it is!

O ja: de keukenmuren die buiten de foto vallen, voorzag ik van een vliesbehang dat overigens in het sneeuwwit werd geschilderd. Het fashion green is super als accent. Trop is immer teveel, weet u wel.

[ Foto’s: Menck | aanklikbaar voor groter formaat ]

 1. Eilish

  En ondertussen zit ik nog altijd met mijn eikenbruine keuken met daarboven een even bruin planchettekesplafond. Het maakt de ruimte ondanks voldoende buitenlicht donker. Ik moet er ook eens werk van gaan maken !
  Dat mojitogroen heeft grote dochter op haar muren in de slaapkamer, zeer stimulerend kleurtje voor een student blijkbaar. Als je weet dat het slaapgedeelte dan in het blekkend oranje is, dan weet je meteen dat we hier niet bang zijn van een beetje kleur.
  Mooi werk die keuken van jou !!

  Like

 2. Supermasj

  Wel, Menck. Hier mag je echt trots op zijn.’t ziet er gewoon supersjiek uit. Wij hebben hier dit jaar een strakke (hoogglans)witte keuken neergeplant, met als doel mojitogroen boven de kasten, maar voor het aanbrengen van de verf wachten we op het einde van de verbouwing

  Like

 3. zapnimf

  Nu nog een aangepast toile cireeke op de tafel.

  Dit schreef je over onze badkamer (dezelfde kleur) op maart 2007 : Spontaan moest ik denken aan deze slagzin bij het bekijken van het eindresultaat van jullie badkamer:
  “If the future isn’t bright, at least it will be colourful”.

  Ewel!

  Like

 4. margogogo

  Heel erg gewaagd qua kleur, indeed. Niet bang dat je’t rap beu gekeken wordt?
  Er is toch nog een heel belangrijk ontbrekend detail: 2 mojito’s om op de nieuwe keuken te klinken!

  Like

  • Menck

   Die mojito’s sloegen we reeds achterover, Margo.
   En als we ’t beu worden, dan spreken we gewoon een ander kleurtje aan. This is The Painted House, my dear.

   Like

 5. Joke

  Mooi, mooi, mooi, ik ben helemaal te vinden voor groen! Ook hier in en rond het huis veel groen. Maar over je dampkap ben ik eerlijk gezegd minder enthousiast.

  Like

  • Menck

   De dampkap is dan ook onveranderd zichzelve gebleven. Na 17 jaar gaat zo’n ding er wat gedateerd uitzien. Maar ze functioneert nog opperbest, dus…

   Like

  • Menck

   Dat witte biesje was een noodzaak. Er gaapte een spleet tussen muur en plafond, wat niet echt bevorderlijk was voor de esthetische kant van de zaak. Dan maar zo weggewerkt.

   Like

  • Menck

   Soms moet je inderdaad durven. En met verf kun je niet echt missen. Is het niet wat je ervan verwacht, dan rol je er snel een ander kleurtje over.

   Like

 6. Pingback: Mojito it is! (2) « TWAAIT
 7. Pingback: Polychroom badderen « TWAAIT
 8. Pingback: Van buiten naar binnen | TWAAIT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.