Vuurwerk!

In de lucht:

Maar ook op de grond:

Puur op het uiterlijk afgaand: toch best wel vreemd dat de Nederlandse benaming Vuurwerkplant werd gegeven aan de Dictamnus (albus), en niet aan bovenstaande Allium christophii. Al is dat uiteraard evenmin onlogisch. Weet u overigens ook waarom?

[ Foto’s Allium christophii: Menck ]

 1. muggenbeet

  ik heb ooit een dictamnus gehad maar heb het spijtig genoeg niet geprobeerd: als je er vuur bijhoudt zou er een steekvlammetje ontstaan, een beetje zoals bij een ‘scheetje’.

  Like

  • Menck

   Kus van de juf en een bank vooruit!
   Tijdens de bloei produceert de plant namelijk zoveel etherische oliën dat je de druppels op de bloemblaadjes kunt laten ‘ontploffen’ middels een aansteker. Dat kan echter ook spontaan gebeuren op een zonnige dag doordat de druppels als brandglas gaan fungeren. Wat je dan ziet, zijn bloembladeren waarop blauwe vlammetjes dansen.

   Het ‘scheetjes’-effect – logischerwijze by night – wordt hieronder perfect gedemonstreerd:

   Like

 2. Eilish

  Ik heb die alliums ook altijd in de tuin gehad. Na het heraanleggen van een paar perken dacht ik ze kwijt te zijn, maar nu zijn er twee verdwaalden op totaal andere plaatsen beginnen groeien. Dat geeft hoop, want die vermeerderen zich toch weer spontaan. Ik vind dat mooie bloemen !

  Like

  • Menck

   Ze zijn effectief prachtig, maar ik heb al van meer tuiniers gehoord dat ze niet honderd procent betrouwbaar zijn wat continuïteit betreft. Bovendien zijn het gegeerde bollen bij woelmuizen.

   Like

 3. supermasj

  Ik had die Dictamnus alba ook in mijn eerste tuin, op een warme avond kon je idd ‘fikkie steken’. Staat opnieuw ingepland in deze tuin (aanleg volgend jaar). Een zeer mooie Allium op de foto trouwens…

  Like

 4. Zem

  Van die scheetjes ga ik aan mijn kleinzoon van vijf vertellen…
  Maar de allium christophii vind ik één van de mooiste alliums, ze blijven ook lang mooi, ook als ze uitgebloeid zijn. Ze lopen hier ook terug na een paar jaar, ik zet dan maar weer nieuwe…

  Like

  • Menck

   Veruit de mooiste der alliums is wat mij betreft de Allium schubertii. Dat is helaas ook al geen blijver. Vorig jaar bloeide hij hier nog de pannen van het dak, maar dit jaar bleef hij achterwege.

   Like

 5. Affodil

  Mijn “souvenirs” van vorig jaar op de markt in Den Burg hebben het schitterend gedaan. De vroege zijn alweer uitgebloemd, er staan nog 3 late bollen op het punt zich open te vouwen. Ik hoop dat ze zich inderdaad vermeerderen, zoals me is beloofd. Schitterende plant!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.