800 per uur

Een uur tennissen.
Een uur joggen aan een stevig tempo.
Een uur voetballen met een normale intensiteit.
Een uur zwemmen à rato van vijftig meter per minuut.
Een uur fietsen met een gemiddelde snelheid van twintig kilometer per uur.

Bovenstaande activiteiten hebben één ding gemeen: je verbrandt er om en bij de 800 kilocalorieën mee. Dagelijks op die manier sporten biedt bovendien meer: de kans op overgewicht en obesitas neemt uiteraard af, maar ook de bloeddruk en de slechte cholesterol verlagen én de kans op osteoporose en op ouderdomssuiker wordt drastisch gereduceerd. Fijn.

Het is echter niet aan mij besteed. Niet meer.
Dat was dus ooit anders. Want ooit – in mijn voorhuwelijkse bestaan, that is – trok ik dagelijks, de weekends inclusief, een kilometer baantjes in het plaatselijke zwembad. Twee à drie keer per week ging ik vijf kilometer joggen. En ik had bovendien een abonnement bij de fitnessclub.

En tóch sport ik nog.
Op dagelijkse basis, zelfs.
Niet zelden van ’s morgens tot negen uur ’s avonds.
Weliswaar beoefen ik geen erkende sport, maar ik verbrand evenzeer 800 kilocalorieën per uur.
Ik ben namelijk een tuinier. Op professionele basis bovendien. Een topsporter, kortom.
Want ik train zowat alle spieren van mijn lichaam. Als ik hark, train ik mijn buik-, schouder- en rugspieren. Als ik gras maai, train ik mijn been- en armspieren. Onkruid wieden? Goed voor de rug- en schouderspieren. Ik graaf en ik spit, ik plant en ik snoei, ik til en ik trek, ik timmer en ik zaag, ik maai en ik frees, ik klim en buig en strek me dat het een lieve lust is.
Bovendien creëer ik.
Maak ik mensen gelukkig.
Én verdien ik.

Hobbysporters zijn janetten, zeg ik u.

 1. theneweilish

  En de dochters maar lachen met hun moeder als ik zeg dat ik al mijn spieren voel na een dag tuinieren …
  En toch zou ik nog graag wat gaan ‘huppeldepuppen’ gewoon om eens vantussen mijn 4 muren te geraken

  Like

 2. Stef den Flater

  Ik zal het aan moeder de vrouw eens vertellen. Ik weet waarom ze elke dag zo veel kan eten. Ze verbrand veel calorieën met tuinieren. Het zou trouwens bewezen zijn, Menck, dat mensen die tuinieren langer leven en langer gezond blijven. Nog een voordeel dus.

  Like

 3. bentenge

  Gelukkig ben ik een gelegenheidssporter, geen hobbysporter 🙂 De gelegenheden tot sporten zijn zeer beperkt, want als ik een uurtje te veel heb en het weer laat het toe werk ik eerder in de tuin. Als hobbytuinier.

  Like

 4. supermasj

  Juli 2010. De kajak die me al een tijd begeleidt komt voor me varen en doet me teken dat ik afwijk van mijn koers. Ik kijk omhoog en zie de vuurtoren waar ik een kwartier geleden voorbij gezwommen ben weer in ’t vizier. Ik draai me om en zwem verder, merk dat de golfslag een stuk feller wordt, ik zit duidelijk wat dichter tegen de kust. Ik schakel over in schoolslag om me terug te oriënteren. Bij een tweede schoolslag-slag time ik mijn ademing verkeerd en krijg ik een heleboel water binnen. Ik begin onmiddellijk te braken. Ik denk “Nu niet opgeven”. Ik verman me en zet mijn gevecht met de golven verder. Ik geraak opnieuw in mijn ritme. Een half uur later – in de laatste rechte lijn richting kust – is het duidelijk eb en moet ik me een weg vechten tegen het terugstromende water. Als ik een kwartier later aankom heb ik 1h40 min in water van 16-18°C gezwommen. Een deelneemster die samen met me aankomt is duidelijk onderkoeld. En dan ben ik een janet? Ik had nochtans geen roze zwembroek aan…

  Like

 5. Affodil

  Misschien moeten we tuinieren toch voordragen als olympische sport? En dan op Sporza elke week minstens een uur of 2 spitten en kruien, met commentaar van … Boer en Tuinder?

  Like

  • Menck

   Fijn idee. De 50 meter aardappels rooien, de 400 meter gazonfrezen en het wereldkampioenschap pompoenstoten worden ongetwijfeld leuke disciplines.

   Like

 6. Eilish

  Mocht het aan mijn buurman liggen, dan zou zelfs die spier niet verwaarloosd worden… ik kan niet wachten tegen dat mijn vorig jaar geplaatste haag voor de nodige privacy zal zorgen

  Like

 7. koffiemetmelkensuiker

  Lap, ‘k wist ’t eh, ’t is dus allemaal omdat ik genen hof heb … dedoeme!
  (en dat onkruid wieden … mjah … die ene graspriet en dat onkruidstengeltje dat het stadsbeton overwonnen heeft gaan uittrekken, is dat geen slag in het gezicht van moeder natuur?)

  Like

 8. margogogo

  Regelmatig met de moto gaan toeren, regelmatig 5 km wandelen en elke werkdag 120 trappen op en aflopen, is dat ook niet al een beetje ok voor iemand zonder tuin en zonder fitnessabonnement? (zeg van ja of ik ga gillen!)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.