Me-time

Hectisch is de term die dezer dagen op mijn bestaan van toepassing is. Dat het bloggen er wat bij inschiet, mag geen verwondering wekken: ’s avonds ben ik zo afgepeigerd als een zalm na tien kilometer stroomopwaarts zwemmen. Even nat ook. Wat volgt is een duchtige schrobbeurt, een snelle hap en een horizontale positionering op de bank. Vervolgens: verstand op nul en blik op oneindig. Meer zit er tegen dan allang niet meer in.

Maar zo nu en dan roep ik dat helse tempo resoluut een halt toe en schenk ik mezelf een dagje me-time. En dat, beste lezer, bestaat wel vaker uit wat ik gemakshalve maar ‘prutsen’ zal noemen. Of voor de Nederlanders onder u: klussen met het eigen vermaak als enige oogmerk.
Zo ging ik onlangs aan de slag met enkele verweerde hardhouten terrasplanken en twee lange balken. Ik vond die op de aanhangwagen van buurman die op het punt stond het containerpark met een bezoek te vereren. “Hebben?” vroeg hij. “Hebben!” antwoordde ik. En wat hij als aftandse rommel beschouwde, heb ik een nieuwe bestemming gegeven: als plantenbak.

Madam Menck wilde al langer een kruidenhoek op het terras. Daartoe diverse potten beplanten vindt ze zowel plaatsrovend als rommelig, zodat ze meteen gewonnen was voor mijn plantenbakvoorstel. Alleen vind ik een hoop kruiden bijeen een nogal eentonige bedoening qua kleurstelling. En dus stelde ik voor om tijm, koriander en consorten af te wisselen met kleurrijke een- en meerjarige bloeiers. Ik kreeg prompt een tien op dat rekest.
Na een uur of twee meten, zagen en schroeven – vier gelijke lengtes uit de balkjes zagen voor de poten en vervolgens de planken verzagen voor de twee lengtezijdes en de twee breedtezijdes van de bak – bekwam ik een kruidentuintje in spe van 1,20 meter bij 60 centimeter dat drie plankbreedtes hoog was. Vooralsnog zonder bodem, maar de constructie daarvan was snel gepiept, zoals u op de onderste foto kunt zien. Die toont trouwens de fabricage van een iets grotere tweede bak – jawel, ik had de smaak te pakken! – die gemonteerd werd met geïmpregneerd vurenhout dat al een tijdje verticaal geklasseerd stond.
De binnenkanten van beide bakken werden met plastic bekleed en de bodems werden op diverse plaatsen geperforeerd ter afwatering. Tot slot werden ze gevuld met potaarde – om u een idee te geven: de grootste der twee bakken slorpte 350 liter potgrond op! – en beplant. Bak 1 werd, zoals reeds eerder aangehaald, een kruiden/bloemenmix, bak twee fungeert deze zomer als slakwekerijtje, goed voor telkens acht kroppen van divers pluimage.

Of dat ook nog een beetje mooi oogt? Oordeelt u vooral zelf.
O ja: de slakwekerij vond ik niet meteen fotowaardig. Een eentonige bedoening qua kleurstelling, weet u wel.

Niet nieuw, maar hij kan nog jaren mee:

Plastic en potaarde erin (wel vullen tot bovenaan, vaneigens):

Beetje natuurlijke meststof toevoegen:

En afwerken maar!

Bodemconstructie (afgebeeld: vurenhouten plantenbak 120 x 80 cm, hoogte met poten: 75 cm):

[ Foto’s: Menck | aanklikbaar voor groter formaat ]

 1. Affodil

  Alweer een meer dan volwaardig recyclagevoorbeeld. Ben dan ook niet verwonderd dat je tien op tien kreeg van de juf. Je kan tussen de kruiden ook eetbare bloemen zetten, zoals oostindische kers en viooltjes. Oogt mooi en hapt pittig weg…

  Like

 2. micheleeuw

  Ik kan geloven dat je een 10 op 10 kreeg voor zo’n mooie plantenbak !
  Wat bedoel me met ‘slakkwekerij’ en wat is de bedoeling ervan ? Wij zitten hier vergeven van de slakken, daarom de vraag.

  Like

 3. Zem

  Ik dacht altijd dat je oude mest moest gebruiken 😉
  Maar het is een schitterende bak geworden en de slakken moeten ook flink hoog klimmen.
  Voor de slabak moeten ze vast nog hoger klimmen…

  Like

  • Menck

   Madam Menck is geen geregelde toiletbezoekster. De mest is steeds enkele dagen oud, dus. 😀
   O ja: ik heb de poten van de slabak ingewreven met bruine zeep. Je zou die slakken eens moeten zien glijden. Naar beneden, that is!

   Like

 4. zapnimf

  Uitsluitend voor je eigen vermaak, zeg je?
  Ik zou je nog wat extra willen amuseren.
  Van hetzelfde principe zou ik een beddenbak in steigerhout willen hebben. (Het hout op onze kosten). We kunnen best wachten tot je het minder druk hebt met al dat getuin hoor.

  Kleine bedenking : nu kan er nog minder volk op je terras?

  Like

 5. Kathleen

  Wat mooi! En een prachtig idee voor om voor wat kleur te zorgen 🙂
  Inderdaad meer wat ik nodig heb; ik had er zelfs nog niet aangedacht een bak met een hoge bodem te maken zodat ik ze niet vol potgrond moet kieperen… Of kan ik een bodemloze bak in de tuin zetten, en die vol gewone grond (van de berg naast de bouw) storten, en dan de bovenste laag gewoon potgrond?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.